Stamboom Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens » Gerardus Adriani Martens (1778-1828)

Persoonlijke gegevens Gerardus Adriani Martens 

  • Hij werd gedoopt op 11 februari 1778 in Oosterhout.
  • Beroep: Molenaar.
    op de houten standaard windmolen De Heilige Lambertus te Breda op het bastion Ginneken
  • Woonachtig:
  • Hij is overleden op 25 augustus 1828 in Breda.
    25 augustus 1828: Na het overlijden van Gerardus Martens wordt de memorie van aangifte opgesteld. De nalatenschap wordt, ab intestato, geërfd door de kinderen. De minderjarige kinderen, Dingena en Johanna Maria Martens, worden vertegenwoordigd door Pieter Martens, wagenmaker, als voogd en door Hendrik Schoormans, pottenbakker, als toeziend voogd, beiden wonen in Oosterhout. Tot de onroerende goederen behoren een huis en erf in Breda op de Ginnekenstraat in wijk A no 110. Tevens de helft in een houten standaard windmolen met toebehoren, staande op het bastion Ginneken in Breda.
    [115 - Bron: Rijksarchief Noord-Brabant, Memories van successie, kantoor Breda, inv no 14, no 71.]
  • Een kind van Adrianus Gerardi Martens en Helena van Opstal
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 april 2021.

Gezin van Gerardus Adriani Martens

Hij is getrouwd met Maria Christina Schoormans.

Toestemming voor het huwelijk is 26 april 1800 verkregen te Oosterhout.

Zij zijn getrouwd op 11 mei 1800 te Oosterhout.

De wederzijdse vaders bekennen met volle genoegen, dat hunne kinderen in de houwelijksen staet treden.

3 juli 1802: Gerardus Martens, zijn vrouw Maria Schoormans en hun dochter Helena, krijgen een acte van indemniteit, waaruit blijkt dat zij zich in Oirschot gaan vestigen.
[109 - Bron: Regionaal Archief West-Brabant, Oosterhout, Uitgaande borgbrieven, inv no 92 (oud B 53).]

Zij wonen daar tot circa 1805, en verhuizen dan naar Zwaluwe en omstreeks 1813 vestigt het gezin zich in Breda. Bij de volkstelling van 1816 wonen zij in het huis Gasthuijsvelde in wijk B no 524 en inwonend bij hen is Adriana Visser, dienstmeid. Uit de volkstelling van 1817 blijkt dat Gerardus Martens een inwonende knecht heeft: Gerardus Smits. De behuizing aan Gasthuijsvelde omvat: watermolen, rosmolen, de hugt, arsenaal en schuur. In 1821 werkt bij hem als knecht Willebrordus van Korven. Deze is in 1824 vervangen door Huig Benjamin uit Geertruidenberg.

Kind(eren):

  1. Johanna Maria Martens  1811-1887 


Notities over Gerardus Adriani Martens

20 augustus 1813: Cornelis Jacques van Wallendach, rentenier te Breda, verkoopt een rentebrief op de windmolen De Heilige Lambertus, staande in Breda op het bolwerk Bastion. De kopers van dit waardepapier zijn: Jacques Bartholomeus Bruist te Breda, Theodorus Laats te Oosterhout en Gerardus Martens te Hoge Zwaluwe, allen molenaar.
[110 - Bron: Stadsarchief Breda, Notarieel Archief, inv no 1374, acte 321, dd 20 augustus 1813.]

Vervolgens sluiten zij een associatie en kopen gezamenlijk deze windmolen, welke wordt ingezet voor de meelproduktie ten behoeve van molenaar Bruist. Deze is echter niet bij machte de afspraken na te komen. De molenaars Martens en Laats laten hem weten het contract tussen hen per 1 december 1814 op te zeggen. Bruist reageert dat hij daer meede volkomen genoegen neemt. Aangenomen is dat beide molenaars de windmolen verder exploiteren.
[111 - Bron: Stadsarchief Breda, Jaarboek De Oranjeboom 1985, deel 38, pagina 23.]

3 november 1819: Pieter Cavali, plaffonnier te Breda, die gevolmachtigde is van zijn vader wonende in Bellinzona/Italië, verklaart dat hij aan Gerardus Martens wil verkopen: een huis, stalling, hofje en erf, genaamd Het Langhuis of Den Nachtegaal in Breda. Het pand ligt in wijk A no 110, zuidelijk van de Ginnekenstraat naast de Stadspoort, aldaar westwaarts; oostwaarts het commisseurhuisje, noordwaarts 's Heerenstraat en zuidwaarts de stadswal. De koopsom bedraagt 1000 gulden, waarvoor hypotheek wordt gevestigd, welke wordt geroyeerd en doorgehaald op 25 mei 1835.
[112 - Bron: Stadsarchief Breda, Notarieel Archief, inv no 1255, acte 560, dd 3 november 1819 en inv no 1415, acte 134, dd 25 mei 1835.]

9 februari 1825: Gerardus Martens heeft sinds 21 november 1796 een hypothecaire schuldvordering uitstaan van 1000 gulden bij vrouwe Jacoba van Reuth, die gehuwd is met Mr. Gerardus van de Ven, advocaat in 's-Hertogenbosch. Deze schuldvordering wordt overgenomen door mejuffrouw Antonetta Crillaert, winkelierster in Breda. Johannes van de Laar, broodbakker in Breda, stelt zich tot borg. De schuldvordering wordt voldaan op 11 februari 1833 en per die datum geroyeerd.
[114 - Bron: Stadsarchief Breda, Notarieel Archief, inv no 1386, acte 17, dd 9 februari 1825.]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerardus Adriani Martens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerardus Adriani Martens

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Gerardus Adriani Martens



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 11 februari 1778 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1778: Bron: Wikipedia
    • 26 januari » Sydney wordt gesticht.
    • 6 februari » Na de Amerikaanse overwinning op de Britten bij de Slag bij Saratoga lukt het Benjamin Franklin een verbond te sluiten met Frankrijk.
    • 1 juni » Paus Pius VI creëert tien nieuwe kardinalen, onder wie de aartsbisschop van Mechelen Johann Heinrich von Frankenberg en de Franse grootaalmoezenier Lodewijk René Eduard de Rohan.
    • 26 augustus » Eerste beklimming van de berg Triglav.
    • 26 november » James Cook ontdekt Maui.
  • De temperatuur op 11 mei 1800 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: winderig half bewolkt omtrent helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1800: Bron: Wikipedia
    • 21 maart » Kroning van Paus Pius VII in Venetië.
    • 28 maart » Het Iers parlement tekent de Act of Union waarin akkoord gegaan wordt met een vereniging met Groot-Brittannië.
    • 5 september » Malta, dat door de Fransen bezet was, valt in handen van de Britten.
    • 1 oktober » Spanje en Frankrijk tekenen in het geheim het verdrag van San Ildefonso, waarmee Spanje het koloniale territorium Louisiana teruggeeft aan de Fransen.
    • 20 oktober » Paus Pius VII creëert één nieuwe kardinaal, de Spaanse aartsbisschop van Sevilla Luis Maria de Borbón (23), zoon van kardinaal Luis Antonio Jaime de Borbón.
    • 24 december » Moordaanslag op Napoleon. Een bom ontploft naast zijn rijtuig als hij op weg is naar de opera.
  • De temperatuur op 25 augustus 1828 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noorden. Typering van het weer: omtrent helder half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1828: Bron: Wikipedia
    • 5 januari » De eerste editie van het Algemeen Handelsblad komt in Amsterdam van de persen.
    • 14 april » Eerste editie van Noah Websters woordenboek.
    • 22 mei » In Zeeland wordt begonnen met geregelde veerdiensten.
    • 26 mei » De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
    • 11 augustus » Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Martens

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Martens.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Martens.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Martens (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Paul Snoeij, "Stamboom Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboomonderzoek-snoeij/I17553.php : benaderd 25 april 2024), "Gerardus Adriani Martens (1778-1828)".