West-Europese adel » Cornelis Johan van Nellesteijn (1759-1832)

Persoonlijke gegevens Cornelis Johan van Nellesteijn 


Gezin van Cornelis Johan van Nellesteijn

(1) Hij is getrouwd met Cornelia Adriana Maria van Bronkhorst.

Zij zijn getrouwd op 12 oktober 1778 te Utrecht, hij was toen 19 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Sophia van Schuijlenburg.

Zij zijn getrouwd op 30 april 1812 te Leersum, Utr., hij was toen 53 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Cornelis Johan van Nellesteijn

De tombe van Nellesteyn en de oude algemene begraafplaats van Darthuizen
Nadat Cornelis Jan van Nellesteyn in 1793 in het bezit was gekomen van de buitenplaats Broekhuizen in Leersum, liet hij het oude huis op het landgoed afbreken en gaf opdracht tot de bouw van een modern landhuis in neo-klassieke stijl. De herinrichting van het park van Broekhuizen werd in opdracht gegeven aan Johan G. Michaël, een uit Duitsland afkomstige hovenier. Na zijn dood in 1800 werd zijn werk voltooid door zijn schoonzoon Johan Zocher sr. en diens zoon Johan D. Zocher jr. Centraal in de parkaanleg ligt het neoklassieke huis. Oorspronkelijk was één van de belangrijkste zichtlijnen die op het mausoleum op de Donderberg. Het mausoleum was in 1818 ontworpen door J.D. Zocher jr.

Het monument bestaat uit twee gedeelten, een hoge, slanke bovenbouw, de uitzichtstoren en de brede onderbouw.
In de onderbouw, die in de heuvel is ingegraven, bevindt zich het mausoleum. Aan de voorzijde is een rondboog-toegang met sluitsteen waarin het jaartal 1818 is opgenomen. Hierboven is een steen in gemetseld met de tekst: 'Blijmoedig aan / het graf te denken / is ook een vrucht / die 't kruis ons gaf / Gez. 189 VS 2B.

Behalve als mausoleum moest het monument ook fungeren als tuinsieraad, als aandachtspunt in de landschappelijke tuinaanleg. (Aanvankelijk was de Donderberg met heide begroeid waarop schapen werden gehouden. Pas vanaf de 19de eeuw begon men met de aanplant van hakhout.) Als achtergrond van het monument liet Zocher 'somber' hout planten om een melancholieke sfeer op te wekken. Zo moest het monument voor passanten een verwijzing naar de dood zijn.
Maar het monument kreeg ook de functie van uitkijktoren. Deze verheerlijking van het Hollandse landschap, past, evenals melancholieke stemmingen, opgeroepen door de natuur en het zich daarin bevindende grafmonument, goed in de heersende, romantische opvattingen van de eerste helft van de 19de eeuw. De bovenbouw heeft de opzet en het uiterlijk van een Romeinse tempel, welke is gedecoreerd met Dorische pilasters. Deze dragen een trigliefenfries met daarboven aan vier zijden een fronton met hoek acroteria. In de acroteria zijn gevleugelde zandlopers verwerkt.
Aan de hand van beschrijvingen in het verleden en een kleuronderzoek blijkt dat de onderbouw donkergrijs of zwart van kleur was. Het basement van de bovenbouw was waarschijnlijk licht grijs, de verdiepte velden waren warm wit, de hoekpilasters en het hoofdgestel met de acroteria okergeel. Door het afbikken van de pleisterlagen bij restuaraties in 1974 en 1995 zijn de originele kleurlagen definitief vernietigd.

In 1828 kreeg de gemeente Darthuizen aan de voet van de graftombe een stuk grond ter beschikking voor het inrichten van een begraafplaats. Later werd tegen de achterkant van de toren een klein huisje gebouwd. Deze aanbouw was vanuit de toren middels een trap door de muur bereikbaar. In de aanbouw bevond zich een keuken met een schouw. In de toren zelf was een woonkamer en een alkoof die tot slaapruimte diende. De bewoners zorgden voor het onderhoud van het monument en de omgeving en leidden bezoekers rond.

Na het overlijden van de laatste Nellesteyn in 1906 kwam de tombe met de omliggende gronden in eigendom van de gemeente Leersum, die de begraafplaats van Darthuizen liet sluiten. De aanbouw aan de tombe werd niet verwijderd, maar nog steeds bewoond. Pas in 1952 werd het huisje door de gemeente afgebroken. In 1917 werd Wilhelmina van Naamen als laatste bijgezet in de graftombe. Overeenkomstig de wilsbeschikking van de laatste Nellesteyn werd de grafkelder hierna gesloten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren door de Duitsers gebruikt als uitzichtspunt. Nadat de Duitsers de graftombe zouden hebben opengebroken in 1945, werd de ingang dichtgemetseld.
Lokatie: Burgemeester van den Boschlaan, Leersum
http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1036&i=22&t=22

De buitenplaats Broekhuizen in Leersum kwam in 1793 in het bezit van de eerste Van Nellesteyn, Cornelis Jan. De bezittingen die het geslacht Nellesteyn in de loop der jaren had verworven, werden in 1873 gesplitst. Nazaat Cornelis Jan kreeg de ridderhofstad Broekhuizen, zijn broer Willem werd eigenaar van de hofstede Schevichoven. Beide broers bleven kinderloos en met hen stierf het geslacht Van Nellesteyn uit.
In 1818 liet de eerste C.J. van Nellesteyn de graftombe bouwen, naar een ontwerp van J.D. Zocher jr. die op zijn beurt werd geïnspireerd door de Fransman Etienne-Louis Boullée. Hijzelf (in 1832), zijn tweede vrouw Sophia Schuilenburg en tien van zijn nazaten hebben in de tombe hun laatste rustplaats gevonden. In 1906 overleed de laatste Van Nellesteyn. Vanaf 1828 werden ook bewoners van de buurtschap Darthuizen op het daarvoor door C.J. van Nellesteyn beschikbaar gestelde stukje terrein ten zuiden van de Tombe begraven. Dat recht verviel in 1906 toen de tombe eigendom werd van de gemeente Leersum.
http://www.historischeverenigingleersum.nl/publicaties.php?publicatie=1

Bron: http://genealogics.org/getperson.php?personID=I00075399&tree=LEO

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Johan van Nellesteijn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Johan van Nellesteijn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 april 1812 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1812: Bron: Wikipedia
    • 11 mei » Brits premier Spencer Perceval wordt neergeschoten in de hal van het Britse Lagerhuis door de failliete handelaar John Bellingham.
    • 28 mei » Rusland en Turkije sluiten in Boekarest vrede.
    • 6 augustus » De vulkaan Awu op het eiland Sangihe Besar (Indonesië) barst uit en maakt 953 slachtoffers.
    • 7 september » Slag bij Borodino, waarschijnlijk grootste veldslag uit de geschiedenis.
    • 1 oktober » Oprichting Avans Hogeschool.
    • 12 november » Het leger van Napoleon trekt zich terug uit Moskou en steekt de Berezina over.
  • De temperatuur op 28 augustus 1832 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1832: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 29 januari » Het nog steeds bestaande tijdschrift de Militaire Spectator wordt opgericht.
    • 12 februari » Ecuador annexeert de Galápagoseilanden.
    • 12 mei » In het Teatro della Canobbiana, te Milaan, gaat de opera L'elisir d'amore (Het liefdeselixer) van de Italiaanse componist Gaetano Donizetti in première.
    • 5 juni » De Belgische frank ziet het daglicht. In die tijd ging het om een zilveren muntstuk van 5 gram met 9/10 fijn metaal.
    • 2 augustus » 1300 militairen in Illinois verslaan de Sac- en Fox-indianen. Dit is het einde van de Black Hawk Oorlog.
    • 28 december » John Calhoun is de eerste vicepresident van de Verenigde Staten die aftreedt.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia

  • 1810 » Filippo Carandini (81), Italiaans curiekardinaal
  • 1862 » Albrecht Adam (76), Duits kunstschilder
  • 1903 » Frederick Olmsted (81), Amerikaans tuinarchitect (ontwerper van het Central Park in New York)
  • 1916 » Vitus Bruinsma (65), Fries natuurwetenschapper en politicus
  • 1919 » Louis Botha (56), Boerenleider in Zuid-Afrika
  • 1935 » Anton Handlirsch (70), Oostenrijks entomoloog

Over de familienaam Van Nellesteijn


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I80090.php : benaderd 25 april 2024), "Cornelis Johan van Nellesteijn (1759-1832)".