Wat aan mij vooraf ging » Nicolaas "Klaas" Burghout (1812-1856)

Persoonlijke gegevens Nicolaas "Klaas" Burghout 


Gezin van Nicolaas "Klaas" Burghout

Hij is getrouwd met Annetje van den Berg.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Maritje Burghout  1839-????


Notities over Nicolaas "Klaas" Burghout

Klaas Burghout
Klaas (Nicolaas) Burghout is een zoon van Jacobus Burghout, in 1806 als Hervormd lidmaat van Monnickendam ingeschreven, gekomen uit Amersfoort. Op 18 januari 1801 trouwt hij in Monnickendam met Maretje Schaap, op 11 september 1777 gedoopt, dochter van Jan Schaap die in 1767 trouwt met Geertje Wagter. Jacobus en Maretje krijgen vijf kinderen:
•Suzanna, dp. 4.6.1801, begr. 25.11.1813
•Jan Wijbrand, geb. 24.7.1802
•Geertje, geb. 9.11.1804, begr. 15.3.1808
•Nicolaas, geb. 15.1.1812
•Suzanna, geb. 7.3.1814, ovl. 2.11.1816.
Jacobus Burghout wordt op 16 juli 1816 begraven, op de 22e gevolgd door zijn echtgenote. De kinderen Jan, Nicolaas en Suzanna worden op 1 augustus 1816 in het weeshuis opgenomen. Suzanna is daar drie maanden later op 2 november overleden.
We zijn 14 jaar verder als op 24 november 1830 Klaas Burghout, die de middelvinger van zijn rechterhand miste, bij de Regenten Frans Nooij, Teunis Hondius en Abraham Tinne wordt ontboden. Hij krijgt straf en wordt drie dagen opgesloten met alleen water en brood. In het bijzijn van vrederechter Göckel wordt het 'vonnis' uitgevoerd. Wat Klaas misdaan heeft valt niet te achterhalen omdat het notulenboek van het weeshuis over de voorgaande periode ontbreek, maar het was blijkbaar ernstig genoeg voor de genoemde straf.
Het jaar daarop vervult Klaas in Haarlem zijn dienstplicht en in 1832 blijkt dat hij zich al enige tijd in de Ommerschans bevindt. Daarvandaan schrijft hij op 7 juni een brief aan de SC met het verzoek om medewerking aan zijn ontslag. Hij is nog jong en voelt zich in staat om in eigen onderhoud te voorzien. Het is de eerste van een hele reeks brieven die Klaas zal versturen. Uit de aantekeningen van de secretaris van de SC valt op te maken dat Klaas een 'lastig geval' was. Blijkbaar is hij metterdaad ontslagen geweest want een bericht uit 1839 zegt dat Klaas, gekomen van Monnickendam, zich op 8 augustus 1835 vrijwillig in de Ommerschams heeft gemeld.
Op 8 april 1839 vraagt Klaas Burghout om te mogen trouwen. Zijn aanstaande heet Annetje van den Berg, in 1810 te Vlaardingen geboren. Datzelfde jaar nog wordt er een dochtertje geboren dat Maritje wordt genoemd. Zij is aangegeven in Dedemsvaart, maar in Avereest geboren. Op 25 juli 1840 vraagt Klaas aan de directeur van de Kolonie om te mogen worden ontslagen en de SC geeft op 30 juli maar al te graag haar toestemming. Het gezinnetje heeft de kas al veel geld gekost.
Maar Klaas redt het niet in de gewone maatschappij. April 1841 bevindt hij zich weer met vrouw en kind in de Ommerschans. (Op 14.4.1846 nog een kind geboren). Een brief d.d. 1 februari 1847 geeft een overzicht hoe zijn leven er sinds 1835 heeft uitgezien: 'Eerst in de Ommerschans als bedelaar geplaatst, daarna op ons particulier contract overgebracht; vervolgens door ons voor f 60,- besteed; niet lang daarna wederom als bedelaar opgenomen; nog eens ontslagen en al weer als bedelaar geplaatst, thans te Veenhuizen 2e gesticht zaal 4'. Maar het vervelende is dat het verzoek om een vrije hoeve te mogen bewonen maar niet ophoudt, 'niettegenstaande hem meermalen gezegd is, dat tot hier toe geen mogelijkheid heeft bestaan om hem op een vrije hoeve te plaatsen, maar bij de eerste gelegenheid mede in aanmerking komen zal. Doch dit schijnt hij niet te begrijpen of niet te vertrouwen'.
De PC wordt gevraagd of Klaas Burghout met vrouw en kind op de lijst van hulpbehoevende gezinnen geplaats kan worden. Ontslag uit zijn tegenwoordig verblijf in de Ommerschans is niet aan te bevelen, omdat gevreesd wordt dat hij dan, door honger en kommer gedreven, tot slechte daden zal overgaan, terwijl tot dat tijdstip steeds gunstige verslagen van zijn zedelijk gedrag zijn ontvangen. De PC antwoordt op 9 februari dat voor het opnemen op die lijst een machtiging van het Ministerie van Binnenlandse Zaken nodig is en dat gaat via het stadsbestuur.
Klaas komt in 1847 niet voor ontslag in aanmerking omdat, volgens nieuwe regels, personen minstens drie jaar in de Kolonie moeten verblijven. En omdat Klaas in november 1845 voor de vierde keer is opgenomen, zijn de drie jaar nog niet om. In Veenhuizen zijn beide op 19 mei 1849 als lidmaat van de Hervormde gemeente ingeschreven, hetgeen ook in Monnickendam is genoteerd. Op 5 mei 1852 wordt er nog een zoon Cornelis geboren, maar die is op 12 januari 1859 in Monnickendam overleden. (Heet off. Cornelis Jacobus). Het laatste bericht komt uit het Bevolkings Register van Monnickendam. Klaas is met vrouw en kind op 21 april 1854 uit de Kolonie ontslagen en in Monnickendam ingeschreven met als beroep 'kramer'. Klaas, nog steeds kramer, overlijdt op 12 april 1856 in Monnickendam.
Annetje blijft in Monnickendam wonen maar vertrekt op 28 april 1871 naar Vledder en is daar op 22 december 1871 aanwezig bij het huwelijk van haar dochter Maritje Burghout met Simon Meij. Als Simon en Maritje met hun zoontje Jan op 16 oktober 1673 van Frederiksoord naar Nijverdal verhuizen, gaat moeder Annetje met hen mee. In Nijverdal (gem. Hellendoorn) is Annetje in 1878 overleden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Nicolaas "Klaas" Burghout?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Nicolaas "Klaas" Burghout

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Nicolaas Burghout

Nicolaas Burghout
1812-1856



    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Burghout

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Burghout.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Burghout.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Burghout (onder)zoekt.

    De publicatie Wat aan mij vooraf ging is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    E. Hoff, "Wat aan mij vooraf ging", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/wat-aan-mij-vooraf-ging/I6266.php : benaderd 23 april 2024), "Nicolaas "Klaas" Burghout (1812-1856)".