West-Europese adel » Peter van Goux Heer van Wedergrate (1410-1470)

Persoonlijke gegevens Peter van Goux Heer van Wedergrate 


Voorouders (en nakomelingen) van Peter van Goux Heer van Wedergrate


Gezin van Peter van Goux Heer van Wedergrate

Hij is getrouwd met Mathilde van Rye Vrouwe van Neublans.

op 22 april 1434, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Johan van Goux Heer van Rupt en Louhans  1440-1509 
  2. Willem I van Goux Heer van Wedergrate  1445-1506 


Notities over Peter van Goux Heer van Wedergrate

Op 28 januari 1458 verkocht de Brabantse edelman Jan van Schoonhove de heerlijkheid Denderwindeke, Appelterre-Eichem en Neigem, die samen het titelgoed Wedergrate vormden, aan Pierre de Goux. Die maakten op dat moment het voorwerp uit van een betwisting tussen de verkoper Jan van Schoonvorst en Pierre de Roubaix, maar in 1462 verklaarde de Grote Raad dat de familie De Roubaix de familie Van Schoonvorst nog mocht vervolgen voor de restitutiekosten, maar dat de familie De goux niet mocht worden gestoord in het bezit van Wedergrate. Pierre de Goux profileerde zich nadrukkelijk als heer van Goux en Wedergrate en begon een uitgebreide reorganisatie van Wedergrate, met een reeks juridische vernieuwingen, waaronder het verwerven van jaarmarktrechten in 1485 voor Denderwindeke. Dit leidde in 1487 tot de oprichting van "het land van Wedergrate" onder Willem de Goux, zijn tweede zoon, die hem in 1471 opvolgde als heer van Wedergrate. http://books.google.nl/books?id=D5yO5Ae-lrAC&pg=PA283&lpg=PA283&dq=goux+de+denderwindeke&source=bl&ots=3_q-yYQidW&sig=XQD6cGA8qqYtjMMPotfuA6x85WU&hl=nl&sa=X&ei=uTAcU_7oJdSM7Ab7-ICICw&ved=0CEAQ6AEwBA#v=onepage&q=goux%20de%20denderwindeke&f=false
=
Philips de Goede schenkt de heerlijkheid Denderwindeke aan zijn kanselier "Pierre de Goux" gehuwd met Maria de Rye.

Kanselier de Goux was bezitter van een aanzienlijk vermogen. In 1458 dient hij bij de hertog een verzoek in om "in de stad en parochie van Tenrdrewindeke" een vierschaar (gerecht) te mogen oprichten. Daar hij Denderwindeke een "stad" noemde, mogen wij veronderstellen dat hij het als een belanrijk gebied beschouwde. Ook in de 17e eeuw beschreef Sanderus het als "één der meest bevolkte gebieden van het graafschap Aalst". het verzoek om een vierschaar en een ander om er een jaarmarkt in te richten, werden ingewilligd. De jaarmarkt werd gehouden op 29 augustus op de Bokkendriesch, maar kwam op het einde van de 18e eeuw in verval.

Een afstammeling van de familie de Goux, "Willem de Goux" , gehuwd met Bernardina de Mol, liet het domein over aan zijn oudste zoon "Kasper de Goux"
http://users.telenet.be/peter.de.clercq/denderwindekepag.html

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Peter van Goux Heer van Wedergrate?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Peter van Goux Heer van Wedergrate

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Goux Heer van Wedergrate


Historische gebeurtenissen


Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


    

De publicatie West-Europese adel is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I252212.php : benaderd 30 juni 2022), "Peter van Goux Heer van Wedergrate (1410-1470)".