Stamboom Van Dooijeweert

Foto van Dick (Dirk Jan) van Dooijeweert

De publicatie Stamboom Van Dooijeweert is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 2.769 personen. Vanwege privacy zijn 127 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


In dit overzicht de stambomen van mijn 4 grootouders:

Uit onderzoek naar de naam Van Dooijeweert blijkt dat de naam zeer waarschijnlijk een herkomstnaam (toponiem) is, afgeleid van de plaatsnaam Dodewaard, waar ooit het "Huys Doyewert" stond, waar de adellijke familie Van Dodenweerde woonde.

De stamvader van mijn familietak is Johannes Cornelissen van Dodewaerd (geboren 15-05-1687 in Wadenoijen). Zijn (vermoedelijke) ouders waren Cornelis Jansen (van Dodewaerd) en Arjaentjen Willems. Cornelis Jansen (van Dodewaerd) kwam uit Ochten, een buurdorp van Dodewaard. De achternaam Van Dodewaerd is voor het eerst geregistreerd bij het huwelijk van Johannes Cornelissen van Dodewaerd in 1711.

De naam Van Dodewaerd komt ook nu nog voor, maar in deze familietak is de naam sinds de 17e eeuw ook vaak verbasterd en komt bij het nageslacht in de diverse akten en registers voor in veel verschillende schrijfwijzen o.a. Van Doijewaerd, Van Doijeweert, Van Dodewaard, Van Doijewaard, Van Dooijewaard, Van Dooijeweerd, Van Dooijeweert soms met y i.p.v. ij en soms zonder tussenvoegsel. Ondanks die verbasteringen zijn die personen (waaronder ikzelf) echter wel terug te herleiden naar dezelfde stamvader.

De naam Van Dooijeweert komt op dit moment vooral voor in de Betuwe en de Bommelerwaard (en verder ook met name in het rivierengebied). Begin 19e eeuw heeft een tak van deze familie zich vanuit Opijnen gevestigd in Weesp en later in ’t Gooi en schrijft de naam tot op heden als Van Dooijeweerd, met een d achteraan.

De tweede stamvader in de naamgenealogie is Antonij van Doijeweert (ook wel Van Doeijewaert, geboren ca. 1655 in de regio Harderwijk) ook die naam is verbasterd, men schrijft die tot op heden zonder tussenvoegsel en met een d achteraan: Dooijeweerd. Deze naam komt voornamelijk voor in de regio Harderwijk.

De derde stamvader in de naamgenealogie is Johannis van Doojeweerth (geboren ca. 1710 in Geldermalsen) ook die naam is verbasterd, men schrijft die tot op heden als Van Dooijewaard.

Op dit moment is een familierelatie tussen de drie stamvaders (nog) niet aanwijsbaar.
Tevens in dit overzicht de 4 stambomen van de familie van mijn partner:

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!