Familienstammbaum Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard) » Ethelbert van Kent (> 550-616)

Persönliche Daten Ethelbert van Kent 

    ook genaamd Æthelberth van Kent, Edelbert van Kent en De Heilige Ethelbert
  • Er wurde geboren nach 550.
  • Beruf: Koning van Kent (circa 585-616).
  • Er ist verstorben am 24. Februar 616.
    Datum: (of 618)
  • Ein Kind von Eormenric van Kent
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 11. Februar 2012.

Familie von Ethelbert van Kent

Er ist verheiratet mit Bertha.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Eadbald van Kent  ± 580-640 


Notizen bei Ethelbert van Kent

Ethelbert van Kent was de eerste Angelsaksische Koning die zich bekeerde tot het Christendom en de eerste waarover meer dan een triviale hoeveelheid betrouwbare informatie bestaat. Het geldt als de derde bretwalda (de Angelsaksische koning die als leider van alle Angelsaksen wordt beschouwd), een positie die hij vermoedelijk verwierf kort na de afzetting van Ceawlin (rond 592). Volgens de geschiedschrijver Beda Venerabilis strekte zijn opperheerschappij zich uit tot aan de Humber. Dit was overigens slechts een tijdelijke situatie want al voor Ethelberts dood lijkt Readwald van East Anglia deze leidende positie te hebben overgenomen.
Hij was getrouwd met de Frankische prinses Bertha, dochter van de Frankische Koning Charibert I en zijn eerste vrouw Ingoberga. Het huwelijk was onderworpen aan de voorwaarde dat Bertha haar christelijke geloof vrij mocht belijden. Ze nam ook haar eigen bisschop mee naar Kent maar het is deze bisschop niet gelukt om Ethelbert te bekeren. Mogelijk wilde hij zich bewust niet door een Frankische bisschop laten bekeren om zo zijn onafhankelijkheid van de Franken te demonstreren.
Mogelijk op uitnodiging van Ethelbert zelf, zond Paus Gregorius I de Grote in 596 een delegatie onder Augustinus, de prior van Gregorius' familieklooster als missionarissen naar Kent. Latere bronnen leggen er de nadruk op dat deze met angst en beven naar het vreemde en barbaarse land vertrok. Engeland had in die dagen geen goede naam, er was veel oorlog en men verkocht de overwonnenen als slaven aan het vasteland. In 597 kwam Augustinus in Kent aan met de bedoeling om daar het christendom te prediken. Ethelbert gaf hem daartoe toestemming, en werd korte tijd later zelf bekeerd, waarna een massabekering van de inwoners van Kent volgde. Van vernietiging van heiligdommen was echter geen sprake, die werden met wat wijwater van hun heidendom gereinigd. Augustinus werd de eerst aartsbisschop van Canterbury.
In 568 werd Ethelbert als opvolger van zijn vader koning van Kent. Hij werd aangevallen door Wessex maar werd toch langzamerhand de machtigste Angelsaksische koning ten zuiden van de Humber (vooral in Essex en East Anglia). Inkomsten uit de handel met Gallië (Kent exporteerde slaven, glaswerk en juwelen, en importeerde luxe goederen) vormden een belangrijke basis voor zijn macht. Ethelbert koos Canterbury als zijn hoofdstad en stond de zendeling Augustinus toe om zich daar te vestigen. Ook gaf hij hem grond voor de bouw van de Sint Peter & Paul, de latere Sint Augustinusabdij. Na zijn bekering vestigde Ethelbert de bisdommen van Canterbury, Rochester en Londen. In 601 mocht hij van de paus een brief ontvangen waarin deze hem welkom heette bij de geloofsgemeenschap. In 603 legde hij traditionele wetten vast in het Angelsaksisch. Een belangrijk onderdeel, net als in ander Germaans gewoonterecht, was een uitgebreid stelsel van compensaties, om eigen richting en vetes te voorkomen. In 604 schonk hij land aan de kerk van Rochester (de oudst bekende Angelsaksische oorkonde.
Ethelberts sterfjaar wordt in sommige bronnen aangegeven in het jaar 618, maar door Beda in 616. Welke datum juist is, is niet meer te achterhalen. Ook de begindatum van Ethelberts regering is onduidelijk. Beda stelde dat Ethelbert 56 jaar geregeerd had maar hedendaagse historici vinden dit onwaarschijnlijk lang. Meer aannemelijk is dat Beda (of zijn bron) bedoelde dat Ethelbert 56 jaar geleefd zou hebben. In dat geval zou hij dus rond 560 of 562 geboren zijn. Koning werd hij wellicht rond 585 590, bretwalda rond 593 596.
Ethelberts feestdag was oorspronkelijk op 24 februari maar werd verplaatst naar 25 februari. Bron: Wikipedia

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Ethelbert van Kent?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Ethelbert van Kent

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Ethelbert van Kent

Vorfahren (und Nachkommen) von Ethelbert van Kent

Eormenric van Kent
± 523-± 590

Ethelbert van Kent
> 550-616

Ethelbert van Kent


Bertha
± 539-612


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Über den Familiennamen Van Kent

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Kent.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Kent.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Kent (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Matthijs Bremer, "Familienstammbaum Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard)", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bremer-watertor/I3170.php : abgerufen 18. Mai 2024), "Ethelbert van Kent (> 550-616)".