Stamboom Van Dooijeweert

Foto van Dick (Dirk Jan) van Dooijeweert
De publicatie Stamboom Van Dooijeweert is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 4.511 personen. Vanwege privacy zijn 227 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 7 juni 2023.


In dit overzicht de stambomen van mijn 4 grootouders:

Uit onderzoek naar de naam Van Dooijeweert blijkt dat de naam een herkomstnaam (toponiem) is, afgeleid van de plaatsnaam Dodewaard, waar ooit het "Huys Doyewert" stond, waar de adellijke familie Van Dodenweerde woonde.

De stamvader van mijn familietak is Jan Cornelissen van Dodewaerd (Wadenoijen, 1687). Zijn ouders waren Cornelis Jansen (van Dodewaerd) en Arjaentjen Willems. Cornelis Jansen (van Dodewaerd) kwam uit Dodewaard en Arjaentjen Willems kwam uit Wadenoijen. De achternaam Van Dodewaerd is in deze familietak voor het eerst geregistreerd bij het huwelijk van Jan (of Johannes) Cornelissen van Dodewaerd en Jantje Stevens in 1711.

De naam Van Dodewaerd komt nu nog wel voor, maar niet meer in deze familietak. In deze tak is de naam sinds de 17e eeuw veelal verbasterd en komt bij het nageslacht in de diverse akten en registers voor in veel verschillende schrijfwijzen o.a. Van Doijewaerd, Van Doijeweert, Van Dodewaard, Van Doijewaard, Van Dooijewaard, Van Dooijeweerd, Van Dooijeweert soms met y i.p.v. ij en soms zonder tussenvoegsel. Ondanks die verbasteringen zijn die personen (waaronder ikzelf) terug te herleiden naar dezelfde stamvader. De grootste tak schrijft de naam op dit moment als Van Dooijeweert, die naam komt vooral voor in de Betuwe en de Bommelerwaard (en verder ook met name in het rivierengebied). In de regio Tiel en Beesd komt ook nog een tak voor die de naam als schrijft als Van Doijewaard. En begin 19e eeuw heeft een tak zich vanuit Opijnen gevestigd in Weesp en in ’t Gooi en schrijft de naam tot op heden als Van Dooijeweerd, met een d achteraan.

De tweede stamvader in de naamgenealogie is Antonij van Doijeweert (ook wel Van Doeijewaert, regio Harderwijk, ca. 1655) ook die naam is verbasterd, men schrijft die tot op heden zonder tussenvoegsel en met een d achteraan: Dooijeweerd. Deze naam komt voornamelijk voor in de regio Harderwijk.

De derde stamvader in de naamgenealogie is Hendrik van Doojeweerth (Geldermalsen, ca. 1682) ook die naam is verbasterd, men schrijft die tot op heden als Van Dooijewaard.

Op dit moment is een familierelatie tussen de drie stamvaders (nog) niet aanwijsbaar.
Tevens in dit overzicht de 4 stambomen van de familie van mijn partner:

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verledenProbeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!