Stamboom verwanten aanverwanten Zandstra/Agema » Klaas Jans de Waard (1756-1819)

Persoonlijke gegevens Klaas Jans de Waard 


Gezin van Klaas Jans de Waard

Hij is getrouwd met Eke Klases Wijbranda.

Zij zijn getrouwd op 25 maart 1781 te Grijpskerk, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jan Klasens de Waard  1791-1854 


Notities over Klaas Jans de Waard

Hij was een zeer bemiddeld landbouwer op De Waarden onder Grijpskerk, schout van de gemeente Grijpskerk en lid van de Provinciale Staten van Groningen. Tevens was hij lidmaat van de doopsgezinde gemeente Pieterzijl-Grijpskerk. In 1802 was hij voorzitter van de kerkenraad. Tot aan zijn overlijden in 1819 was hij ook kerkvoogd. Hij werd toen opgevolgd door zijn zoon Klaas Klaassens de Waard. In 1810 werd hij burgemeester van Grijpskerk. Klaas Hellinga uit Visvliet werd toen adjunct-burgemeester. Rond 1815 gaf hij een financiële bijdrage om de bouw van een doopsgezinde kerk te Pieterzijl mogelijk te maken.

Klaas Jans de Waard, 1756/7-1819, zeer bemiddeld landbouwer in De Waarden, later schout van de gemeente Grijpskerk en
lid van de Provinciale Staten van Groningen, overleden door een val van zijn paard.


Klaas Jans de Waard overleed op tragische wijze door een val van zijn paard, toen hij wilde terugkeren naar zijn huis aan de Bosscherweg. Daarbij raakte hij te water. De volgende dag trof zijn knecht hem daar levenloos aan. De grafsteen van Klaas Jans de Waard op het kerkhof aan de noordzijde van de Nederlands Hervormde kerk te Grijpskerk vermeldt: "Klaas Jans de Waard, geboren den 16 November 1756, Lid der Provinciale Staten van Groningen, Schout der Gemeente Grijpskerk. Door een val van zijnpaard overleden 11 Maart 1819. Noodlottig moest aldus de beste burger sneven in 't midden zijns bedrijfs en van zijn werkzaam leven ten dienste van den staat, tot nut der Maatschappij. Wie is 't die hem geen traan op deze grafsteen wij(dt)? W. P. I.Z."

"K.J. DE WAARD, voorzitter van den kerkeraad, moest als schout van de Gemeente Grijpskerk nu en dan een dienstreis maken. De kleiwegen waren des winters bijna onbegaanbaar en evenmin te berijden, waarom de goede man veelal te paard reisde. Zoo kwam hij den 11en Maart 1819 in den namiddag wederom te paard van een reis naar Zuidhorn terug; hij was te Grijpskerk nog even goed en wel stil, maar schijnt tusschen Grijpskerk en zijne woonplaats door een beroerte getroffen en van 't paard gevallen te zijn. Het paard kwam alleen thuis; men
werd ongerust, ging zoeken en vond al heel spoedig het lijk van den waardigen man in een sloot aan den weg. Grooten indruk maakte de dood van den zoo geachten man en algemeen was de deelneming. Ds. J.E. WINTER,predikant bij de Hervormde Gemeente te Zuidhorn, een groot vriend van den overledene, maakte zijn grafschrift, nog te lezen op 't oude kerkhof, naast het kerkgebouw te Grijpskerk. Het is van den volgenden inhoud:


Bijna verlopen was mijn levensschreed 
Als 'k uit dit dorp naar huis toe reed 
'k Had mijnen weg ruim half verkort 
Doen ik van 't paard ter needer stort, 
Van hulp en bijstand gansch ontbloot 
Kwam 'k schielijk onverwagt ter dood, 
Daar God mijn ziel heel spoedig nam, 
Zelfs eer ik in mijn woning kwam. 
Nu leid alhier mijn vleesch en been, 
Begraven onder dezen steen.

De overledene was weduwnaar en liet zes kinderen na, vier zoons en twee dochters. Zijn oudste zoon KLAAS volgde den vader dadelijk op als kerkvoogd bij de doopsgezinde gemeente, terwijl hij later eveneens Burgemeester van de Gemeente Grijpskerk en bovendien lid
van Gedeputeerde Staten der provincie Groningen geworden is."


"Naar men zei stond Schout Klaas Jans de Waard - vader van Jan Klaassens de Waard - op het punt een tweede huwelijk aan te gaan met zijn huishoudster Aagje Tammes Huizinga, een dochter van den doopsgezinde landbouwer Tamme Huizinga van Uithuizermeeden. Maar niet lang daarna kwam Klaas te overlijden door een noodlottig ongeval. Voor haar was dit overlijden een groot verlies en de tweede zoon, Jan, met haar lot begaan, stelde zijn broers en zusters voor, dat ieder haar f 1000,- zou geven, hetgeen ook geschiedde maar daarnaast ging de begaandheid van Jan iets verder. Het jaar daarop traden Jan en Aagje namelijk al in het huwelijksbootje. Kortom, Jan trouwde met de huishoudster van zijn overleden vader."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Klaas Jans de Waard?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Klaas Jans de Waard

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Klaas Jans de Waard


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 16 november 1756 lag rond de 9,0 °C. Er was 68 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: regen omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1756: Bron: Wikipedia
    • 18 februari » Een zware aardbeving bij Düren met een beving van 6,1 op de schaal van Richter, richt grote schade aan.
    • 15 mei » Begin van de Zevenjarige Oorlog.
    • 9 juni » De vijftien koningen, keizers en regenten van Timor, Roti, Solor en Soemba tekenen een verdrag waardoor het Nederlandse gouvernement de soevereiniteit verkrijgt.
  • De temperatuur op 25 maart 1781 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten noorden. Typering van het weer: omtrent helder. Bijzondere weersverschijnselen: noorderlicht. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1781: Bron: Wikipedia
    • 6 januari » Op de Royal Square in Saint Helier op het Kanaaleiland Jersey verslaan de Engelsen de Fransen in de Slag om Jersey. Zowel de Britse aanvoerder majoor Peirson als de Franse aanvoerder baron De Rullecourt komen om het leven.
    • 13 maart » Astronoom William Herschel ontdekt de planeet Uranus.
    • 5 augustus » De Slag bij de Doggersbank, een zeeslag tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdens de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog. De slag eindigt feitelijk onbeslist.
    • 4 september » Los Angeles wordt gesticht.
  • De temperatuur op 11 maart 1819 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt omtrent betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1819: Bron: Wikipedia
    • 22 februari » Spanje moet Florida afstaan aan de Verenigde Staten.
    • 4 juni » Paus Pius VII stelt één nieuwe kardinaal aan.
    • 14 december » Alabama wordt de 22ste staat van de Verenigde Staten van Amerika.
    • 17 december » Simón Bolívar sticht Colombia.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam De Waard

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Waard.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Waard.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Waard (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Abele Jan Zandstra, "Stamboom verwanten aanverwanten Zandstra/Agema", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zandstra-agema/I8399.php : benaderd 24 april 2024), "Klaas Jans de Waard (1756-1819)".