Stamboom Wolberink Hagedoorn » Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke (1917-1943)

Persoonlijke gegevens Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke 


Gezin van Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke


Notities over Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke

Antoon Haselbekke was in mei 1943 leider van het distributiekantoor in Tubbergen. Op zaterdag 1 mei werden er in het distributiekantoor van Tubbergen geen bonnen meer uitgegeven. In Tubbergen wordt namelijk ook gestaakt. De melkrijders brachten geen melk meer naar de melkfabriek. De melkfabriek en het distributiekantoor zijn wel open, maar daar zit alleen de leider Antoon Haselbekke. Al het andere personeel is in staking. Antoon had tegen zijn personeel gezegd: “Gaan jullie maar naar huis. Ik blijf hier zitten, wat er ook van kan komen.”

Na de middag komt er een man uit Fleringen op het distributiekantoor om bonnen voor schoenen op te halen voor freule Von Bönninghausen. Antoon staat hem te woord en zegt dat hij morgen maar terug moet komen omdat de ambtenaar die de schoenenbonnen uitreikt niet aanwezig is. Antoon zegt dat volgens voorschrift alleen de daartoe aangewezen ambtenaar deze uit mag reiken. Deze man gaat onverrichter zake naar huis en deelt het voorval freule Von Bönninghausen mede. Door dit voorval wordt de freule zeer boos en belt de SD (Sicherheitsdienst). De familie Von Bönninghausen waren in die tijd zeer pro-Duits. De zoon van de freule, Egon, was Duits militair en sneuvelde aan het Oostfront.

Nog diezelfde middag verschijnen er 2 politieagenten van het korps Tubbergen op het distributiekantoor. Antoon krijgt te horen dat hij, in opdracht van de SD, wordt gearresteerd. Hij mag nog even mee naar de ouderlijke woning aan de Meijersweg 3 omzich te verkleden en afscheid te nemen. Ondertussen zeggen de agenten onderweg dat hij ” alle vrijheid ” krijgt om zich thuis te verkleden. Er zal geen toezicht worden gehouden en Antoon krijgt de gelegenheid om te vluchten. Hij maakt er geen gebruik van. Overtuigd van zijn onschuld deelt hij bij het afscheid van zijn ouders, broers en zussen mee: “Ik bin d’r zo wier”. De werkelijkheid zou echter anders verlopen.

Niemand had er erg in dat juist in deze dagen de Duitse bezetters overgingen tot barbaarse maatregelen om de Nederlandse bevolking angst aan te jagen, bang te maken. Antoon Haselbekke werd daar het slachtoffer van. Toen Antoon overgebracht werd vanhet politiebureau van Tubbergen naar Almelo werd hij voordat hij de bus instapte nog eerst mishandeld, getuige een toevallige passant die dit voorval zag. Van Almelo werd hij overgebracht naar het Standortsgericht in Hengelo.

Op dinsdagmiddag 4 mei mochten zijn oudste broer Jan, een pater Carmeliet en zijn broer Hein een kort bezoek aan hem brengen in de cel van het politiebureau (Standortsgericht) in Hengelo. Antoon zei, dat hij om een priester had gevraagd en dat was hen toegestaan. Die was nog aanwezig toen de broers hem ontmoetten. Na het gesprek met zijn broers werd Antoon weggehaald.

De volgende dag deelt een agent bij het politiebureau in Hengelo pamfletten uit aan de mensen die passeren. Daarop staat dat de Höhere SS en de Polizeiführer (Rauter) ter dood veroordeeld heeft Antonius Hasenbekke en Frederik Martinus Loep. Loep werd veroordeeld omdat hij als leidend bedrijfs-ingenieur bij de firma Stork door passief gedrag de staking bewust en gewild heeft gesteund. De veroordeling van Haselbekke is bekend.
Over hoe en waar de executie heeft plaatsgevonden van deze twee mannen en over de laatste rustplaats zijn geen directe aanwijzingen. Wel heeft een vrouw in Hengelo 2 mannen aan een boom gezien die vastgebonden waren. Een andere mogelijke aanwijzingkomt van een medewerkster van het inmiddels gesloopte Gerardus Majella ziekenhuis. Daar deden zich in mei 1943 allerlei verhalen de ronde over een doodgeschoten ingenieur en de rol van kapelaan Bonke van de Lambertusparochie in deze.

De kapelaan was namelijk volledig van de kaart opgenomen in het ziekenhuis. Hij werd even daarvoor van zijn bed gelicht door de Duitsers en in een witte villa op de Bataafse Kamp ontbeden om twee ter dood veroordeelden te bedienen. Volgens de medewerkster van het ziekenhuis zou zij die ochtend om 6 uur wakker geworden zijn van schoten.

Hoe de ware toedracht heeft plaatsgevonden zal waarschijnlijk een raadsel blijven evenals wat er met de lichamen nadien is gebeurd; misschien zijn ze wel verdwenen “in Nacht und Nebel” of te wel zoals men pleegt te zeggen “opgelost in de mist”.

Een iets andere lezing van het geval Haselbekke:

De directeur van het Distributiekantoor, Antonius Haselbekke, die verweten werd dat hij aan de staking tegen de Jodenvervolging had deelgenomen, werd gearresteerd. Hij diende ook bij de Gestapo te komen. Haselbekke kreeg van de politie - het waren Nederlanders - alle kans weg te komen. Ze zeiden hem: "We gaan koffie drinken, maar laten de deur open ...:' Haselbekke evenwel meende dat hij niets te verbergen had en wachtte geduldig tot de agenten terug waren. Die waren niet alleen verwonderd en boos dat hij er nog zat. Haselbekke echter vergat één ding: Iemand wilde dat er in Tubbergen een voorbeeld gesteld werd. Het was een vrouw. Die had de beslissing genomen. En het was Haselbekke die als voorbeeld werd gekozen. In Tubbergen moest men maar eens weten dat je niet met de bezetter kon spotten. Mevrouw von Bönninghausen had een naam genoemd. En de man die daar bij hoorde werd op 4 mei 1943 doodgeschoten, hoewel hij onschuldig was. Tubbergen verloor een van zijn zonen, een onschuldige.


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke

Voorouders (en nakomelingen) van Antonius Hermanus Haselbekke

Antonius Hermanus Haselbekke
1917-1943

Antonius Hermanus Haselbekke


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 17 oktober 1917 lag tussen 5,7 °C en 14,6 °C en was gemiddeld 9,7 °C. Er was 7,8 uur zonneschijn (74%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1917: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,5 miljoen inwoners.
      • 16 januari » De Duitse minister van buitenlandse zaken verstuurt het Zimmermanntelegram aan Mexico met het verzoek zich aan de kant van de Centrale Mogendheden te scharen in de Eerste Wereldoorlog.
      • 25 januari » De Maagdeneilanden (Deens-West-Indië) worden voor 25 miljoen dollar aan de Verenigde Staten verkocht.
      • 5 februari » De Mexicaanse grondwet treedt in werking.
      • 15 april » Eerste uitgave van het tijdschrift Forbes ligt in de kiosk.
      • 30 april » Bij een vergissingsbombardement op Zierikzee komen drie personen om het leven. Een Brits vliegtuig had verkeerd genavigeerd en was in de veronderstelling boven België te vliegen.
      • 10 november » De Derde Slag om Ieper gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog.
    • De temperatuur op 18 oktober 1917 lag tussen 1,8 °C en 13,6 °C en was gemiddeld 8,3 °C. Er was 4,3 mm neerslag. Er was 4,4 uur zonneschijn (42%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1917: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,5 miljoen inwoners.
      • 26 februari » In Utrecht wordt de eerste Jaarbeurs gehouden.
      • 9 april » Canadezen veroveren Vimy Ridge tijdens een offensief bij Arras.
      • 16 april » Vladimir Lenin keert terug naar Sint-Petersburg na jaren ballingschap.
      • 30 april » Bij een vergissingsbombardement op Zierikzee komen drie personen om het leven. Een Brits vliegtuig had verkeerd genavigeerd en was in de veronderstelling boven België te vliegen.
      • 7 juni » Ten zuiden van Houten ontspoort een trein met daarin koningin Wilhelmina.
      • 9 december » De Turken worden door de Britten verslagen. Jeruzalem wordt bevrijd.
    • De temperatuur op 4 mei 1943 lag tussen 4,4 °C en 19,0 °C en was gemiddeld 12,3 °C. Er was 13,7 uur zonneschijn (91%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1943: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
      • 19 april » Albert Hofmann ontdekt het hallucinogene effect van lsd.
      • 24 mei » Admiraal Karl Dönitz laat de onderzeebootoorlog in de Noord-Atlantische Oceaan afbreken wegens de hoge eigen verliezen.
      • 8 juni » Bijna 1300 Joodse kinderen worden in één trein van Kamp Westerbork naar Sobibór getransporteerd, waar ze drie dagen later worden vergast.
      • 20 juni » De Duitsers voeren bij een razzia in Amsterdam 5500 joden weg naar Westerbork.
      • 29 juli » NSB burgemeester Geert Bisschop van Schoonebeek wordt doodgeschoten door leden van het plaatselijk verzet.
      • 4 december » Het Joegoslavische Verzet vormt een voorlopige regering.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Haselbekke


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    H. Wolberink, "Stamboom Wolberink Hagedoorn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wolberink-hagedoorn/I2435.php : benaderd 24 april 2024), "Antonius Hermanus "Toon" Haselbekke (1917-1943)".