genealogieonline

Stamboom van Spijk en vele anderen! » Martinus Meeusz Dorpius / van Dorp

Persoonlijke gegevens Martinus Meeusz Dorpius / van Dorp 


Aanknopingspunten in andere publicaties

Aanknopingspunten tussen stambomenDeze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Martinus Meeusz Dorpius

Martinus Meeusz Dorpius
1485-1525


Notities bij Martinus Meeusz Dorpius / van Dorp

Martinus is pastoor te Overschie sedert 1511/12 en kapelaan te Noordwijk sedert 1513/14;
Hij is Nederlands humanist, dichter en theoloog; in 1504 magister artium
te Leuven; nadien hoogleraar in de filosofie aan het college van de Lelie (Lis); in 1510 baccalaureus in de theologie; vóór 1513 licentiaat in de theologie; in 1515 doctor in de theologie; vanaf 1515 hoogleraar in de godgeleerdheid aan de universiteit te Leuven; in 1523 rector van de universiteit van Leuven en vervolgens deken van de theologische faculteit.
Hij was een vriend van Erasmus. Hij zegelt met de drie leeuwekoppen.
- Persoonlijke gegevens:
In 1511/12 wordt Magister Martinus van der Dorpe benoemd tot pastoor van Overschie, welke post vacant was na het overlijden van Meester Johannes van Noirtich.
In 1513/14 volgt de benoeming van Magister Martinus Dympnius (= Dorpius) tot kapelaan van een kapelanie gevestigd op het altaar van de H. Jeroen in de parochiekerk van Noordwijk.
- Vicarie:
Mr. Martijn van Dorp sticht op het altaar van de H. Petrus in de Grote of Sint Jacobskerk te 's-Gravenhage een vicarie.
In 1574 wordt Willem Jansz. van Dorp (kleinzoon van Willem Meesz., broer van Martinus) in de bediening van de vicarie opgevolgd door Jacob Dircksz., klerk.
In 1606 is Juffrouw Barbara van Dorp, huisvrouw van Adriaan Duick, secretaris van de Heren Staten van Holland, gifterse en patrona van deze vicarie. Barbara van Dorp is een dochter van Willem Jansz. van Dorp voornoemd en was in eerste echt gehuwd met Johan de Rechtere. Uit haar eerste huwelijk had zij een zoon Willem de Rechtere, op wie het begevingsrecht en patronaat in 1606 overging.
Op 30-10-1668 draagt Anna de Wilhem, vrouw van Arent van Dalen, die na het overlijden van haar moeder Anna de Rechtere (zuster van Johan de Rechtere voornoemd) en haar broer Johan de Wilhem patrones en collatrice is geworden, het ambt over aan haar zoon Michiel van Dalen.
- Relatie met Jacobus Hoeck:
Martinus Dorpius zou de bibliotheek hebben geërfd van Magister Jacobus Angularius (ook Jacobus Hoeck), kannunik en deken te Naaldwijk, pastoor te Wassenaar enz., die op vele plaatsen ten onrechte als een oom van Martinus betiteld werd.
- Lenen Hofstad Hontshol:
Meester Maertijn wordt - waarschijnlijk kort na het overlijden van zijn vader op 16-5-1520 - beleend met 5 1/2 hond land te Naaldwijk (leen 12).
Op 17-6-1520 wordt Meester Maertijn Bertelmeusz., doctor in de theologie, beleend met 2 1/2 morgen land in Borgerdijck te Maasland; zijn broer Willem doet hulde (leen 96)

Bronnen

  1. OV Genea 1, Mr. JJF Lots

Tijdbalk Martinus Meeusz Dorpius / van Dorp

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Dorpius

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Dorpius.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Dorpius.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Dorpius (onder)zoekt.