Vorfahren Kok » Johannes Heurnius (1543-1601)

Persönliche Daten Johannes Heurnius 

  • Er wurde geboren am 25. Januar 1543 in Utrecht.
  • Berufe:
    • im Jahr 1579 Raad en Schepen van Utrecht.
    • im Jahr 1581 Hoogleraar medicijnen te Leiden.
    • bis 11. August 1601 Rector Magnificus te Leiden (zes keer).
  • Funktion im Jahr 1584: Lijfarts van Willem van Oranje.
  • Eintrag.
    Dr. Johannes Heurnius, geb. Utrecht 25 jan. 1543 (oude stijl), raad en schepen aldaar (1579), hoogleraar in de medicijnen te Leiden (1581), hij is ses maal Rector Magnificus in die universitijt geweest, t Leiden 11 aug. 1601, naar sijn doot heeft men in sijn lichaam seeven steenen bij openinge gevonden, die van sijn soon Otto bewaart stjn geworden, van gedaente als een grooten eijkel, alle van gelijck gewigt, weegende elck twee dragmas; hij is gelijck oock sijn vrouwe begraaven in SintePeeters kerke tot Leijden, voor de noorderdeur, waardoor men int choor gaet, naast een hoeckpilaar, int selve graf, daar Rombertus Dodoneus, sijn collega, voor hem begraaven is en wiens graftschrift in een steen gesneeden nog aen voors. pilaar hangt, zn. van Otto van Heurne, wijnkoper te Utrecht, en Geertruyt van Velsen; tr. Utrecht 1 maart 1576 Christina Beijer, geb. ald. 9 dec. 1555, t Leiden 26 sept. 1604 (door de pest, op haar 49ste jaar), dr. van Willem Beijer, kanunnik ten Dom, en Margareta Lijster.
  • Eintrag.Quelle 1
    HEURNIUS (Johannes), van Heurne of van Horne), geb. 4 Febr. 1543 te Utrecht, overl. te Leiden 11 Aug. 1601, kwam voort uit een bekend en aanzienlijk geslacht. Zijn vader was Otto van Heurne, zijn moeder Geertruida van Velzen. H. ontving te Utrecht les in Grieksch en Latijn van Georgius Macropedius, rector van het St. Hieronymus-collegie, en van Arnoldus Eijckius. Op 18-jarigen leeftijd vertrok hij naar Leuven, waar hij studeerde in de geneeskunde, philosophie en mathesis. Na twee-jarig verblijf aldaar ten huize van Cornelius Gemma Frisius, ging hij naar Parijs, waar hij drie jaar bleef en onderricht ontving van Ludovicus Duretus en Petrus Ramus. Te Parijs woonde hij verscheidene steensnijdingen bij, door Laurentius Col odaeus verricht. Van Parijs vertrok hij naar Padua, waar hij met Pieter van Foreest bevriend geraakte, en de lessen volgde van Capivaccio, Mercurialis, Hieronymus Fabric us ab Aquapendente. In 1571 behaalde hij te Pavia den doctorsgraad, waarna hij twee jaar lijfarts werd van den jongen François Perrenot, zoon van Thomas, heer van Granvelle en Chantonay, graaf van Cantecroix, broeder van kardinaal Granvelle. Waarschijnlijk om godsdienstige redenen - zijn overgang tot het Calvinisme - keerde hij daarna weer naar zijn vader and en wel naar Utrecht terug (1573), waar hij spoedig een goede en voorname praktijk zich verwierf en huwde met Christina Beiers (overl. in 1603), eveneens uit een oude patricische familie, bij wie hij zeven zoons en vier dochters kreeg.

    Hij bleef te Utrecht tot 1581, toen hem een hoogleeraarsplaats te Leiden werd aangeboden (9 Sept.). 7 Nov. opende hij zijn colleges over de Institutiones Medicae.

    In 1583, 84, 92, 93, 99 en 1600 was hij rector magnificus. Te Leiden was hij v.n.l. bevriend met Franciscus Junius, Hugo Donellus en Justus Lipsius. In 1588 werd hem op eervolle en voordeelige voorwaarden een leerstoel te Franeker aangeboden, welk aanbod hij evenwel afsloeg. Hij stierf 11 Aug. 1601 aan nier- en blaassteen, na twee jaren door deze kwaal te zijn geplaagd. Van H. was als practicus zeer gezien en de geneesheer van vele bekende personen, allereerst van de prinsen Willem I en Maurits, verder van prinses Emilia, gehuwd met Prins Emanuel van Portugal. Behalve om zijn bekwaamheden wordt hij ook om zijn zachtmoedig en vriendelijk karakter door zijn tijdgenooten geroemd. Zijn academische lessen, wier duidelijkheid wordt geprezen, zijn in zijn Opera omnia verzameld en omvatten de gehee e geneeskunde dier dagen, behalve de anatomie e.a. hulpwetenschappen. Verder bevatten de Opera nog commentaren op Hippocrates, van wien hij een groot vereerder was, op wiens autoriteit hij zich blijkans op elke bladzijde beroept. Ook Galenus achtte hij hoog, minder gunstig dacht hij over de Arabieren. Zijn werken geven evenwel weinig wat op eigen waarneming berust, en in de kunst van oorspronkelijk en onafhankelijk waarnemen had van H. hetblijkbaar niet ver gebracht. Bekend is zijn verlicht advies over de waarde der z.g. waterproef bij heksenprocessen (Opera II, 132).

    Zijn geschilderd portret door een onbekende op de Univ. Bibl. Leiden. Th. Matham, W. Swanenburg e.a. graveerden zijn portret.

    Zie: J.E. Kroon, Bijdragen tot de geschiedenis van het geneeskundig onderwijs aan de Leidsche Universiteit (1575-1625) met bibliographie; Molhuysen, Bronnen gesch. Leidsche Hoogeschool I, reg.; van Leersum in Ned. Tijdschr. voor Geneesk. 1916, II, 963, 964.
  • Eintrag.Quelle 2
    In templo divae Virgini sacro, nunc nationi Gallicae destinato, sepulcra sunt Josephi Scaligeri et Caroli Clusii, quae alubi cum epitaphiis et signis expressa sunt. Suspensum et hoc ad parietem spectatur *
    In domo anatomica Lugduni Batavorum pendet tabula historiae VII calculorum vesicae post mortem repertorum in corpore Johannis Hurnii, medici, instar nucis iuglandis maioris, coloris cinericei, quilibet pendet dragmas 2 grana 2 et semigranum; ita utVII 14 dragmas1 expleant et dimidium granum.
    Visitur et ibidem ventriculus viri 47 annorum, dissecti anno 1623, 25 februarii, qui capit stopas vini 2 et pintam.
    In Pancratiano sunt praeter supraposita epitaphia sequentia:
    Anno 1519 obiit Ysabella de Paffenroy.
    Anno 1476, den 11 octobris, starf jongfrou Cristina, de Coenraets van Boloys van Treslong wijf was.
    Anno 1559 den XV april, starf joffrou Margrita van Boloys van Treslong, weduwe van Jacob van Norde.
    1 In de marge ernaast: 15.
    ________________________________________
    VERTALING
    In de Lieve Vrouwekerk, nu aan de Waalse gemeente toegewezen, zijn de graven van Josephus Justus Scaliger en Carolus Clusius, maar die graven zijn al elders met opschriften en wapens afgebeeld.1 Dit wapen kan men daar aan de muur zien hangen *
    In het Anatomisch theater2 in Leiden hangt een schilderij, dat zeven blaasstenen uitbeeldt, die postuum gevonden werden in het lichaam van Johannes Heurnius, de arts. Ze waren zo groot als een walnoot, grijs van kleur, en elke steen weegt twee lood,tweeënhalf aasje; zodat de zeven stenen samen veertien3 lood en een half aasje wegen.4
    Er is ook een maag van een man van 47 jaar oud te zien, die 25 februari 1623 opengesneden is, die twee stoop en twee pint wijn bevatte.5
    In de Hooglandse kerk zijn behalve de bovenvermelde nog de volgende opschriften:
    Isabella van Paffenrode. gestorven in 1519 .
    Christina, de vrouw van Koenraad van Bloys van Treslong, gestorven 11 oktober 1476 .
    Margriet van Bloys van Treslong, weduwe van Jacob van Noorden, gestorven 15 april 1559.
  • Eintrag.
    Mr. Johannes Heurnius,Med. Doct, is na syne Italiaense reyse thuys comende gehijlict aen Cristine Beyerts tot Utrecht, alwair hij in den raet vercosen wert, maer meerder geneicht totte exercitie van de medecinen is tot Leyden beroepen ende daer mettertijt geworden professor in ea facutate primarius et principis archiatriae, wiens ervarentheit soe in theoria als praxi syne boecken getuygen, doch wesende seer calcule gequelt, heeft dselve hem na viel torment het leven benomen tot Leydenin de Peterskerck begraven in Augusto 1601, ende syn huysfr. is hem na 3 iaeren gevolcht met 3 kinderen aende pest gestorven.
  • Eintrag.Quelle 2
    TRANSCRIPTIE
    In de kerck voor het choor in 't cruys nae het noorden op een blauwe sarck gehouden ende bijcans versleten:
    [] Hier leyt begraven Floris van Boschusen, schiltknape van hertoge1 Philips, sterft in't jaer ons Heeren MCCCC LXXIIII, den VIII dach septembris; ende joffrou Billichen, die Floris' wijf was, die sterft in 't jaer ons Heeren M […]
    Aldaer in 't midden van een sarck de wapenen van Sonnevelt met deese woorden in limbo lapidis: Hier leyt begraven Adriaen van Sonnevelt, is gerust …
    Niet wijt vandaen is de sepulture van domino Hornio voor het choor *

    Occidit Heurniades, medicorum Bataviae sol,
    Quo vivo, semper vivida Hygeia fuit.
    Cos quantum Hippocrati, Galeno Pergama debent,
    Tantum, magne Heurni, terra Batava tibi.2

    VERTALING
    In de kerk, voor het koor, in het noordertransept, op een bijna versleten blauwe zerk:1
    [] Floris van Boshuizen, schildknaap, [raadsheer van] hertog Philips [de Goede], ligt hier begraven, overleden 8 september 1474; en zijn vrouw, 2 die stierf in het jaar […]
    Aldaar in het midden van een zerk de wapens van Zonneveld met deze woorden langs de rand van de steen: Adriaan van Zonneveld, ligt hier begraven, gestorven …
    Niet ver daar vandaan is het graf van [Johannes] Heurnius3 voor het koor *
    Heurnius, de zon van de Hollandse artsen, is overleden. Zolang hij leefde, was Hygieia steeds levend. Zoveel als Kos aan Hippocrates en Pergamon aan Galenus schuldig waren,
    zoveel, grote Heurnius, zijn de Nederlanden u verschuldigd.
  • Eintrag von 1601 bis 1604.Quelle 3
    ,,D. Joannes Heurnius sterff tot Leijden anno 1601, aug. 11 stylo novo, op een Saterdach 's morgens een quartier nae vijff uren, op het Bagijnhof achter de kerck in het huisch geteyckent met N xxx in de camer beneden daer de drie scuyfraemkens staen."
    ,,Christina Beijers sijn huysvrouw sterff anno 1604, den 26 sept. stylo novo op een Sonnendach t's avonts de klock thien slaende, aen de pest als sij drie daegen sieck geweest was, in het vs. huysch in de beneden camer daer het tuyntien ende keldertien aen respondeert."
  • (Correspondentie) am 25. März 1596.Quelle 4
    [Adressering]
    Aenden Eersamen wysen hoochgeleerden Doctor Joanni Heurnio professor inde medicinen inde universiteyt tot Leyden
    [Briefinhoud]
    Laus Deo in Salins den 25 Martij 1596
    Eersame seer gunstige L Oom na alle behoorlycke gebiedenisse aen U L goede gratie sall U L gelieven te weten dat ick U L brieff ontfangen hebbe wt den welcken ick versta dat U L seer verwondert is dat U L gheen tydinge van my en hebt: het welcke voorwaer door myn schult niet toe en comt want ick int Fryburch meer dan acht offte negen brieven geschreven hebbe ende den lesten door eenen laeckencooper wonende tot Utrecht opte plaets niet wetende off die te rechterhant gecomen is offte niet. VoortL oom en weet ick niet te schryven dan dat ick vertreckende was van Fryburch na ??? aldaer geen meyster gevonden en hebbe ben dierhalven met 2 kooplieden in Bourtgoingen getrocken die myn een meyster wisten te weten Jehan Maginet apoticaire inde stadt van Salins alwaer ick nu ontrent een halff jaer gewoont ende myn wel bevinde te ware die kranckheyden die ick hier gehadt hebbe want ick tot drimael cranck geweest ende met de hulpe Godes wederom genesen ben maer ben nu ten vierdemal werderomingestort soe dat ick drieweecken lanc vlack te bedde gelegen heb want hebbende een stercke inwendige coortse ben also swack geworden dat men myn nacht ende dach gewaeckt heefft het welcke myn voorwaer al myn cleyntken dat ick over gewonnen hadde verteert heefft ende noch veel ten achteren geset heefft.
    Anders en weet ick niet bysonders te schryven dan den heere almachtich bevolen die U L ende ons allen wel nemen in syn Gotlyck behoet. U L sall gelieven van mijnentwegen seer hartelycken te groet myn Mere U L huysfrou Otto neeff ende voorts alle dekinderen en huyssgesin myn meyster ende vrou alst te pas comt met haer huysgesin.
    Datum ut supra den 25 marty stilo novo 1596
    By myn U L dienar en cousin Franciscus Balochius
    Wat ick vermach
  • (Grafzerk) im Jahr 1601.Quelle 5
    uit het Latijn vertaald: Hier is bijgezet de zeer beroemde man, de heer Johannes Heurnius, voornaamste professor in de medicijnen aan de Leidse universiteit gedurende 20 jaar en daar zes maal rector magnificus, een man van grote wijsheid envan de opperste schoonheid en befaamdheid in zijn onderricht en publicaties. Na een lofwaardig leven overleed hij op 11 augustus 1601.
  • Er ist verstorben am 11. August 1601 in Leiden, er war 58 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt am 14. August 1601 in Leiden (Pieterskerk).
  • Ein Kind von Otto van Huern und Geertruy van Velzen
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 14. Juni 2018.

Familie von Johannes Heurnius

Er ist verheiratet mit Christine Beijer.

Sie haben geheiratet am 4. März 1576, er war 33 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Otto Heurnius  1577-1652 
  2. Johannes Heurnius  1579-1581
  3. Johannes Heurnius  1581-????
  4. Lidia Heurn  1585-???? 
  5. Abraham van Heurn  1586-1604
  6. Isaac van Heurn  1586-1597
  7. Justus Heurnius  1587-1651
  8. Susanna van Heurn  1591-1604
  9. Isabella van Heurn  1594-????

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johannes Heurnius?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Johannes Heurnius

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Johannes Heurnius

Vorfahren (und Nachkommen) von Johannes Heurnius


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Johannes Heurnius



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek. Deel 4 blz. 745
    2. Grafschriften
    3. Nederlandsche Leeuw 1981, pag16, kolom 26:
    4. Regionaal archief Leiden; archiefnr 0096; inv.nr. 312
    5. grafsteen nummer 193 (KN 193)

    Historische Ereignisse

    • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) war von 1515 bis 1555 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
    • Im Jahr 1543: Quelle: Wikipedia
      • 12. Juli » Der englische König Heinrich VIII. heiratet seine sechste und letzte Frau Catherine Parr.
      • 5. August » Beim Ringen um die Vorherrschaft in Italien zwischen den Häusern Valois und Habsburg beginnt eine verbündete französisch-osmanische Streitmacht mit der Belagerung von Nizza.
      • 5. September » Die Belagerung von Nizza endet mit dem Abzug der französischen und mit ihnen verbündeten türkischen Belagerer, nachdem ein kaiserliches Heer zur Verstärkung der Stadt heranzieht. Das Ringen um die Vorherrschaft in Oberitalien geht zu Gunsten Spaniens aus.
      • 7. September » Kaiser Karl V. nötigt Wilhelm den Reichen, den Herzog von Jülich-Kleve-Berg, zum Vertrag von Venlo über das Herzogtum Geldern. Oranien-Nassau inklusive der Grafschaft Zütphen muss an den Kaiser abgetreten werden.
      • 9. September » Maria Stuart wird mit neun Monaten zur Königin von Schottland gekrönt.
    • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) war von 1555 bis 1581 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
    • Im Jahr 1576: Quelle: Wikipedia
      • 25. Januar » Die Stadt Luanda im späteren Angola wird von portugiesischen Siedlern gegründet.
      • 8. August » Der dänische Astronom Tycho Brahe notiert die Grundsteinlegung seines Observatoriums Uraniborg auf der Insel Ven.
      • 4. September » Für den Fall, dass Venedig von der grassierenden Pest erlöst werde, gelobt der Senat den Bau eines Gotteshauses zu Ehren des Erlösers. Da die Seuche kurze Zeit danach tatsächlich verschwindet, wird im Folgejahr mit dem Bau der Kirche Il Redentore begonnen.
      • 15. Oktober » Die von Herzog Julius von Braunschweig-Wolfenbüttel gestiftete Universität Helmstedt, die sich während der Dauer ihres Bestehens zu einer bedeutenden protestantischen Hochschule entwickelt, wird feierlich eröffnet.
      • 4. November » Längere Zeit nicht entlohnte Söldner in Diensten des spanischen Königs Philipp II. beginnen im Achtzigjährigen Krieg in Antwerpen mit Gewaltakten gegen die Bevölkerung, um Geld herauszupressen. Die Spanische Furie wütet drei Tage und zerstört die Stadt erheblich.
      • 8. November » Achtzigjähriger Krieg: Mit der Genter Pazifikation kommt es zum Zusammenschluss aller niederländischen Provinzen gegen die Spanier mit der Forderung nach religiöser Toleranz und dem Abzug der spanischen Truppen.
    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1601: Quelle: Wikipedia
      • 17. Januar » Im Vertrag von Lyon werden Gebietsbereinigungen zwischen Frankreich und dem Herzogtum Savoyen vereinbart. Zentraler Streitpunkt zwischen den beiden Ländern war vor allem die Markgrafschaft Saluzzo.
      • 8. Februar » Robert Devereux, 2. Earl of Essex, Liebhaber von Königin Elisabeth I., versucht mit einem Staatsstreich die Kontrolle über England zu erringen, der Putsch wird jedoch niedergeschlagen.
      • 5. Juli » Während des niederländischen Unabhängigkeitskrieges beginnt die Belagerung von Ostende durch die Spanier.
      • 2. Oktober » Rund 3.400 spanische Soldaten landen zur Unterstützung der irischen Rebellen bei Kinsale. Sie werden jedoch sofort von englischen Truppen eingeschlossen. Die für den Neunjährigen Krieg entscheidende Belagerung von Kinsale beginnt.
      • 30. November » Die englische Königin Elisabeth I. richtet im Palace of Whitehall die Goldene Rede an die versammelten Parlamentsmitglieder, die sich bei ihr wegen ihrer Verteilung von Handelsrechten beschweren wollten.
      • 7. Dezember » Das aus Anlass des Reichstages einige Tage geführte Regensburger Religionsgespräch zwischen katholischen und lutherischen Theologen über die Heilige Schrift scheitert am Unvermögen, gegenseitige Herabwürdigungen zu unterlassen.
    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1601: Quelle: Wikipedia
      • 17. Januar » Im Vertrag von Lyon werden Gebietsbereinigungen zwischen Frankreich und dem Herzogtum Savoyen vereinbart. Zentraler Streitpunkt zwischen den beiden Ländern war vor allem die Markgrafschaft Saluzzo.
      • 8. Februar » Robert Devereux, 2. Earl of Essex, Liebhaber von Königin Elisabeth I., versucht mit einem Staatsstreich die Kontrolle über England zu erringen, der Putsch wird jedoch niedergeschlagen.
      • 5. Juli » Während des niederländischen Unabhängigkeitskrieges beginnt die Belagerung von Ostende durch die Spanier.
      • 2. Oktober » Rund 3.400 spanische Soldaten landen zur Unterstützung der irischen Rebellen bei Kinsale. Sie werden jedoch sofort von englischen Truppen eingeschlossen. Die für den Neunjährigen Krieg entscheidende Belagerung von Kinsale beginnt.
      • 30. November » Die englische Königin Elisabeth I. richtet im Palace of Whitehall die Goldene Rede an die versammelten Parlamentsmitglieder, die sich bei ihr wegen ihrer Verteilung von Handelsrechten beschweren wollten.
      • 7. Dezember » Das aus Anlass des Reichstages einige Tage geführte Regensburger Religionsgespräch zwischen katholischen und lutherischen Theologen über die Heilige Schrift scheitert am Unvermögen, gegenseitige Herabwürdigungen zu unterlassen.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Heurnius

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Heurnius.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Heurnius.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Heurnius (unter)sucht.

    Die Vorfahren Kok-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Wouter Kok, "Vorfahren Kok", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-kok/I5883.php : abgerufen 25. Mai 2024), "Johannes Heurnius (1543-1601)".