Stamboom Van der Waal » cornelis POT (1885-1977)

Persoonlijke gegevens cornelis POT 


Gezin van cornelis POT

Hij is getrouwd met geertje neeltje VERHEIJ.

Zij zijn getrouwd op 13 december 1911 te ridderkerk, hij was toen 26 jaar oud.


Notities over cornelis POT

Geschiedenis
Cornelis Pot (1885-1977)
De uitvinder van de Klavarskribo muzieknotatie, de heer Cornelis Pot, leefde van 1885 tot en met 1977. Opgroeiend temidden van techniek leerde hij piano en viool te spelen. In deze periode probeerde hij een tekening, een soort plattegrond, te maken van de noten die hij moest spelen. De geheimtekens van het oude muziekschrift wilde hij persé éénmaal ontrafelen, om ze daarna voorgoed in kaart te brengen.
Cor Pot was bekend met enkele voorstellen voor het verbeteren van het oude muziekschrift. Hij had grote belangstelling voor de zuivere toonhoogten in de muziek. Hij bestudeerde de theorie met behulp van logaritmische rekenschuiven en construeerde een toongenerator. Hiermee kon hij de verschillen in toonhoogte laten horen die optreden bij zeer zuivere zang en vioolspel. Al doende groeide het besef, dat de intonatie van zuivere toonhoogten door de uitvoerende musicus op het muzikaal gehoor gemaakt moet worden. Hierbij hebben musici geen enkele steun aan de kruisen en mollen van het oude muziekschrift.
Vaak heeft Cor Pot zich verwonderd dat Bach wél de zuivere toonhoogten geweld aandeed. Dat deed Bach door deze tot twaalf per octaaf te beperken, zoals bij piano en orgel, maar zonder het muziekschrift aan te passen. Dat gebeurde pas in 1930. Toen gaf Cor Pot zijn muziekschrift een naam: Klavarskribo, de vertaling van klavierschrift in esperanto.
Klavarskribo
Een grote dag brak aan, 1 november 1931. De dag waarop de muziekrecensenten van de grote bladen waren uitgenodigd om met het nieuwe muziekschrift kennis te maken. Tevens konden zij een, aan een vleugel verbonden, muziekschrijfmachine bewonderen. Natuurlijk bleef ook de wetenschappelijke verantwoording, met logarithmen en millioctaven, hen niet bespaard!
Met drie man sterk werd, in een oud postkantoor, begonnen met het vertalen van muziekstukken van het oude schrift naar het nieuwe. De Klavar-muziekboeken bleken echter onverkoopbaar. Cor Pot had gedacht dat het muziekschrift zichzelf voldoende verklaarde. Maar voor het leren bespelen van een instrument, is begeleiding nodig. Wachten op invoering door docerende musici bleek veel te lang te duren. Zo ontstond de gedachte om - naar buitenlands voorbeeld - schriftelijke muzieklessen uit te geven. Hoewel uit nood geboren, een doorslaand succes. Het voortbestaan van Klavarskribo was verzekerd. Een groot deel van alle bestaande muziekstukken werd en wordt sindsdien in Klavarskribo uitgegeven.
In die tijd werd lesgegeven aan kinderen en ouderen. Aan een zangklas en aan een harmoniegezelschap. Deze leerlingen gaven ook uitvoeringen. Eerst in Slikkerveer (Gemeente Ridderkerk), later in 'De Doelen' in Rotterdam en tenslotte in het Amsterdamse concertgebouw. Hoogtepunten waren het 'Prima Vista' 2-stemmig zingen door een schoolklas en de huldigingsmars van Grieg door het Slikkerveers harmoniegezelschap.
De oorlog
In de tweede wereldoorlog bleef men veelal thuis en maakte men vaak muziek. Klavarskribo was aan het einde van de oorlog totaal uitverkocht. Na de oorlog ging men weer naar bioscoop, theater en concertzaal. En weer later deed het televietoestel zijnintrede in vele huiskamers. Klavarskribo ging door en niet zonder succes.
De stichting
Cor Pot heeft tot het eind van zijn leven de zaak zelf willen en kunnen leiden. Met vooruitziende blik heeft hij reeds lang tevoren in zijn testament vastgelegd dat Klavarskribo, bij zijn overlijden, als stichting zou blijven voortbestaan.
En zo geschiedde.

Cornelis Pot
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cornelis Pot (Slikkerveer, 8 april 1885 – aldaar, 21 april 1977) was een Nederlands ondernemer en uitvinder van het klavarskribo muzieknotatiesysteem.

Cornelis Pot was na de HBS vanaf 1907 werkzaam bij Electro in Slikkerveer. In 1920 werd hij directeur van het bedrijf. Rond 1931 ontwierp Pot het klavarskribo systeem waarmee het - in zijn ogen - nodeloos ingewikkelde traditionele muzieknotatiesysteem een voor vooral piano en andere toetsinstrumenten geschikte evenknie kreeg.
[bewerken] Taaltrivia

Cornelius Pot koos als naam voor zijn methode Klavarskribo, het Esperanto voor klavierschrift. De samenstellers van het Groene Boekje hebben, in tegenstelling tot hun principe van Spelling volgt etymologie, het woord opgenomen als Klavarscribomethode. Wellicht hebben ze niet geweten dat skribo van Esperanto-origine is en niet van het Latijnse scribo komt! Jammer voor de Esperantisten, voor één keer dat het Nederlands een leenwoord uit het Esperanto overneemt!

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot cornelis POT?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk cornelis POT

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van cornelis POT

adriaan POT
1811-1868
cornelia SMIT
1820-1874
johannes SMIT
1839-1921
adriaan POT
1857-1932

cornelis POT
1885-1977

1911

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 8 april 1885 lag rond de 6,5 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-westen. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 91%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1885: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Grover Cleveland wordt beëdigd als 22e president van de Verenigde Staten
    • 1 april » Het rooms-katholieke blad De Maasbode verschijnt voor het eerst als dagblad.
    • 13 mei » Oprichting van de Nederlandsche Kolfbond in de sociëteit De Vereniging te Haarlem. Honderd jaar later, op maandag 13 mei 1985, krijgt de bond het predicaat Koninklijk.
    • 17 juni » Het Vrijheidsbeeld komt aan in de haven van New York.
    • 10 november » Demonstratie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.
    • 10 december » ASR Nereus wordt opgericht te Amsterdam.
  • De temperatuur op 13 december 1911 lag tussen 0,1 °C en 5,4 °C en was gemiddeld 2,9 °C. Er was 1,0 mm neerslag. Er was 1,7 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
    • 31 mei » De Britse fysicus Ernest Rutherford presenteert een nieuw atoommodel.
    • 15 juni » De Tabulating Machine Corporation, de Computing Scale Corporation en de International Time Recording Company gaan verder als Tabulating Computing Recording Corporation (tegenwoordig IBM).
    • 23 oktober » Italiaans-Turkse Oorlog: Kapitein-Vlieger Carlos Piazza steeg op 23 oktober 1911 om 06:19 uur met zijn Blériot XI op voor een verkenningsvlucht, om zo de Turks-Arabische opmars te lokaliseren. Hierdoor legde Kapitein-Vlieger Carlos Piazza de eerste oorlogsvlucht af in de geschiedenis en was de Blériot XI het eerste militaire vliegtuig dat ingezet werd tijdens een oorlog. Gevolgd door Kapitein-Vlieger Ricardo Moizo in een Nieuport.
    • 24 oktober » Tijdens de Italiaans-Turkse Oorlog is de Nieuport van kapitein-vlieger Carlos Piazza het eerste vliegtuig in de geschiedenis dat werd beschoten.
    • 26 oktober » De arts Sun Yat-sen wordt uitgeroepen tot president van de Chinese republiek.
    • 30 oktober » In Brussel vindt onder leiding van Hendrik Lorentz de allereerste Solvay-conferentie plaats.
  • De temperatuur op 21 april 1977 lag tussen 7,8 °C en 13,0 °C en was gemiddeld 10,6 °C. Er was 1,1 mm neerslag gedurende 1,4 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
  • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • In het jaar 1977: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 13,8 miljoen inwoners.
    • 18 februari » De eerste spaceshuttle maakt een vlucht op de bovenkant van een Boeing 747.
    • 26 juni » De Nederlandse motorcoureur Wil Hartog wint de TT van Assen in de 500cc-klasse.
    • 30 juni » De Oost-Afrikaanse Gemeenschap, een samenwerkingsverband van Tanzania, Oeganda en Kenia, wordt ontbonden. De gemeenschap was al sinds de staatsgreep van Idi Amin in Oeganda, waarmee Tanzania zich nooit heeft kunnen verzoenen, in de versukkeling geraakt.
    • 26 juli » De dertienjarige David Morgan zwemt van Dover naar Calais.
    • 5 september » Voyager 1 gelanceerd.
    • 18 oktober » Een aantal leden van de Rote Armee Fraktion (RAF) plegen zelfmoord in hun cel, al wordt er getwijfeld of het wel echte zelfmoorden waren. Bevrijding van een gekaapt Duits vliegtuig in Mogadishu door een elite-eenheid van de Duitse politie.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam POT

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam POT.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over POT.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam POT (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.A. van der Waal-VISSER, "Stamboom Van der Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I174592.php : benaderd 25 april 2024), "cornelis POT (1885-1977)".