genealogieonline

Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Dirk Berendze Kuiper (± 1753-1827)

Persoonlijke gegevens Dirk Berendze Kuiper 


Voorouders (en nakomelingen) van Dirk Berendze Kuiper

Dirk Berendze Kuiper
± 1753-1827

1782

Gezin van Dirk Berendze Kuiper

Hij is getrouwd met Neeltje Hugo Post.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 30 april 1782 te Soest (R.K.).


Kind(eren):

 1. Cornelia Kuiper  1783-1858
 2. Grietje Kuijper  1784-1820
 3. Aleidis Kuijper  1785-????
 4. Mechtildis Kujiper  1785-????


Notities over Dirk Berendze Kuiper

Ook Dirk Kuijper, Derick Berentse Kuijper, Derick Berentse Kupper.
Deze Dirk Kuiper is zeer waarschijnlijk de kleermaker die in boerderij "De Verroeste Schaar" aan de Laanstraat, vlakbij "Onder de rieten dakjes" woonde. Op de voorgevel was een smeedijzeren schaar te zien met de initialen D.K. (Dirk Kuiper) en het jaartal 1805. Vermoedelijk liet Dirk Kuiper het huis in 1805 vergroten. De boerderij moet al van eerdere datum zijn geweest. Toen het in 1942 gesloopt is, was het ongeveer 350 jaar oud. De voorzijde van de boerderij dat in het Oranjepark lag, was naar de Oranjestraat gekeerd. De voorkant was het nieuwste gedeelte. Het middenstuk en achterste gedeelte waren respectievelijk het oudere- en oudste gedeelte. Deze lange, schilderachtige woning was te bereiken via een steeg naast het gemeentehuis. Rechts achterin deze steeg was een pleintje, met werkplaats van Van der Heiden, het schildersbedrijf. De boerderij lag dus evenwijdig aan de Laanstraat, achter de huisje "onderde rieten dakjes".

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk Berendze Kuiper?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk Berendze Kuiper

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Kuiper

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kuiper.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kuiper.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kuiper (onder)zoekt.

Historische context


 • De temperatuur op 30 april 1782 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost ten noorden. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
 • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1782: Bron: Wikipedia
  • 13 januari » Eerste opvoering van Die Räuber van Friedrich Schiller in Mannheim.
  • 6 april » Rama I wordt koning van Thailand. Begin van de thans regerende Chakri-dynastie.
  • 16 juli » Première van de opera Die Entführung aus dem Serail van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
  • 4 augustus » Constanze trouwt met Wolfgang Amadeus Mozart.
  • 30 november » Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tekenen een voorlopig vredesverdrag, waarmee een eind komt aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

 • De temperatuur op 4 november 1827 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken winderig. Bron: KNMI
 • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
  • 13 februari » Splitsing van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Lowland District in Schotland in de Apostolische vicariaten Western District en Eastern District. De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt gewijzigd in Northern District.
  • 5 maart » Rusland verkrijgt Balkarië, zijn eerste bezitting in de Kaukasus
  • 2 april » Joseph Dixon produceert voor het eerst potloden op industriële schaal.
  • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
  • 21 september » Eerste verschijningen (volgens de overleveringen) van de engel Moroni aan Joseph Smith. Deze gebeurtenissen geven uiteindelijk aanleiding tot de oprichting van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook gekend als de Mormonen.
  • 20 oktober » Slag van Navarino tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.


Bron: Wikipedia