genealogieonline

Wij zijn familie » Het tragische einde van Willem Jacobus de Leeuw

Op 28 mei 1940 wordt bij de burgerlijke stand van de gemeente Vlissingen het overlijden aangegeven van Willem Jacobus de Leeuw uit Rotterdam. Willem is de dag ervoor, op 27 mei 1940 "overleden bevonden". De aangever geeft aan daar uit eigen wetenschap kennis van te dragen.

Bij de aangever zijn maar weinig gegevens bekend van de overledene. Vandaar dat alleen de naam van de vader wordt vermeldt op de overlijdensakte. In de gemeente Rotterdam wordt het overlijden ook aangegeven, waarbij in de opmerkingen het volgende wordt vermeld: 'overleden bevonden te Vlissingen, verder niets bekend'.

De Hr. Ms. BV 34

Zijn jonge leeftijd, zijn beroep en de overlijdensdatum zijn voor mij aanleiding om verder te zoeken. Na enig speurwerk stuit ik op een lijst, afkomstig van 'Wings to Victory', waarin de namen van vermiste en gesneuvelde militairen uit mei 1940 worden vermeld. Hierbij wordt ook de naam van het schip en de locatie van overlijden aangegeven.

Willem is overleden terwijl hij aan het werk was als marconist/telegrafist op de Hare Majesteit BV 34. De Hr. Ms. BV 34, een voormalige Noordzee sleepboot van L. Smit & Co`s Internationale Sleepdienst, werd op 24 augustus 1939 in dienst gesteld door commandant LTZ 2 P. Schmidt. Het bewakingsvaartuig liep op 14 mei 1940 tussen Vlissingen en Zoutelande, ter hoogte van de scheidingston van Deurlo en Oostgat, op een magnetische mijn en verging.

Eerder die dag had het schip tijdens een patrouille een reddingsvlot van een Noors schip opgepikt in de vaargeul ter hoogte van Deurlo. Dit vlot zou worden afgegeven bij de eerder genoemde scheidingston. Tijdens het wachten liep Hr. Ms. BV 34 op de Duitse magnetische mijn en zonk. 

De Hr. Ms. BV 34 die op 14 mei 1940 verging voor de kust van Walcheren.  

 

Twee slachtoffers werden opgevist door een Britse torpedobootjager en van twee anderen spoelden de stoffelijke resten later aan op de kust van Walcheren. De overige zestien opvarenden kregen een zeemansgraf (bron:go2war2.nl).

Willem is één van de twee opvarenden die zijn aangespoeld op de kust van Walcheren. Daarom is het overlijden pas op 28 mei gemeld bij de autoriteiten, met als overlijdensdatum 27 mei.

Willem is echter niet op 27 mei maar al twee weken eerder, namelijk op 14 mei 1940 overleden. Dit wordt bevestigd door gegevens die ik later vond op de website van de oorlogsgravenstichting. Willem ligt begraven op de eregalerij van de Noorderbegraafplaats in Vlissingen.

De publicatie Wij zijn familie is samengesteld door (neem contact op).

Terug naar de startpagina van deze publicatie

Het inloggen op het besloten deel van deze
publicatie is alleen mogelijk als u daartoe
bent uitgenodigd door de auteur!

   Annuleren


Bent u uw wachtwoord vergeten?