Familienstammbaum Wim en Annelies de Leede » Dirk Hudig (1872-1934)

Persönliche Daten Dirk Hudig 


Familie von Dirk Hudig

Er ist verheiratet mit Sara van Stolk.

Sie haben geheiratet am 29. Mai 1903 in Rotterdam, er war 30 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Adriana Hudig  1906-1910


Notizen bei Dirk Hudig

Hudig, Dirk, stedebouwkundige en jurist (Rotterdam 16-9-1872 - Amsterdam 18-9-1934). Zoon van Dirk Hudig, lid fa. D. Hudig & Co., makelaars in assurantiën, en Dorothea Maria Philippi. Gehuwd op 29-5-1903 met Sara van Stolk. Uit dit huwelijk werden 2 zoons en 2 dochters geboren.http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn3/images/HUDIG.jpg" alt="afbeelding van Hudig, Dirk" align="right" border="0" />


Hudig groeide op in het besloten milieu van grote Rotterdamse kooplieden. Zijn vader was assuradeur. Na het gymnasium in Rotterdam gevolgd te hebben vertrok hij naar Leiden, waar hij zich in 1891 liet inschrijven als student rechtsgeleerdheid. Hudigs belangstelling was sterk gericht op economie. Voor de voortzetting van deze studie ging hij in 1895 naar Amsterdam. Staathuishoudkunde, tegenwoordig algemene economie, werd hier vanaf 1896 gedoceerd door de hoogleraar M.W.F. Treub, die een nieuwe sociale economie doceerde en eveneens veel aandacht besteedde aan de sociale kwestie. Hudig werd leerling en vriend van Treub. Hij werd socialist en lid van de Sociaal-Democratische Arbeidspartij (SDAP), waarschijnlijk reeds in zijn Amsterdamse studietijd. In de SDAP heeft hij nooit een rol van betekenis willen spelen. Hij kende wel veel partijleden en heeft via hen een aanzienlijke rol gespeeld bij de vormgeving aan het volkshuisvestings- en stedebouwkundig beleid van de partij. Na zijn doctoraal in de staatswetenschappen in 1896 aan de Universiteit van Amsterdam zou Hudig volgens mondelinge overlevering zijn begonnen aan een proefschrift over Karl Marx en zou hij het manuscript hebben vernietigd uit ontevredenheid over het resultaat.


In 1899 werd in Amsterdam het Centraal Bureau voor Sociale Adviezen opgericht (CBSA), dat ten doel had adviezen te verstrekken over instellingen en regelingen ten behoeve van arbeiders, daarover gegevens te verzamelen en een bibliotheek aan te leggen. In eerste instantie werkte Hudig hier als vrijwilliger, maar al in 1901 werd hij benoemd tot adjunct-directeur. In 1905 volgde hij Treub op als directeur. Tot 1916 bleef hij in deze functie aan het Bureau verbonden. Hudig werd belast met onderzoek naar de geschiedenis van de vakbeweging in Nederland. Het manuscript gaf duidelijk de persoonlijke mening van de onderzoeker weer. Daarom vond het bestuur het beter de studie niet onder de vlag van het Bureau te publiceren. Op 31 mei 1904 promoveerde Hudig cum laude bij Treub op deze studie: De vakbeweging in Nederland 1866-1878. Hiermee was hij een van de eerste geschiedschrijvers van de arbeidersbeweging. Naast dit proefschrift leidden zijn werkzaamheden bij het CBSA ook tot publikaties op het terrein van de volkshuisvesting. Hij schreef over de uitgifte van gemeentegrond in erfpacht, nam deel aan de polemiek over de huurprijzenclausule, vervaardigde een handleiding voor woningbouwverenigingen en gaf in het verzamelwerk van J. Gerritsz, Modern gemeentebeheer ('s-Gravenhage, 1910) een overzicht van de verrichtingen in gemeenten ter verbetering van de volkshuisvesting vanaf de invoering van de woningwet.


In Amsterdam zat Hudig in besturen van enige bouwverenigingen en in dat van de Amsterdamse Woningraad. Later werd hij lid van de Amsterdamse Schoonheidscommissie. In de gemeente Velsen, waar hij in 1907 voor enige jaren ging wonen om daarna naar Amsterdam terug te keren, werd hij eerst lid, en daarna voorzitter, van de gezondheidscommissie. Uit zijn advies over het uitbreidingsplan van Velsen-Noord van 1911 blijkt zijn ruime kennis over het op dat moment nieuwe terrein van de stedebouw. Internationaal werkte hij eveneens mee aan de meningsvorming over volkshuisvesting door bijdragen te leveren aan twee internationale woningcongressen. Voor het in 1910 gehouden negende congres in Wenen schreef hij 'Die kommunale Wohnungspolitik in Holland' en voor het in september 1913 in Scheveningen gehouden tiende congres 'Amélioration et démolition des logements insalubres aux Pays-Bas'.


Hudig was een van de oprichters en een van de eerste bestuursleden van de Nationale Woningraad, een landelijke organisatie van woningbouwverenigingen. Daarnaast ontwikkelde hij het plan voor de oprichting van een instituut dat in de behoefte aan studie en voorlichting op het hele terrein van de volkshuisvesting zou voorzien. In de winter van 1913/1914 boog een kleine commissie van geïnteresseerden zich over de mogelijke instelling van een dergelijk lichaam. De oprichtingsvergadering van het Nederlandsch Instituut voor Volkshuisvesting, het tegenwoordige: Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, werd gehouden tijdens het tweedaags congres van de Nationale Woningraad op 11 en 12 februari 1918. Hudig werd voorzitter en het secretariaat werd opgedragen aan het CBSA. In de praktijk kwam het erop neer dat Hudig het grootste deel van het werk deed. Voor het tijdschrift van het instituut, Tijdschrift voor volkshuisvesting, dat vanaf 1920 verscheen en vanaf 1923 Tijdschrift voor volkshuisvesting en stedebouw heette, deed vooral hij het redactionele werk. Tevens stortte hij zich in het commissiewerk. In 1921 werd hij benoemd tot secretaris-directeur.


Hudig was intussen enthousiast geworden voor de stedebouw. Hij onderhield onder andere nauw contact met de International Fédération of Housing and Town Planning. In 1923 verenigde een kleine groep gelijkgezinden zich in de Stedebouwkundige Raad, een voortzetting van de stedebouwkundige commissie die in 1921 was ingesteld. Deze wilde de stedebouwkundige gedachte in Nederland tot een ruimere en betere toepassing brengen. Ook in 1923 werd de naam van het instituut uitgebreid tot: Nederlandsch Instituut voor Volkshuisvesting en Stedebouw. Hudig maakte de Nederlanders via het tijdschrift bekend met buitenlandse ontwikkelingen, zoals de streekplannen of gewestelijke plannen. Dit werd door zijn inzet een van de thema's van het in 1924 in Amsterdam gehouden internationale congres, dat mede door hem werd georganiseerd. Dit congres was het startpunt van de ontwikkeling van de streekplan-gedachte in Nederland. Het instituut streefde er onder andere naar om bij de drooglegging van de Zuiderzee het beginsel van de stedebouw ingang te verschaffen, met inschakeling van de meest bevoegde krachten. In 1928 verscheen het rapport Het toekomstig landschap der Zuiderzeepolders (Amsterdam, 1928). De aanstelling van professor M.J. Granpré; Molière als stedebouwkundig adviseur bij de aanleg van de Wieringermeerpolder wordt gezien als de eerste erkenning van de juistheid van de denkbeelden van Hudig en zijn medewerkers.


Hudig bepleitte sociaal-wetenschappelijk onderzoek als basis voor het ontwerp van uitbreidingsplannen en riep besturen van kleine gemeenten op het stedebouwkundig werk door deskundigen te laten doen. Ook provinciale besturen hadden aanvankelijk geen eigen stedebouwkundig apparaat, waardoor het Instituut menigmaal te hulp schoot, vaak om bepaalde historische monumenten te behouden. Hudig gaf voortdurend in diverse artikelen en gremia opheldering over onduidelijke punten in de Woningwet met betrekking tot de stadsuitbreiding.


Hudig overleed in 1934. Uit de vele reacties in de pers bij zijn overlijden blijkt dat hij werd gewaardeerd als een specialist op het terrein van de volkshuisvesting. Ook heeft hij duidelijk richting gegeven aan de Nederlandse stedebouw in de jaren twintig en dertig.


 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Dirk Hudig?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Dirk Hudig

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Dirk Hudig

Dirk Hudig
1803-1853
Dirk Hudig
1842-1915

Dirk Hudig
1872-1934

1903
Adriana Hudig
1906-1910

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 16. September 1872 war um die 17,5 °C. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Die relative Luftfeuchtigkeit war 76%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 4. Januar 1871 bis 6. Juli 1872 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke III mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
  • Von 6. Juli 1872 bis 27. August 1874 regierte in den Niederlanden die Regierung De Vries - Fransen van de Putte mit als erste Minister Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) und I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • Im Jahr 1872: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 5. März » George Westinghouse erhält auf die von ihm entwickelte Druckluftbremse für den Eisenbahnbetrieb ein Patent in den USA.
    • 11. März » Vor dem Schwurgericht in Leipzig beginnt der Hochverratsprozess gegen August Bebel und Wilhelm Liebknecht, weil sie im Jahr 1870 in der Reichstagsdebatte über die Gewährung weiterer Gelder für den Deutsch-Französischen Krieg einen Friedensvorschlag vorgetragen haben.
    • 26. März » Nach einer politisch gefärbten Verhandlung werden August Bebel und Wilhelm Liebknecht im Leipziger Hochverratsprozess von den Geschworenen wegen Hochverrats für schuldig befunden, weil sie im Jahr 1870 in der Reichstagsdebatte über die Gewährung weiterer Gelder für den Deutsch-Französischen Krieg einen Friedensvorschlag vorgetragen haben. Das Gericht verhängt daraufhin zwei Jahre Festungshaft.
    • 22. August » Die Port Augusta-Darwin-Telegraphenleitung in Australien wird fertiggestellt.
    • 13. November » Die Ostsee wird, soweit bekannt, von der bisher schwersten Ostseesturmflut heimgesucht. Meterhohe Wellen überraschen am Morgen die schlafenden Küstenbewohner. 271 Menschen verlieren ihr Leben, über 15.000 werden obdachlos.
    • 21. November » Otto von Bismarck lässt sich aus Gesundheitsgründen bis auf Weiteres vom Amt des preußischen Ministerpräsidenten entbinden. Sein Wunsch auf Entlassung wird abgelehnt.
  • Die Temperatur am 29. Mai 1903 lag zwischen 11,4 °C und 27,2 °C und war durchschnittlich 19,6 °C. Es gab 12,3 Stunden Sonnenschein (76%). Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. August 1901 bis 16. August 1905 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kuijper mit Dr. A. Kuijper (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1903: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,3 Millionen Einwohner.
    • 16. Juni » Henry Ford gründet in Michigan die Ford Motor Company, welche mit der Produktion des Ford ModellA den Kraftfahrzeugbau aufnimmt.
    • 23. August » Auf ihrem zweiten Parteitag in Brüssel und London bilden sich in der Sozialdemokratischen Arbeiterpartei Russlands die Fraktionen der Bolschewiki und Menschewiki heraus.
    • 8. Oktober » Im Kopenhagener Odd Fellow Palæet wird Carl Nielsens Helios-Ouvertüre unter Leitung von Johan Svendsen uraufgeführt.
    • 3. November » „Big Stick“-Politik Theodore Roosevelts: Panama erlangt mit Hilfe der USA die Unabhängigkeit von Kolumbien, um den von Kolumbien blockierten Kanalbau zu ermöglichen.
    • 13. Dezember » Der italienische Immigrant Italo Marcioni in Hoboken, New Jersey, erhält das US-Patent Nummer 746.971 für die von ihm erfundene Maschine zur Herstellung von Eistüten aus Waffelteig.
    • 15. Dezember » Die erste Ausgabe der Wochenzeitschrift Neue Rundschau erscheint im S. Fischer Verlag in Berlin.
  • Die Temperatur am 18. September 1934 lag zwischen 12,7 °C und 23,0 °C und war durchschnittlich 17,6 °C. Es gab 6,6 mm Niederschlag während der letzten 1,6 Stunden. Es gab 5,8 Stunden Sonnenschein (46%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 26. Mai 1933 bis 31. Juli 1935 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn II mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1934: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 8,3 Millionen Einwohner.
    • 14. Februar » Nur zwei Tage nach Beginn des Bürgerkriegs in Österreich strecken die letzten Aufständischen des sozialdemokratischen Schutzbundes die Waffen vor den Einheiten des Bundesheers und der christlich-sozialen Heimwehr.
    • 15. Februar » Das deutsche Medienunternehmen Heyne Verlag wird in Dresden gegründet.
    • 23. April » Im Museumsstädtchen Williamsburg (Virginia) wird der Nachbau des 1781 durch einen Brand zerstörten britischen Governor’s Palace für das Publikum freigegeben. Im originalen Gebäude residierten die Gouverneure der Kronkolonie Virginia.
    • 26. Juni » Im nationalsozialistischen Deutschland wird eine Reichsstelle für den Unterrichtsfilm (RfdU) geschaffen.
    • 11. August » In London werden die vierten Frauen-Weltspiele eröffnet. Es ist auf Druck des Internationalen Olympischen Komitees (IOC) die letzte Veranstaltung dieser Art.
    • 27. November » Bei einem Schusswechsel zwischen dem als Mitglied der Dillinger-Bande gesuchten George „Babyface“ Nelson und zwei FBI-Beamten bei Barrington nahe Chicago werden alle drei tödlich verwundet.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Hudig

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Hudig.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Hudig.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Hudig (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Annelies de Leede, "Familienstammbaum Wim en Annelies de Leede", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I82654.php : abgerufen 1. Juni 2024), "Dirk Hudig (1872-1934)".