genealogieonline

West-Europese adel » Frederik Hendrik "Frederik" van Nassau Heer van Zuijlestein (1624-1672)

Persoonlijke gegevens Frederik Hendrik "Frederik" van Nassau Heer van Zuijlestein 


Voorouders (en nakomelingen) van Frederik Hendrik van Nassau Heer van Zuijlestein


Gezin van Frederik Hendrik "Frederik" van Nassau Heer van Zuijlestein

Hij is getrouwd met Maria Killigrew.

op 18 oktober 1648 te 's Gravenhage, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

 1. Willem van Nassau Heer van Zuijlestein  1649-1708 
 2. Hendrik van Nassau Heer van Leersum  1650-1713


Notities over Frederik Hendrik "Frederik" van Nassau Heer van Zuijlestein

Frederik van Nassau (1624 – Grevenbrugge, bij Woerden 12 oktober 1672) was een Nederlands militair in Staatse dienst. Hij was de onwettige zoon van prins Frederik Hendrik van Oranje en Margaretha Catharina Bruyns. Op 15 maart 1640 werd hij door zijn vader beleend met kasteel Zuylestein (en werd aldus heer van Zuylestein).

Leven
In 1640 werd Frederik door zijn vader tot kapitein der Staatse infanterie benoemd, waarna een ruim dertigjarige militaire carrière volgde. Van 1659 tot 1666 was hij gouverneur van zijn neef, de toekomstige stadhouder, prins Willem III. Door toedoen van Johan de Witt werd Willem aangenomen als Kind van Staat, waarop het ontslag van Frederik volgde, die door de Buat-affaire toch al gecompromitteerd was. In april van het rampjaar 1672 werd hij generaal der Staatse infanterie. In augustus van hetzelfde jaar was hij betrokken bij de moord op Johan en Cornelis de Witt. In oktober sneuvelde hij bij Woerden in een strijd met Franse troepen.

Huwelijk en kinderen
Frederik van Nassau huwde op 18 oktober 1648 in Den Haag met Mary Killigrew (° 1624), dochter van sir William Killigrew, een gunsteling van Karel I en Karel II van Engeland. Zij kregen 2 zonen:

* Willem Hendrik van Nassau-Zuylestein (1649 – 1708), heer van Zuylestein, Leersum en Waayenstein. Hij werd in 1695 door zijn neef koning Willem III van Engeland beleend met de titels 1e graaf van Rochford, burggraaf (viscount) Tunbridge en baron Enfield 1695.
* Hendrik (ca 1650 – 13 november 1673), heer van Leersum.

Frederik van Nassau-Zuylestein is de voorvader van Pamela en Julie Nassau, de enige nog in leven zijnde afstammelingen in mannelijke lijn van Willem van Oranje die de achternaam Nassau dragen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frederik Hendrik "Frederik" van Nassau Heer van Zuijlestein?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frederik Hendrik "Frederik" van Nassau Heer van Zuijlestein

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Nassau Heer van Zuijlestein


Historische context


 • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) was van 1647 tot 1650 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1648: Bron: Wikipedia
  • 30 januari » De tekst van het verdrag van de Vrede van Münster wordt vastgesteld, en ter ondertekening naar Den Haag en Madrid gestuurd.
  • 23 maart » Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tekenen het Verdrag van Concordia waarin de deling van het eiland Sint Maarten geregeld wordt.
  • 15 mei » Vrede van Münster.
  • 28 oktober » Eerstesteenlegging van het Stadhuis van Amsterdam.

 • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
 • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1672: Bron: Wikipedia
  • 29 april » Hollandse Oorlog: Lodewijk XIV van Frankrijk valt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen.
  • 1 mei » Zaligverklaring van paus Pius V.
  • 13 augustus » Christiaan Huygens observeert als eerste de zuidelijke poolkap van Mars.
  • 17 augustus » Groningen wordt ontzet. Deze gebeurtenis wordt vanaf 1700 herdacht op 28 augustus.
  • 20 augustus » Tijdens een volksoproer, opgezet door de Oranje partij van Willem III van Oranje, worden Johan de Witt en Cornelis de Witt opgehangen. Prins Willem III wordt stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Groningen en Westerwolde.
  • 28 augustus » Gronings Ontzet: Bisschop Bernhard von Galen geeft de belegering van Groningen op.

 • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1673: Bron: Wikipedia
  • 22 maart » In Engeland wordt de Test Act aangenomen, vooral bedoeld om katholieken te weren in openbare functies.
  • 23 augustus » Nieuw Amsterdam werd heroverd door een Nederlandse vloot van 22 schepen onder het bevel van Cornelis Evertsen de Jongste en Jacob Binckes.
  • 30 augustus » Plechtige ondertekening in Den Haag van de quadruple alliantie: een bondgenootschap tegen Frankrijk in het kader van de Hollandse Oorlog.


Bron: Wikipedia
    

De publicatie West-Europese adel is samengesteld door (neem contact op).