genealogieonline

Stamboom familie Wellens - Huysmans » Joannes de VROIJE (????-1668)

Persoonlijke gegevens Joannes de VROIJE 


Afbeelding(en) Joannes de VROIJE


Voorouders (en nakomelingen) van Joannes de VROIJE


Gezin van Joannes de VROIJE

Hij had een relatie met Maria FRONINCX.


Kind(eren):

  1. Barbara de VROIJE  1649-1730 
  2. Hilarius de VROIJE  1666-????
  3. Jacobus de VROIJE  1646-1689 
  4. Anna de VROIJE  1652-????
  5. Catharina de VROIJE  1654-????
  6. Joannes de VROIJE  1656-???? 
  7. Joannes de VROIJE  1657-????
  8. Maria de VROIJE  1660-????
  9. Gerardus de VROIJE  1663-????


Notities over Joannes de VROIJE

Pachter van het Herendaalhof te Lubbeek die eigendom was van de Abdij van 't Park te Heverlee.
Dit was een van de grootste hoeven van de streek en omvatte op dat ogenblik 161 ha.

bron : http://cortbeke.skynetblogs.be/archive/2012/03/13/herendaalpachters-in-de-17de-en-18de-eeuw.html en Abdij van 't Park Pachthoeven en landbouwdomeinen van Stefan Van Lani uitgegeven door vzw Vrienden van de abdij van 't Park.

Werd in 1668 gedood door Franse militairen. In deze periode trok Lodewijk XIV de Nederlanden binnen met zijn troepen om het bezit over deze gebieden op te eisen. In 1705 wordt nog een familielid, Petrus Scheys (tweede echtgenoot van Barbara de Vroije) gedood door militairen ( Coalitietroepen van Spaanse, Engelse, Duitse en Hollandse soldaten) op zijn Hof te Schoonbergen - Lubbeek !

Joannes De Vroije en zijn echtgenote werden begraven in de kerk van Lubbeek, die ook door de abt van de Parkabdij beheerd werd.

-------------------------------

Opden xxjen July 1656 voor heer Theodore Mantels stadthoudere Seigneur Philips Albert Mantels ende Jan Simpernels, leenmannen verheft Jan de Vroije nae doodt Hilaris de Vroije sijne vaders soo tot sijnen behoeff als van Niclaes, Dirick, Merten, Jeacq, Floris, Machiel, Hilarius ende Bartholomeus, Mayken ende Cathleijn de Vroije sijne broeders en susters om tusschen hen gedeijlt te worden volgens testamente van hunnen vader ende moeder (aende selve hunne moeder Maria van Hove gereserveert de tochte)
De hellicht van den cheijns vant' Hoff, ten Rode metten grontheerlijckheijt van goeden ende ontgoeden ende pontpenningen op chijnsgoederen

Item ontrent een bunder inden Lommerbosch;

item sesse daghmaelen int achterste block regenoten Joncker de Buck ter je den Lommberbosch in twee syden de naenhoff straete ter iiij sijden;

item ses daghmaelen gelegen int' Rotsevelt regenoten Joncker de Buck ter je Joncker Schot ter ije de Predickheren van Loven ter iije 't Groot Gasthuijs van Loven ter iiij sijden;

item drij daghmaelen gelegen aan t' Cruijs regenoten heer Scot in twee syden de verheffers met een daghmael verergen goet ter iije;

item achtenveertigh roijen onder den Tommen wijngaert den gruenen wegh ter 1e de heer Schot in drije ander sijden...

item vijff daghmalen gelegen opt Eijckvelt regenoten Perck mee ... van Wilder in twee sijden, doende den selven Jan de Vroije.

Bron : Het Leenboek van Bierbeek - bewerking door Coekelberghs, Amand

------------------------------

Verschillenden bronnen o.a. Brabantica VI 1ère partie blz 209 vermelden als zijn vader Hilarius de Vroije en moeder Maria van Hove, wat wij ook kunnen opmaken uit de parochieregisters te Bierbeek.

In de archieven van de Parkabdij te Heverlee werd vermeld dat Jan een zoon is van Hilarius en Maria een dochter van Jacob.

Diverse bronnen : o.a. Jan Ullens, Herman Swinnen en Brabantica VI 1ère partie

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes de VROIJE?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. parochieregister Korbeek-Lo Heilig-Kruis

    

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hugo Wellens, "Stamboom familie Wellens - Huysmans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I0652.php : benaderd 26 oktober 2021), "Joannes de VROIJE (????-1668)".