Stamboom Van Everdingen/Klerk en Wegman/de Beijer, van Olden en den Baars » Gerrit Gijsbertus van Everdingen (1871-1939)

Persoonlijke gegevens Gerrit Gijsbertus van Everdingen 

  • Hij is geboren op 29 april 1871 in Delft.
  • Registratie van geboorte op 29 april 1871.Bron 1
  • Hij is overleden op 19 augustus 1939 in Arnhem, hij was toen 68 jaar oud.
    Overlijden Gerrit Gijsbertus van Everdingen, 19-08-1939
    Aktenummer:
    718
    Akteplaats:
    Arnhem
    Aktedatum:
    21-08-1939
    Overlijdensdatum:
    19-08-1939
    Overlijdensplaats:
    Arnhem
    Overledene:

    Gerrit Gijsbertus van Everdingen
    Leeftijd:68 Jaar
    Doopplaats:Delft
    Geslacht:M
    Beroep:zonder beroep
    Moeder:

    Geertruida Maria Hardenberg
    Vader:

    Ewoud van Everdingen
    Echtgenote:
    Theodora Segerina Heineken
    Aktesoort:
    N
    Toegangsnummer:
    0207 Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen
    Inventarisnummer:
    9710
  • Registratie van overlijden op 21 augustus 1939.Bron 2
  • Hij is gecremeerd op 23 augustus 1939 in Velsen.
  • Een kind van Ewoud Ewouds van Everdingen en Geertruida Maria Hardenberg
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 8 november 2022.

Gezin van Gerrit Gijsbertus van Everdingen

Hij is getrouwd met Theodora Segerina Heineken.

Zij zijn getrouwd op 12 augustus 1896 te Bussum, hij was toen 25 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):



Notities over Gerrit Gijsbertus van Everdingen

1e luitenant artillerie/ later generaal geworden
oud gouveneur van de KMA in Breda 1923-1929
Kreeg een Zweedse militaire onderscheiding 1928

74 Gedachten over militaire opvoeding, door G.G. van Everdingen
Datering 1903
Omvang 1 deel
Vindplaats Haags Gemeentearchief

Foto:Titel
Watersnood Waterland 1916
Beschrijving
Patrouilleboot met daarin, van links naar rechts, Generaal-Majoor A.R. Ophorst, Commandant der Stelling van Amsterdam, G.G. van Everdingen, Adjudant van de Minister van Oorlog, B. Ossel, Minister van Oorlog Nicolaas Bosboom, de heren G.H. Lucassen en Overste Merens en Willem.

Gerrit Gijsbertus van Everdingen werd geboren in het jaar 1871 en werd in 1887 toegelaten tot het eerste studiejaar van de Artillerie-cursus te Delft, waar als onderdeel van de toen bestaande Hoofdcursus onderofficieren werden opgeleid tot officier.
De opleiding in Delft duurde 3 jaar en op 4 november 1890 werd hij benoemd tot 2e Luitenant der Artillerie en geplaatst bij de 9e Compagnie van het 2e Regiment Vestingartillerie te Naarden, waarna hij in het volgende jaar werd geplaatst bij de 8e Compagnie van genoemd Regiment eveneens te Naarden.
In 1894 werd hij overgeplaatst naar Zwolle en belast met het materiaal van het 1e regiment Vestingartillerie.
In april 1896 werd hij bevorderd tot 1e Luitenant, waarna hij in september van dat jaar geplaatst werd op de Kon. Mil. Academie te Breda als leraar in de Artillerie-wetenschappen.
Die functie heeft hij 9 jaar uitgeoefend, waarna Luitenant van Everdingen in 1905 werd aangesteld tot luitenant-adjudant van de Gouverneur van der KMA.
Als zodanig bleef hij op de KMA tewerkgesteld tot september 1912, waarna hij werd overgeplaatst naar het 4e Regiment Vestingartillerie en gedetacheerd bij IIe Afdeling (Generale Staf) van het Departement van Oorlog.
In de periode 1910 tot 1913 was hij lid en secretaris van de Staatscommissie voor de reorganisatie van het militaire onderwijs.
Nadat kapitein van Everdingen in 1913 organiek was ingedeeld bij de Staf der Artillerie werd hij in 1915 aangesteld tot Kapitein-adjudant van de Minister van Oorlog.
In 1916 volgde zijn overplaatsing naar het 2e Bataljon van het 3e Regiment Vestingartillerie te Utrecht, waar hij optrad als commandant van de houwitsercompagnie. Bij dit Regiment beleef hij in functie tot Maart 1918, nadat hij in 1917 overgeplaatst was naar het 3e Bataljon te ’s-Gravenhage.
In maart 1918 werd hij bevorderd tot majoor der Artillerie bij de Staf der Artillerie en gelijktijdig overgeplaatst naar de KMA, waar hij werd benoemd tot Eerste officier.
Tot aan zijn pensionering zou hij op de KMA blijven. In februari 1922 werd hij bevorderd tot Luitenant-kolonel en nadat generaal-majoor Röell op 1 mei 1923 als gouverneur van de KMA met pensioen was gegaan werd Luitenant-kolonel Everdingen per gelijke datum belast met de waarneming van de functie van Gouverneur. Bij het begin van het cursusjaar 1923-1924 werd de Hoofdcursus uit Kampen overgeplaatst naar de Kon. Mil. Academie, zodat vanaf dat jaar de Hoofdcursus officiersopleiding voor beroepsofficieren in Breda was ondergebracht. Deze maatregel had zowel bezuiniging als gedeeltelijke opheffing van de Hoofdcursus ten doel.
Om die reden werd Luitenant-kolonel met ingang van 1 oktober 1923 eveneens belast met de waarneming van Directeur van de Hoofdcursus en op die dag kwamen de leerlingen uit Kampen naar Breda aan waar zo door hun nieuwe commandant werden verwelkomd.
Op 6 december 1923 werd Luitenant-kolonel van Everdingen benoemd tot Gouverneur der KMA, tevens Directeur van de Hoofdcursus, van de cadettenschool en van de cursus bij het wapen der Infanterie; omdat de cadettenschool te Alkmaar begin oktober 1924 was gesloten, nadat in de zomer van 1923 geen cadetten meer tot de Cadettenschool werden toegelaten.
De daar toen nog aanwezige leerlingen werden bij de KMA gehuisvest, teneinde voor het laatste jaar hun opleiding te ontvangen aan de HBS te Breda (Het uiltje van de cadettenschool siert thans nog het Lesgebouw).
Nadat hij op 1 oktober 1924 bevorderd was tot Kolonel der Artillerie volgde twee jaar later zijn benoeming tot generaal-majoor.
Tijdens zijn gouverneurschap werd op 4 mei 1926 het Etnografisch Museum der KMA in het Huis Justinus van Nassau ( vroegere Gouverneurshuis) geopend, in tegenwoordigheid van de toenmalige Minister der Koloniën Dr. Koningsberger.
Op 9 juni 1927 waren de cadetten en de leerlingen der Hoofdcursus vertegenwoordigd bij de begrafenis te Amsterdam van Luitenant-generaal J.B. van Heutz, oud gouverneur van Nederlands-Indië.
In 1928 werd op uitbundige wijze het honderdjarige bestaan van de KMA gevierd. De Academiefeesten werden gehouden van 17 t/m 20 oktober 1928, waarbij de 17e oktober de feestdag was voor de Bredase burgerij. De feestelijkheden die door honderden reünisten werden bijgewoond, werden opgeluisterd door de aanwezigheid van H.M. Koningin Wilhelmina, Z.K. H. Prins Hendrik en H.K.M. Princes Juliana.
Bij deze feesten werd aan de KMA een bronzen herinneringslegpenning geschonken, waarbij ook aan Generaal-majoor van Everdingen eer werd bewezen blijkens de tekst: ”Aan de Kon. Mil. Academie tijdens het Gouverneurschap van Generaal-majoor van Everdingen”.
Op 1 september 1929 werd aan de Generaal-majoor van Everdingen eervol ontslag uit de militaire dienst verleend als Luitenant-generaal der Artillerie.
Kort na zijn pensionering had op 11 november 1929 een kleine plechtigheid plaats op het Gemeentehuis Breda. De toenmalige burgemeester van Breda Mr. Dr. W.G.A. van Sonsbeek, bood – namens een 25 tal vooraanstaande ingezetenen- aan Luitenant-generaal van Everdingen een bronzen borstbeeld aan. Het door G. van Aalst vervaardigde borstbeeld werd door Luitenant-generaal van Everdingen bestemd om opgesteld te worden op de Kon. Mil. Academie.
Na een kort ziekte overleed de generaal te Arnhem op 19 augustus 1939.
Zijn stoffelijk overschot werd op 23 augustus 1939 te Velsen gecremeerd, in tegenwoordigheid van vele autoriteiten en belangstellenden.
De toenmalige gouverneur der KMA, Generaal-majoor H.Ch. G. Baron van Lawick sprak tijdens deze plechtigheid waarderende woorden over de Generaal van Everdingen.
“Gedurende een periode van dertig jaar was hij aan de KMA verbonden in bijna al zijn officiersrangen. Reeds als luitenant was hij 9 jaar lang leraar en later was hij gedurende 7 jaar als luitenant en kapitein-adjudant van de Gouverneur. Als hoofdofficier werd hij benoemd tot Eerste Officier en als Generaal was hij Gouverneur en Directeur van de Hoofdcursus. Gedurende vele jaren heeft hij zijn grote gaven van hoofd en hart aan de opvoeding van de cadetten gegeven. Hij deed dit met een ongeëvenaarde wilskracht en groet liefde voor zijn taak. Wij zullen zijn energieke persoonlijkheid in hoge ere houden en hem altijd blijven beschouwen als een groot Gouverneur der KMA. Wie zo heengaat heef zijn aardse roeping vervuld”.
Ook in de gemeente Breda was Generaal van Everdingen een geziene figuur. Dat bleek bij de eeuwfeesten der KMA in 1928 en bij zijn afscheid in 1929. Voor zijn grote verdiensten werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit Gijsbertus van Everdingen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit Gijsbertus van Everdingen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Gerrit Gijsbertus van Everdingen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit Gijsbertus van Everdingen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. BS geboorte
    2. BS overlijden
    3. BS huwelijk

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 29 april 1871 lag rond de 12,2 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 4 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1871: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 28 januari » Frankrijk capituleert tijdens de Frans-Pruisische Oorlog.
      • 27 maart » In Edinburgh wordt de eerste officiële rugbyinterland uit de geschiedenis gespeeld. Schotland wint op Raeburn Place van Engeland.
      • 29 maart » De Royal Albert Hall wordt geopend door koningin Victoria.
      • 10 mei » Iejoor, de ezel uit Winnie de Poeh wordt gemaakt door A.A. Milne.
      • 10 mei » Met het afsluiten van de Vrede van Frankfurt wordt de Frans-Pruisische Oorlog officieel beëindigd.
      • 8 oktober » Een grote brand verwoest bijna zes vierkante kilometer van Chicago waarbij honderden mensen omkomen.
    • De temperatuur op 12 augustus 1896 lag rond de 17,0 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 72%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • In het jaar 1896: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 4 januari » Utah ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als 45e staat.
      • 1 februari » Première van de opera La bohème van Giacomo Puccini in Turijn, onder leiding van Arturo Toscanini.
      • 28 maart » Première van de opera Andrea Chénier
      • 6 april » In Athene beginnen de eerste moderne Olympische Spelen.
      • 2 juni » De in Engeland werkende Italiaanse ingenieur Guglielmo Marconi ontvangt patent voor zijn uitvinding van de draadloze telegrafie.
      • 16 augustus » Skookum Jim Mason vindt een rijke goudader in Klondike (Noordwest Canada). Binnen een jaar komen minstens 50.000 mensen hun geluk beproeven.
    • De temperatuur op 19 augustus 1939 lag tussen 14,5 °C en 29,0 °C en was gemiddeld 21,8 °C. Er was 12,8 uur zonneschijn (88%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 25 juli 1939 tot 10 augustus 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn V met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • In het jaar 1939: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,7 miljoen inwoners.
      • 24 mei » Het Nationaal park Hartz Mountains wordt opgericht.
      • 28 augustus » De Nederlandse motortorpedoboot TM 51 vaart tijdens een verlengde proefvaart naar Nederland om inbeslagname door de Britse regering te voorkomen.
      • 10 september » Canada verklaart Duitsland de oorlog.
      • 26 november » Het Sovjet-Russische leger bombardeert eigen gebied dicht bij de Finse grens en geven de Finnen hiervan de schuld.
      • 30 november » Begin van de Winteroorlog tussen Finland en de Sovjet-Unie.
      • 31 december » Het eerste Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker wordt uitgevoerd, onder leiding van Clemens Krauss.
    • De temperatuur op 23 augustus 1939 lag tussen 11,7 °C en 25,8 °C en was gemiddeld 18,0 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 6,9 uur zonneschijn (48%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 25 juli 1939 tot 10 augustus 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn V met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • In het jaar 1939: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,7 miljoen inwoners.
      • 26 januari » Troepen van Francisco Franco nemen Barcelona in tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
      • 28 maart » Einde Spaanse Burgeroorlog, generaal Francisco Franco verovert Madrid.
      • 14 april » Eerste editie van The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) door John Steinbeck.
      • 22 mei » Duitsland en Italië sluiten het Staalpact.
      • 17 september » De Sovjet-Unie valt Polen binnen (Sovjet-aanval op Polen)
      • 9 oktober » De eerste 22 joodse vluchtelingen komen aan in kamp Westerbork.

    Over de familienaam Van Everdingen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Alice van Everdingen, "Stamboom Van Everdingen/Klerk en Wegman/de Beijer, van Olden en den Baars", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-everdingen-en-wegman/I1203494331.php : benaderd 25 april 2024), "Gerrit Gijsbertus van Everdingen (1871-1939)".