Stamboom Van Rein » Johan Adolf "Hendrik" Brookman (1811-1856)

Persoonlijke gegevens Johan Adolf "Hendrik" Brookman 

  • Roepnaam is Hendrik.
  • Hij is geboren op 22 maart 1811 in Ulsen, Niedersachsen, Grafschaft Bentheim, Duitsland.Bron 1
    Uit de huwelijksakte overgenomen. In overlijdensakte staat een andere datum.
    Bij het huwelijk waren was hij zelf aanwezig.
  • Beroepen:
    • Molenaar.Bron 2
      Ten Bruggencatenummer 04415 e

      Algemeen
      databasenr. 4969
      inventarisnr. 225 Molens in Drenthe
      naam/polder/
      aanduiding Korenmolen van Bos
      standplaats dorp w.z.
      plaats Grolloo
      gemeente Aa en Hunze
      provincie Drenthe
      locatie RD X 241086 Y 550663
      N 52.936151 O 6.667664
      toon op kaart
      gebouwd 1852
      verdwenen 1920/21 afgebroken
      type Grondzeiler
      aandrijving Windmolen
      functie Korenmolen
      status verdwenen

      Verwijzingen
      informatie/ foto's: Allemolens.nl, Ten Bruggencatenummer 04415 e

      Geschiedenis
      In 1844 richtte H. Brookman, korenmolenaarsknecht te Assen, zich tot de Gouverneur met het verzoek hem vergunning te verlenen voor het oprichten van een koren- en pelmolen te Grolloo. Als plaats voor de molen had hij een hoge hof gekozen bij het Westersche Zand van Grolloo. Eigendom van de boermarke van Grolloo, gelegen op 280 meter van de boerderij van Jan Westebring en 400 meter van de publieke weg. Westebring stond er positief tegenover, de boermarke wilde de grond gratis afstaan en de inwoners van Grollo zagen er veel "gerijf en gemak" in. Ook de mogelijkheid van pellen werd van belang geacht, omdat de ingezetenen hier veel gebruik van dachten te maken.

      Ondanks het onverdeeld gunstige advies van de burgemeester werd de aanvraag afgewezen.
      Brookman liet het er kennelijk niet bij zitten, want tot twee keer toe werd daarna nog advies aan de burgemeester gevraagd. Deze wees erop dat Grolloo 266 zielen (44 huisgezinnen) had en Schoonloo 85 (13 huisgezinnen), dat deze plaatsen op respectievelijk één en twee uur rijden van de molens van Rolde lagen en dat zich zelfs al een brood- en stoetbakker had gemeld, die zich in Grolloo wilde vestigen als daar een molen zou worden opgericht. Het mocht niet baten, het antwoord bleef afwijzend. Ten einde raad wendde Brookman zich tot Provinciale Staten met de klacht, dat het Ministerie van Financiën herhaalde malen zijn verzoeken om vergunning had afgewezen zonder redenen of gronden voor die afwijzing kenbaar werden gemaakt. De uit de Staten benoemde commissie, die hierover advies moest dienen, meldde na een dag al, dat ze zich bezwaard achtte een bepaald advies uit te brengen en stelde de zaak weer voor aan Gedeputeerde Staten over te geven. Dit college zou daarop dan moeten beschikken of handelen 'zoals zij vermenen te behoren'. De molen van Brookman is er niet gekomen. Maar waarom niet is onduidelijk gebleven.

      In 1849 diende Albert Bos, timmerman te Paterswolde, een verzoek in om een koren- en chikorijmolen te mogen bouwen in Grolloo. Hij had een stuk heide op het oog ten westen van de weg Grolloo - Amen, in eigendom van de Marke van Grolloo. De burgemeester, die ook ditmaal weer van advies moest dienen, meldde dat de molen op honderd meter van de publieke weg zou worden gebouwd en dat de roeden van de molen boven zwikstelling zouden draaien, zodat er geen gevaar voor derden te duchten zou zijn. De oude argumenten, die voor de bouw van een molen pleitten, werden opnieuw naar voren gebracht.

      Ditmaal werd daaraan toegevoegd, dat de afstand tot Rolde sommigen ertoe deed besluiten het koren ongemalen aan de varkens en het vee te voeren. Hij wees er verder op, dat in Smilde, Westerbork, Borger, Odoorn, Ruinerwold, Eelde en Rolde reeds meerdan één molen tot stand was gekomen. Dan was ook één molen voor Rolde toch niet te veel gevraagd. De Controleur van Belastingen was niet overtuigd en liet zich nogmaals informeren over de waarschijnlijkheid, dat de ingezetenen van Amen hun graan inGrolloo zouden laten malen en voorts hoe groot de afstand was en de toestand van de weg. Ondanks alle positieve brieven beschikte het Ministerie van Financiën negatief op de aanvraag van Bos.

      Men liet het er echter niet bij zitten met al resultaat, dat er in october 1852 een mededeling van de minister van Financiën kwam, dat hij namens de Koning aan A. Bos vergunning verleende een windkorenmolen op te richten onder voorwaarde dat deze niet dichter dan honderd meter van de openbare weg werd geplaatst en de bouw binnen een jaar zou plaats vinden. Wanneer de molen exact voltooid was is niet exact na te gaan, maar uit de afloop van een twintig jarig termijn van vrijdom van grondbelasting per 1 januari 1873 kan worden afgeleid dat de molen er begin 1853 gestaan moet hebben. De molen werd gebouwd op heidegrond van de onverdeelde Marke van Grolloo, gelegen ten westen van de toenmalige weg vanaf de Pol te Grolloo naar Amen. In 1854 werd een apart kadastraal perceel gevormd, uitmakende korenmolen en erf, doch dit werd eerst bij de markeverdeling van 1856 op naam van Bos gesteld. De verdere ontwikkelingen in chronologische volgorde zijn als volgt:

      1854: ontstaan van kad. perceel E 710, korenmolen en erf, groot 30 ca. t.n.v. de Markgenoten van Grolloo
      1856: Perc. E 710 wordt bij de Marke verdeling nr. E 929, moolen, 30 ca. Op naam gesteld van A. Bos, moolenaar te Grollo
      1867:Advertentie dat op 2 maart publiek wordt verkocht een goed onderhouden beklante
      koren- en pelmolen. Advertentie, dat op 16 maart finaal en bij palmslag "eene goed onderhouden en beklante nieuwe stenen kooren- en pelmolen, de enige in dat kerkdorp, met daarbij gelegen grond ingezet is op fl. 3650,-- wordt verkocht.
      1867: verkoop aan Arend Smit, landbouwer, Grollo
      1868: verkoop aan Hendrik Westerling, molenaar, Grollo
      1876: verkoop aan Bastiaan Haange, wethouder, Rolde
      1877: wegens hermeting perc. E 929 gewijzigd in O 165, windkoornmolen, 30 ca.
      1884: wegens vererving molen op naam gesteld van Willem Haange en cons, Bakker, Rolde
      1892: wegens vererving en boedelscheiding molen t.n.v. Roelof Luinge, bakker en molenaar
      Grollo. Roelof was gehuwd met Aaltje Haange; ze hadden als kinderen Bastiaan (molenaar) en Jan (bakker).
      1922: In de akte van scheiding van de boedel van wijlen Roelof Luinge (overl. 05/08/'22) wordt perc. O 165 toegewezen aan zijn zoon Bastiaan luinge, molenaar, Grollo, geh. met L. Sijbring. Opvallend is dat in de akte niet meer over een molen wordt gesproken.
      1924: wegens vererving komt perc. O 165 t.n.v. Bastiaan en zijn kinderen Aaltje en Sikko (geb. 1917)
      1950: Eerst m.i.v. dit jaar, toen het perceel ten name stond van L. Geerlig - Sijbring, voordien wed. van B. Luinge, werd de molen van de kadastrale kaart gepoetst en de 'belastbare opbrengst gebouwd' voor de molen uit de kad. legger verwijderd. Gevolg daarvan is, dat tot 1950 nog grondbelasting voor de molen betaald moet zijn.

      De molen is in werkelijkheid afgebroken in 1920 of 1921 door de bekende molenbouwer Vlieghuis uit Borger. Deze verzorgde ook altijd het onderhoud. De molen was van het type grondmolen en betrekkelijk klein. In de laatste jaren, na 1914 draaide hij slechts zo nu en dan. De oorzaak hiervan was, dat in 1914 besloten werd om als opvolger van het handkrachtfabriekje een stoomzuivelfabriek te bouwen en daaraan tevens een korenmalerij te verbinden. Bij akte van 25 maar 1914 werd opgericht de 'Coöperatieve Stoomzuivelfabriek en Korenmaalderij Vooruitgang Zij Ons Doel' (V.Z.O.D.). Als vaste mulder werd toen Bastiaan Luinge benoemd. Het wegje vanaf de Amerweg langs de noordzijde van de molen heette het Meulendiekie. Het werd later aangekocht door Hendrik Hadders die het aanmaakte bij zijn land. Een molensteen van Sikko Luinge aan de Amerweg te Grolloo is thans nog de enige tastbare herinnering aan de korenmolen van Grolloo.

      Bron: de Nieuwe Drentse Almanak, 1992, W. Houtman.
      jnjv
    • Molenaarsknecht.Bron 2
      Ten Bruggencatenummer 04415 e
  • Hij is overleden op 22 augustus 1856 in Eelde, Drenthe, Nederland, hij was toen 45 jaar oud.Bron 3
    Eelde Overlijden 23-08-1856 26 Hendrik Brookman Overledene Sappema

    Overlijden (Overlijden), Eelde, 23-08-1856, aktenummer 26

    Overleden: Hendrik Brookman;
    geboren op: 12-03-1811 te Ulsen (Duitsland); beroep: molenaar,
    overleden op 22-08-1856 te Eelde; oud: 45 jaar,
    zoon van Frederik Adolph Brookman en NN NN.

    Gehuwd geweest met: Antje Sappema (in leven;Echtgenote).
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 maart 2022.

Gezin van Johan Adolf "Hendrik" Brookman

Hij is getrouwd met Antje Tjeerts Sappema.

Zij zijn getrouwd op 7 augustus 1838 te Assen, Drenthe, Nederland, hij was toen 27 jaar oud.Bron 3

Assen Huwelijk 07-08-1838 15 Antje Tjeerts Sappema Bruid Brookman

Huwelijk, Assen, 07-08-1838, aktenummer 15

Bruidegom: Johann Adolf Brookman,
geboren te Ulsen (Duitsland) op 22-03-1811; leeftijd: 27 jaar; beroep: molenaarsknecht,
zoon van Fredrik Adolf Brookman en Aleida Klunder, beroep: zonder

Bruid: Antje Tjeerts Sappema, geboren te Leek op 07-03-1812;
leeftijd: 26; beroep: arbeidster,
dochter van Tjeerd Jillings Sappema en Grietje Jans Kiewiet, beroep: arbeidster.

NB:
wettiging 1 kind;
vader bruidegom overleden (Ulsen (Duitsland) 13-09-1836);
vader bruid overleden (De Leek 21-10-1823).

Kind(eren):

  1. Hendrik Brookman  1854-1928

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan Adolf "Hendrik" Brookman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Johan Adolf Brookman

Johan Adolf Brookman
1811-1856

1838

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Huwelijksakte
  2. Allemolens.nl
  3. Alledrenten.nl

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 maart 1811 lag rond de 7,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1811: Bron: Wikipedia
    • 21 februari » Ontdekking van chloor wereldkundig gemaakt door Humphry Davy.
    • 5 juli » Venezuela is het eerste Zuid-Amerikaanse land dat zich onafhankelijk verklaart van Spanje.
    • 18 augustus » Bij keizerlijk decreet beveelt de Franse keizer Napoleon een ieder in Nederland die nog geen geslachtsnaam heeft binnen een jaar een geslachtsnaam aan te nemen.
    • 18 november » Napoleon Bonaparte voert in de Lage Landen de burgerlijke stand in.
    • 16 december » Zwaarste geregistreerde aardbeving in de Verenigde Staten, bij New Madrid (Missouri).
  • De temperatuur op 7 augustus 1838 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen zwaar bui. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1838: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 6 januari » Samuel Morse en Alfred Vail geven de eerste demonstratie van hun telegraaf.
    • 28 juni » Koningin Victoria wordt gekroond in de Westminster Abbey in Londen.
    • 25 augustus » Einde van het slechts tweejarige bestaan van de Confederatie van Peru en Bolivia.
    • 10 september » Première van de opera Benvenuto Cellini van Berlioz in de Opera van Parijs.
    • 13 september » Paus Gregorius XVI creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Belgische aartsbisschop van Mechelen Engelbertus Sterckx.
    • 16 december » Slag bij Bloedrivier: De Voortrekkers, Nederlandstalige Afrikaner boeren, onder leiding van Piet Retief verslaan de Zoeloes.
  • De temperatuur op 22 augustus 1856 lag rond de 18,3 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 2.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 82%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • In het jaar 1856: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 2 maart » De vulkaan Awu op het Indonesische eiland Sangir barst uit en maakt 2.806 slachtoffers. De vulkaan blijft tot half maart as spugen.
    • 3 juni » Lewis Carroll maakt voor het eerst foto's van Alice Liddell en haar zusjes Edith en Lorina.
    • 4 juni » In Nederland vindt de laatste meervoudige executie plaats in vredestijd als Adriaan de Klerk en Cornelis de Jong worden opgehangen
    • 20 juni » Karel III volgt zijn overleden vader Florestan I op als vorst van Monaco.
    • 2 december » Frankrijk en Spanje bereiken een overeenkomst over het verloop van hun gezamenlijke grens.
    • 14 december » Het casino in Monte Carlo wordt geopend.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Brookman

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Brookman.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Brookman.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Brookman (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Van Rein is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Max van Rein, "Stamboom Van Rein", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rein/I5383.php : benaderd 13 september 2024), "Johan Adolf "Hendrik" Brookman (1811-1856)".