genealogieonline

Stamboom Van den Broeke

Foto van Rick van den Broeke

De publicatie Stamboom Van den Broeke is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 677 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 28 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


De familie Van den Broeke is oorspronkelijk afkomstig uit Antwerpen, eind 16e eeuw. 
Het was een familie van suikerraffinadeurs. Vanwege de Spaanse overheersing rond 1585 vluchtte deze Protestantse familie uit België. Via Alkmaar en Hamburg belandde de familie in Amsterdam eind 16e eeuw. Hun zoon Pieter (in 1585 geboren in Antwerpen) maakte carriére bij de VOC als Opperkoopman. (Hij is geschilderd door Frans Hals). Begin 17e eeuw kwam Pieter van den Broecke met een vloot van VOC-schepen aan bij de Banda Eilanden in de Zuid-Molukken. Deze eilanden waren fel begeerd vanwege de nootmuskaat die daar aan de bomen groeide. Een zoon van Pieter van den Broecke(uit een relatie met een slavin), kwam vervolgens op de Banda Eilanden in de Molukken terecht en kon in 1627 een nootmuskaatperk pachten van de VOC. Sindsdien zijn de leden van de familie Van den Broeke daar als zgn. 'perkeniers' (beheerders van nootmuskaatperken) actief geweest. Meer dan vier eeuwen lang.

Rond 1900 vertrokken de meeste perkeniersfamilies naar Java. Ook een groot deel van de Indische familie Van den Broeke. Zij raakten o.a. actief in de suikerindustrie in Oost-Java. Na de Japanse bezetting en de Bersiap(onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië) kwam de familie in Nederland terecht.

De stamboom is onder meer gebaseerd op:
- Uitgave Ned.Patriciaat, 1987, Centraal Bureau voor Genealogie
- Onderzoek M.D. Etmans 'De bevolking van Banda'
- Onderzoek Ad Lans van de Indische Genealogische Vereniging


 

N.B. Alleen overleden personen zijn vermeld in deze stamboom.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden


Andere publicaties van Rick van den Broeke

Bekijk de complete lijst van genealogische publicaties van Rick van den BroekeCollecties

Deze publicatie is onderdeel van de volgende collectie(s):

Logo Genealogie Online collectie Indische Genealogische Vereniging - IGVIndische Genealogische Vereniging - IGV

Publicaties van leden van en geïnteresseerden in de Indische Genealogische Vereniging. Heeft u ook een stamboom die voor een deel in Indië ligt (Oost …

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7.500 genealogen gingen u voor!