Stamboom Vermeer-Bron » dr. ir Jacobus "Jaap" Vermeer (1920-2010)

Persoonlijke gegevens dr. ir Jacobus "Jaap" Vermeer 


Gezin van dr. ir Jacobus "Jaap" Vermeer

Hij is getrouwd met Catharina Johanna Wilhelmina Bron.

Zij zijn getrouwd op 28 september 1946 te Zaltbommel, Gelderland, Nederland, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities over dr. ir Jacobus "Jaap" Vermeer

In memoriam Dr. Ir. J. Vermeer
1 oktober 2010
Op 1 oktober 2010 is op 90-jarige leeftijd de heer Jaap Vermeer overleden. Met hem is een groot liefhebber van het Ronde en Platbodemwezen heengegaan. Mijnheer Vermeer, zoals de meeste van ons hem kennen, was de schrijver van een aantal monografieën voor de Stichting Stamboek en van de trilogie der Friese kromstevens.
De schitterende boeken 'Tjotters en Boatsjes', 'Het Friese Jacht' en 'De Boeier' kwamen van zijn hand. Voor dit alles kreeg hij de Aureliaprijs en later de Zilveren Anjer uitgereikt. Naast zijn encyclopedische kennis van de verschillende schepen van deze typen die ooit bestaan hebben of nog bestaan, kende hij bovendien in bijna alle gevallen ook hun geschiedenis en die van de vele eigenaren. In al zijn bescheidenheid beriep hij zich de laatste jaren vaak op het feit dat zijn geheugen minder was geworden. Dat leek vooral een excuus voor de eventuele fouten die hij zou kunnen gaan maken, maar eerlijk gezegd eigenlijk, ook toen, nooit maakte. In 2000 werd hij benoemd tot eredonateur van onze Stichting.
Na zijn technische opleiding ging hij werken bij de KEMA in Arnhem en promoveerde op een van zijn professionele onderwerpen. Maar naast zijn werk was hij, samen met zijn vrouw actief in de antroposofische beweging, en een verwoed zeiler. Ze volgden samen, vlak na de Tweede Wereldoorlog de cursussen die de ANWB toen gaf op het gebied van kamperen. Ze maakten zelf hun tent, en trokken daarmee de natuur in. In latere jaren toen hij het Friesche jacht 'De Rode Leeuw' bezat, later enige tijd samen met de tjotter 'Albert en Nelly', werd er naast de wedstrijden en tochtjes op de Rijn bij Arnhem, elke zomer via de IJssel naar Fries­land gevaren waar dan met het gezin de vakantie werd doorgebracht. Daar ook werd er, mede op zijn initiatief, de voortaan jaarlijks te houden "de Regionale Friese Reünie" opgericht. Samen met Heit Piersma en Klaas van Douwen was hij daarvan oprichter en de grote stimulator.
Van huis uit kreeg hij het antroposofische gedachtegoed aangereikt, en hij wist dat op een bewonderenswaardige manier ook in de praktijk toe te passen. Status en poeha waren hem vreemd, maar dienstbaarheid aan anderen, en afmaken waar je aan begonnen bent paste helemaal in zijn levenswijze. Hij stond, steeds samen met zijn vrouw, aan de wieg van het antroposofische opvang- en verzorgingshuis bij Nijmegen, waar zijn broer later werd verpleegd, en was initiatiefnemer van een soortgelijke voorziening voor jongeren in Friesland te Appelscha: het huis "Olm en Es". Na zijn werkzame leven in Arnhem verhuisde hij naar Hemelum, waar hij uitzag vanuit zijn huis op zijn geliefde Morra en de Galamadammen. Vanaf dat moment ging hij aan de slag met het verder onderzoeken voor en schrijven van zijn boeken. Zoals gezegd was hij een zeer aimabele persoon, die met een ongekende vriendelijke vasthoudendheid zijn uitgezette plan steeds wist uit te voeren.
De ziekte van zijn vrouw was voor hem een zware last, die hij echter steeds vol liefde voor haar gedragen heeft. Haar verzorging heeft hij, zolang als dat ging, op een bewonderenswaar­dige manier volgehouden. Haar heengaan was voor hem moeilijk en hij verlangde vanaf dat moment vooral weer naar hun hereniging na dit aardse bestaan. De laatste jaren heeft Jaap Vermeer doorgebracht in het verzorgingstehuis te Zeist waar ook zijn vrouw eerder was opgenomen. Daar is hij, fysiek uitgeput, maar geestelijk nog vitaal, ook overleden.
Het was een voorrecht hem gekend en met hem gewerkt te mogen hebben.
Wij zullen hem blijven herinneren als een bescheiden, uiterst vriendelijk en erudiet mens die met zijn werken en zijn bijdragen aan anderen, als geen ander, de kennis betreffende de Friese kromstevens heeft vast­gelegd en uitgedragen.
Peter Tolsma namens de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten SSRP

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot dr. ir Jacobus "Jaap" Vermeer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk dr. ir Jacobus "Jaap" Vermeer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) dr. ir Jacobus "Jaap" Vermeer


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap dr. ir Jacobus "Jaap" Vermeer



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 6 februari 1920 lag tussen -1 °C en 6,8 °C en was gemiddeld 1,9 °C. Er was 7,8 uur zonneschijn (83%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
    • 26 maart » This side of paradise, het eerste boek van F. Scott Fitzgerald, verschijnt.
    • 3 juni » Als uitvloeisel van het Verdrag van Versailles wordt in Duitsland de dienstplicht afgeschaft.
    • 20 juli » Voetbalclub sc Heerenveen wordt opgericht.
    • 24 augustus » De Amerikaanse zwemmer Duke Kahanamoku scherpt in Antwerpen zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.00,4. Het oude record - 1 seconde trager - stond sinds 9 augustus 1918 op zijn naam.
    • 10 oktober » Italië annexeert Zuid-Tirol.
    • 2 december » Armenië staat bij het Verdrag van Alexandropol gebied af aan Turkije.
  • De temperatuur op 28 september 1946 lag tussen 11,9 °C en 25,7 °C en was gemiddeld 18,1 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 9,8 uur zonneschijn (83%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1946: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,3 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Oprichting van de Duitse voetbalclub FC Erzgebirge Aue.
    • 9 mei » Het begin van de ambtstermijn van Umberto II van Italië, de laatste koning van Italië.
    • 16 mei » Demonstratie van de eerste magnetische bandrecorder door Jack Mullin.
    • 30 juni » Op het atol Bikini in de Stille Oceaan verwoest een proefexplosie van de atoombom meer dan 200 afgedankte schepen.
    • 11 september » In Nederland wordt de Operatie Black Tulip gestart.
    • 23 november » De Vietnamoorlog wordt begonnen door Frankrijk. Franse oorlogsschepen beginnen met het bombarderen van de havenstad Haiphong (Tonkin).
  • De temperatuur op 1 oktober 2010 lag tussen 6,0 °C en 17,0 °C en was gemiddeld 12,0 °C. Er was 4,2 mm neerslag gedurende 4,0 uur. Er was 7,6 uur zonneschijn (65%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 22 februari 2007 tot donderdag 14 oktober 2010 was er in Nederland het kabinet Balkenende IV met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • Van donderdag 14 oktober 2010 tot maandag 5 november 2012 was er in Nederland het kabinet Rutte I met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2010: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,5 miljoen inwoners.
    • 4 januari » De Burj Khalifa in Dubai, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld, wordt geopend.
    • 12 januari » Haïti wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Veel gebouwen worden verwoest en minstens 230.000 mensen komen om.
    • 26 februari » Nicolien Sauerbreij wint goud op de parallelle reuzenslalom tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver. Het is de honderdste Nederlandse gouden Olympische medaille.
    • 19 juli » Desi Bouterse wordt verkozen tot president van Suriname.
    • 10 oktober » De Nederlandse Antillen houden op te bestaan. Curaçao en Sint Maarten worden nieuwe landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) krijgen de status bijzondere gemeente van Nederland.
    • 17 december » Femke Halsema, op dat moment fractievoorzitter van GroenLinks, stapt uit de Nederlandse politiek.
  • De temperatuur op 7 oktober 2010 lag tussen 9,7 °C en 16,9 °C en was gemiddeld 14,0 °C. Er was 0.1 uur zonneschijn (1%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 22 februari 2007 tot donderdag 14 oktober 2010 was er in Nederland het kabinet Balkenende IV met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • Van donderdag 14 oktober 2010 tot maandag 5 november 2012 was er in Nederland het kabinet Rutte I met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2010: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,5 miljoen inwoners.
    • 1 januari » De Belgische politicus Herman Van Rompuy begint aan zijn ambtstermijn als eerste permanente voorzitter van de Europese Raad.
    • 25 januari » Na 56 jaar betaald voetbal wordt het faillissement van HFC Haarlem aangevraagd en kort daarop wordt deze uitgesproken.
    • 10 april » Vliegramp bij Smolensk, waarbij onder meer de president van Polen en zijn vrouw omkomen.
    • 31 mei » De Israëlische marine valt een konvooi boten met hulpgoederen en activisten van de Free Gaza Movement aan dat op weg was naar de Gazastrook. Bij deze onderschepping vallen negen doden.
    • 21 december » Milo Đukanović treedt af als premier van Montenegro
    • 26 december » Atleet Christophe Lemaitre wordt door de Franse sportkrant L'Equipe uitgeroepen tot sportman van het jaar in Frankrijk.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia

  • 2009 » André-Philippe Futa (66), Congolees minister
  • 2009 » Guido Jendritzko (84), Duits kunstenaar Otar Tsjiladze
  • 2009 » Otar Tsjiladze (76), Georgisch schrijver
  • 2009 » Bhandit Rittakol (58), Thais filmregisseur, producer en scenarioschrijver
  • 2009 » Charles Seliger (83), Amerikaans kunstschilder
  • 2009 » Cintio Vitier (88), Cubaans dichter

Over de familienaam Vermeer

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Vermeer.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Vermeer.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Vermeer (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jacques Diederen, "Stamboom Vermeer-Bron", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vermeer-bron/I3.php : benaderd 20 april 2024), "dr. ir Jacobus "Jaap" Vermeer (1920-2010)".