genealogieonline

West-Europese adel » Stuart John Bruce

Persoonlijke gegevens Stuart John Bruce Mannelijk


Aanknopingspunten in andere publicaties

Aanknopingspunten tussen stambomenDeze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Stuart John Bruce


    
George Bruce
1743-????
Stamboom
Stuart John Bruce
1767-1847
x
1801
Christine Schimmelpenninck
1774-1840
Stamboom
Hermanna Aleida Bruce
1805-1843
Tree


Gezin van Stuart John Bruce

Hij is getrouwd met Christine Schimmelpenninck op 22 februari 1801 te Deventer, Ov., hij was toen 33 jaar oud.

Kind(eren):

  1. Hermanna Aleida Bruce  1805-1843 Tree


Notities bij Stuart John Bruce

De commandant van de 2e halvebrigade tot de opheffing op 11 juni 1805 was Kolonel Stuart Johan Bruce. (Stewart Jean) Bruce was, hoewel zijn naam dat niet doet vermoeden, een Nederlands krijgsman die op 21 juni 1767 in Breda werd geboren als zoon van George Bruce, majoor bij het regiment Schotten, en Elisabeth Snellen. In het staatse leger was Bruce kapitein in het regiment van generaal-majoor Dundas in garnizoen te Sas van Gent, Assel en Breda, in het cordon van Holland, te Muiden, Hoorn en Enkhuizen. In Enkhuizen werd hij in de maand oktober 1787 gesuspendeerd en vertrok hij naar Frankrijk.

Bruce werd in 1795 kolonel en nam in 1799 deel aan de veldtocht in Noord-Holland. Hij werd hiervoor op 17 oktober 1799 bevorderd tot generaal-majoor. In 1805 was hij intussen luitenant-generaal en kreeg hij het bevel over Walcheren. Van 1806 - 1807 was hij de bevelhebber van de 4e territoriale divisie met de staf in Deventer. Onder deze divisie ressorteerden de troepen gelegen in Gelderland, Overijssel en Drente.

Op 30 juli 1807 vielen de Britten aan. Zij veroverden Walcheren met uitzondering van het versterkte Vlissingen en Bruce gaf de forten Haak en Bath zonder tegenstand geboden te hebben over. Het Franse keizerrijk werd zo in gevaar gebracht; het was aan ingrijpen van Fouché te danken dat er snel voldoende reservisten werden opgeroepen om Antwerpen te beschermen (zie verder Walcherenexpeditie).

Generaal Bruce viel in ongenade. Hij werd voor de Hoge Militaire Vierschaar gedaagd en tot 14 dagen militaire detentie veroordeeld. De Hollandse koning ontsloeg hem en ontnam hem zijn op 16 februari 1807 verkregen ridderkruis van de Orde van de Unie.

Bruce werd wederom weer gestationeerd in Deventer, waar hij van 1809 - 1810 als bevelhebber werd aangesteld van het 3e militaire arrondissement. Hiertoe behoorden wederom de troepen van Gelderland, Overijssel en Drente.

Het Hoog Nationaal Gerechtshof veroordeelde hem tot cassatie (ontslag uit militaire dienst), maar in 1814 werd het vonnis door Willem I wegens incompetentie van dat Hof herroepen.

Bruce was getrouwd met Christina Schimmelpenninck op 22 februari 1801 te Deventer en kreeg met haar op 9 oktober 1803 in Deventer de latere politicus en staatsman George Isaac Bruce en op 29 september 1805 in Deventer Hermanna Aleijda. Steward Jean Bruce overleed op 14 februari 1847 in Deventer.
http://home.planet.nl/~awaan/2e_halvebrigade/Organisatie/Hoofdofficieren/hoofdofficieren.html

http://gw.geneanet.org/index.php3?b=ekjansen&lang=nl;p=stewart;n=bruce

Tijdbalk Stuart John Bruce

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Bruce

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bruce.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bruce.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bruce (onder)zoekt.

Historische context (op basis van trouwdag 22 februari 1801)


    ?


De publicatie West-Europese adel is samengesteld door (neem contact op).