genealogieonline

West-Europese adel » Jacob III Heer van Hackfort

Persoonlijke gegevens Jacob III Heer van Hackfort Mannelijk


Voorouders (en nakomelingen) van Jacob III Heer van Hackfort


StamboomStamboomStamboom
Gerrit I Heer van Hackfort en Baak
1345-1392
Bertha van Vorden
1350-????
Jacob van Heeckeren van Ese
1320-1374
Agnes
????-
StamboomStamboom
Stamboom
Jacob III Heer van Hackfort
1400-1488

(1) x (1)
1437
Gosuwe van Keppel
1415-1445

(2) x (2)
1465
Liutgarde van Raesfeld
1450-????


Gezin van Jacob III Heer van Hackfort

Hij is getrouwd met (1) Gosuwe van Keppel in het jaar 1437, hij was toen 37 jaar oud.


Hij is getrouwd met (2) Liutgarde van Raesfeld in het jaar 1465, hij was toen 65 jaar oud.


Notities bij Jacob III Heer van Hackfort

Hackfort komt na de dood van Jacob II in handen van zijn gelijknamige jongere zoon. Jacob III moet zijn oudere broer Gerrit II erkennen als zijn leenheer. Beide broers staan in goede verhouding tot elkaar, want ze treden gebroederlijk bij diverse gelegenheden op. Ze tekenen samen in 1436 de overeenkomst waarin steden en edelen elkaar steun beloven tegen de hertog van Gelre. Ze getuigen meermalen samen in 1441, 1443 en 1447.
Wanneer Jacob III in 1437 met Gostouwe trouwt, treedt Gerrit II op als zijn getuige. Jacob III's bruid Gostouwe is een dochter van Derck V van Keppel van Verwolde. Jacob III en Gostouwe krijgen geen nakomelingen. Overigens krijgt Gostouwe wel een bastaardzoon, die zij vlak voor haar dood in 1460 erkent.
Jacob III staat op goede voet met hertog Arnold van Gelre. Hij steunt hem in diens strijd tegen zijn zoon Adolf. Ook reist hij in 1451-1452 met hem naar het Beloofde Land. Dat is zijn tweede reis, want in 1448 is hij er ook al heen gereisd.
In 1465 hertrouwt Jacob III met Lutgard, een dochter van Bitter van Raesfeld, heer van Ostendorf, en Bertha, op haar beurt een dochter van Willem van Baak en Lutgard van Dorth. In zijn nadagen verricht Jacob III nog een goede daad, want hij laat in 1478 aan de Spittaalstraat in Zutphen acht armenhuisjes bouwen. Deze zijn bedoeld voor de arme boeren van de Hackfortse goederen, zodat zij van een rustige oude dag kunnen genieten. Jacob III heeft goed geboerd, want de arme boeren krijgen daarnaast nog een jaarrente van twintig Rijnse guldens. Naast de woningen aan de Spittaalstraat bezit Jacob III ook de zogenaamde 'Proosdij'.
Uit het tweede huwelijk komen ook geen kinderen, zodat Hackfort na de dood van Jacob III in 1488 terugkeert in de hoofdtak. Echter niet bij zijn broer Gerrit II, want die is drie jaar voor Jacob III overleden, maar bij diens zoon Dirk.

De (woon)toren van Huis Hackfort kent geen lang bestaan. Al aan het begin van de vijftiende eeuw wordt Hackfort uitgebreid door Jacob III van Hackfort. Het gebouw wordt in zuidelijke richting verlengd, zodat het huis twee keer zo lang als breed wordt.
Er komt een nieuwe buitenmuur van liefst 1,50 meter dik. De functie van deze extreem dikke muur is onbekend. Op de eerste verdieping is waarschijnlijk een representatieve ruimte gelegen, want hier zijn in de zuidmuur grote ramen aangetroffen.

Tijdbalk Jacob III Heer van Hackfort

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Heer van Hackfort


    ?


De publicatie West-Europese adel is samengesteld door (neem contact op).