Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Gerrit LEBRET (1822-1896)

Persönliche Daten Gerrit LEBRET 

Quelle 1

Familie von Gerrit LEBRET

(1) Er ist verheiratet mit Antoinetta Wilhelmina HESSELAAR.Quelle 2

Sie haben geheiratet am 12. Juni 1844 in Pasoeroean, Oost Java, er war 22 Jahre alt.


(2) Er hat eine Beziehung mit Salimah ??.


Kind(er):


Ereignis (unmarried).


Notizen bei Gerrit LEBRET

De 20 jarige kantoorbediende Gerrit Lebret vroeg met toestemming van zijn vader een paspoort aan en vertrok in 1842 naar Nederlands-Indië, daar stichtte hij cultuur-ondernemingen en werd groot suiker-industrieel.


'''Gerrit Lebret † 14 Januari 1896.'''
Gelijk ik reeds met een enkel woord vermeldde, is de zoo algemeen bekende suiker- en koffieproducent, de Heer Lebret, op zijn landgoed Kedawoeng overleden. Zijn bekendheid dankte hij eensdeels aan zijn hoogen leeftijd; hij bereikte den ouderdom van 77 jaren, waardoor hij minstens twee geslachten zag voorbijgaan, doch meer nog aan de vele zaken waarin hij betrokken was en de groote eigenaardigheid aan zijn persoon verbonden.
Lebret had twee eigenschappen, die hem vaak een geheel anderen koers deden opgaan dan zijn werkelijk goede inborst hem aanwees. Hij was een liefhebber van paradoxen en van tegenspreken en hij hield onbuigzaam vol hetgeen hij eens zich had voorgenomen. Ligt daarin voor een groot deel de verklaring voor zyn succes in zijn ondernemingen, tevens geeft het aan waarom Lebret zich zoo veel bittere vijanden heeft gemaakt.
Hij is geboren te Dordrecht en werd nog jong door zijn familie aan stadgenooten aanbevolen om naar den Heer De Vos, destijds eigenaar van het landgoed Kedawoeng bij Pasoeroean, te worden gezonden.
Bedoelde Heer moet al spoedig gezien hebben dat in den jonden protégé van zijn familie iets bizonders stak, althans enige jaren later werd hij administrateur van het land terwijl de Heer De Vos zich op »Gading" terugtrok. Kort daarna wist hij het land in huur te krijgen met zekeren Heer Tilanus en toen de oude Heer De Vos overleed, werd Lebret eigenaar van het land voor f 280 000, = krachtens de bizondere testamentaire beschikking dat hij de bevoegdheid had het voor het hoogst geboden bedrag over te nemen.
Inmiddels was hij gehuwd met juffrouw Hesselaar, de dochter van den postcommandant van Pasoeroean, een nichtje van zijn vroegeren chef en bij diens dood kreeg hij ook liet landgoed Gading onder beding, dat hij voor het graf van den Heer De Vos aldaar had zorg te dragen. Dat heeft hij trouw gedaan, doch op Gading zelf heeft hij nimmer een voet gezet.
Omstreeks 1848 maakte hij met zijn echtgenoote een reis naar Europa en Amerika en kreeg in Holland een opdracht van de Regeering om zich op de hoogte te stellen van de suikercultuur in de West, wat hij ook uit eigen belangstelling wel wenschte te doen. Men stelde zich toen algemeen veel van die cultuur daar voor.
In 1851 keerde hij terug op Kedawoeng, verre van rijk. Daar was hij zelf administrateur en machinist en alles te zamen.
Uit dien tijd dateert een sedert onafgebroken vriendschappelijke betrekking tot de familie Mc. Lennan.
In 1856 was hij degeen, die het ongekende kunstuk volbracht om 100 picol suiker per bouw te maken; daarmede was zijn naam als eerste specialiteit in de suikercultuur op aller lippen.
Lebret leefde betrekkelijk teruggetrokken op zijn land. Vele bekenden had hij, doch zeldzaam weinig vrienden. Men wil dat hij sommige personen hard behandeld heeft, voor anderen daarentegen was hij als de voorzienigheid en vaak hielp hij iemand langs een omweg en onbekend blijvend, terwijl hij openlijk wreed tegen hem optrad. Dat hij door zijn volk als een vorst werd geëerd trof hem op een weeke plek. Hij was een geboren vorst, heerschen was zijn behoefte en hij voelde zich, hoewel volbloed Europeaan, te midden van de inlandsche bevolking als een vader en een vorst, tegelijk. Wee den bestuursambtenaar die hem in den tijd van zijn volle kracht bemoeielijkte. Voor hem bestonden geen wetten dan de voorschriften, die hij had gegeven.
In zijn jeugd moet bij een opgewekt karakter hebben bezeten, maar de vele bedriegerijen, waarvan hij het slachtoffer geweest is en vooral de bittere strijd tegen Resident Van Spall van Pasoeroean, beeft hem tot een ander mensch gemaakt. Hij was door en door wantrouwend geworden, doch niet zonder reden, voor tonnen gouds is hij opgelicht. Gaarne was hij de vormelijke gastheer, zelfs overdreven vormelijk tegenover dames.
Zijn huis hoewel eenvoudig, bood ruimte aan voor vele logés, in den goeden tijd had hij er tot 20 toe. Aan tafel werd nog steeds gerekend op zes a zeven onverwachte gasten en zijn goed voorziene stal met 24 paarden stond op Engelsehe wijze voor de loges ter beschikking. Er heerschte geen weelde of overdaad doch een zeer solide welgesteidheid in zijn woning. Hij zelf was uiteïst eenvoudig.
Aan zijn echtgenoote gaf hij jaarlijks een toelage van f 30,000.— en daarmede werd veel goed gedaan. Op dagen dat dit termijnsgewijze werd uitbetaald, zat hij bladen vol postwissels te schrijven op aanwijzing van zijn vrouw, voor hen die onderstand ontvingen.
Een paar uitlatingen teekenen zijn karakter. Zoo zei hij eenmaal: »ik ben meer op mijn gemak met een schurk dan met een goed mensch, ik weet wat ik aan den eerste heb en kan my in acht nemen; maar de ander kan mij bedriegen."
»Van jonge menschen wilde hij nog wel eens wat leeren, van ouden niet."
Zulke paradoxen waren hem lief om het strijdlustige dat daaruit sprak.
Lebret heeft geen kinderen gehad en het is niet onwaarschijnlijk dat deze teleurstelling ook aan zijn karakter die eigenaardige hardheid heeft gegeven, in het toonen waarvan hij bijna een eer scheen te stellen.
Met hem is een hoogst eigenaardige figuur ten grave gedaald, die ten spijt van zijn gebreken, boven menig goed mensch moet worden gesteld. (Soer. Ct.)
---

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerrit LEBRET?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerrit LEBRET

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Gerrit LEBRET

Frans van der SALM
± 1750-????
Arij LEBRET
1788-1858

Gerrit LEBRET
1822-1896

(1) 1844
(2) 

Salimah ??
1851-1917


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. De locomotief: Samarangsch handels- en advertentie-blad
  2. Roosje Roos

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 29. Januar 1822 war um die 7,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken dampig. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1822: Quelle: Wikipedia
    • 21. Juli » Nach der Ausrufung am 18. Mai wird Agustín de Iturbide als Agustín I. zum Kaiser von Mexiko gekrönt.
    • 11. September » Die katholische Kirche gibt durch die Kongregation der römischen und allgemeinen Inquisition bekannt, dass die Lehre über das heliozentrische Weltbild generell verbreitet werden darf.
    • 27. September » Der französische Gelehrte Jean-François Champollion gibt bekannt, dass er mit Hilfe des Steins von Rosetta das Geheimnis der altägyptischen Schrift, der Hieroglyphen, gelüftet habe.
    • 8. Oktober » Auf der Insel Java beginnt der Vulkanausbruch des Gunung Galunggung, dem am Ende seiner mehrtägigen Aktivität insgesamt 4.011 Menschen zum Opfer fallen.
    • 12. Oktober » Kronprinz Peter von Portugal wird zum ersten Kaiser von Brasilien ausgerufen.
    • 22. November » Nach der Flucht der Regencia de Urgel ins grenznahe Puigcerdà infolge der Niederlage der royalistischen Truppen in Spanien wird beim Veroneser Kongress in einem Geheimvertrag der europäischen Großmächte die französische Invasion in Spanien zur Beendigung der entstandenen republikanischen Verhältnisse vereinbart.
  • Die Temperatur am 12. Juni 1844 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1844: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 20. April » Der gestiefelte Kater, ein Kindermärchen in drei Akten mit Zwischenspielen, einem Prologe und Epiloge von Ludwig Tieck, wird in Berlin uraufgeführt.
    • 15. Juni » Charles Goodyear erhält vom United States Patent Office ein Patent auf die Vulkanisation von Gummi.
    • 3. Juli » Im Vertrag von Wanghia öffnet sich China dem Handel auch mit den USA.
    • 22. September » Auf der Alster bei Hamburg findet die erste deutsche Ruderbootregatta statt: Der Hamburger Ruderclub siegt überraschend gegen den favorisierten English Rowing Club.
    • 3. November » Am Teatro Argentina in Rom hat Giuseppe Verdis Oper I due Foscari ihre Uraufführung. Das Libretto stammt von Francesco Maria Piave nach dem Theaterstück The Two Foscari von Lord Byron.
    • 27. November » Die Oper The Daughter of St. Mark von Michael William Balfe wird im Theatre Royal Drury Lane in London uraufgeführt.
  • Die Temperatur am 13. Januar 1896 war um die 3,5 °C. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 98%. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 9. Mai 1894 bis 27. Juli 1897 regierte in den Niederlanden das Kabinett Roëll mit Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1896: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
    • 2. Januar » Der Jameson Raid, ein Einfall britischer Truppen unter Leander Jameson in das Gebiet der Südafrikanischen Republik, endet nach Gegenwehr der Buren in einem Fehlschlag.
    • 4. Mai » In London erscheint die erste Ausgabe der von Alfred Harmsworth gegründeten Zeitung Daily Mail.
    • 2. Juni » Guglielmo Marconi beantragt das britische Patent Nummer 12.039 auf seine Erfindung eines Apparates zur Übertragung elektrischer Impulse und Signale, den Grundlagen für ein Radio. Zu dessen Erfinder wurde aber später von einem US-Gericht Nikola Tesla erklärt.
    • 6. August » Das französische Protektorat Madagaskar wird zur Kolonie umgewandelt.
    • 29. November » Der italienische Arzt Scipione Riva-Rocci konzipiert ein Sphygmomanometer, ein Gerät zur Blutdruckmessung.
    • 14. Dezember » Als dritte U-Bahn der Welt wird die Glasgow Underground Railway, die heutige Glasgow Subway, eröffnet.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen LEBRET

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen LEBRET.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über LEBRET.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen LEBRET (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I162969.php : abgerufen 26. Mai 2024), "Gerrit LEBRET (1822-1896)".