Stamboom Van der Meij » Eduardus Stauthamer (1840-1915)

Persoonlijke gegevens Eduardus Stauthamer 


Gezin van Eduardus Stauthamer

Hij is getrouwd met Appolonia Cornelissen.

Zij zijn getrouwd op 25 juli 1895 te Den Haag, Zuid-Holland, Netherlands, hij was toen 54 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Rosalina Stouthamer  1872-1946
  2. Maria Stouthamer  1876-1946
  3. Martinus Stouthamer  1877-1946 

Gebeurtenis (Getrouwd).


Notities over Eduardus Stauthamer

Wat in Hengstdijk vooraf ging

Al in de eerste helft van 1866 bereiken de berichten over de Cholera Hengstdijk. Op 28 april 1866 gaat er vanuit de Provincie Zeeland een circulaire uit genummerd 56 met als titel "MEDISCHE POLITIE". Deze circulaire handelt over "maatregelen ter keering of beteugeling der cholera-epidemie".
De belangrijkste maatregelen die de provincie van de gemeenten verwacht zijn de volgende:

Bij het eerste geval van cholera en het "veelvuldig voorkomen van diarrhoeën" dit direct bekend maken bij diegenen die over de gezondheidsbelangen van de gemeente waken.
"Is het eerste geval ter kennis gekomen van het gemeentebestuur, dan is het verder van gewigt dat alles worde gedaan wat het overbrengen der ziekte beletten kan." "Afzondring van de lijder is daartoe het beste middel. Het beste middel daartoe is het plaatsen van den lijder en een afzonderlijk behoorlijk daarvoor ingerigt lokaal"
Aandacht voor de voorwerpen waarmee de cholera lijders mee in aanraking zijn geweest: "Het door deze bedoezeld linnengoed worde onmiddellijk in een emmer water met bleekwater gemengd geplaatst om daarna gewasschen te worden."
Zuiver water door het verzamelen van regenwater of aanvoeren van een andere gemeente.
"Ook de lijken van aan cholera overledenen vereischende naauwlettende zorg van de gemeentebesturen" Bestrooien met chloorkalk en bespoedigd begraven op afzonderlijke plaatsen zonder dat er veel mensen bij zijn.
Voorkomen van ophopingen van mensen op één plaats bijvoorbeeld bij het houden van kermissen en jaarmarkten.
Voldoende geneeskundige hulp op verschillende plaatsen in de gemeente. Ook valt hieronder beschikbaarstelling van gemeente apotheken.
Ten slotte roept men op om "cholera-commissiën"in te stellen. Deze commissies moeten vooraf worden samengesteld, op hun verzoek goed opgeleid worden en in werking treden als de ziekte zich in de gemeente heeft geopenbaard. Hun taak is om woningen in buurten waar de ziekte heerst woningen te bezoeken en goede raad te geven.
Een eerste reactie uit Hengstdijk.

In een brief van 14 mei 1866 reageert de Burgemeester met een brief aan de Commissaris van de Koning in Middelburg. Uit deze brief kun je opmaken dat de urgentie nog niet echt tot Hengstdijk was doorgedrongen. Lees mee in deze brief:

"Naar aanleiding van het Prov Blad N 56 van dit jaar, hebben we de eer UEG bij deze te brigten dat den Gemeenteraad alhier besloten heeft vooralsnog geen maatregelen tot wering of beteugeling der Cholera te kunnen nemen, maar bij zoo vange onverhoopt voorvallen onmiddellijk zal overgaan om datgene te verrigte wat deswege voor hen gedaan kan worden.
Burg & Weth Hengstdijk"

Periode tot de uitbraak van de epidemie

Na de brief van de gemeente aan de Commissaris des Konings blijft het even rustig. Pas op 28 juli, ontvangen op 1 augustus komt er een antwoord uit Middelburg. In eerste instantie heeft hij kunnen berusten in het antwoord van 14 mei. Hij vervolgt: "Thans echter, nu de gevreesde ziekte zich ook in de onmiddellijke nabijheid der grenzen gelegen Belgische gemeente vertoond, meen ik dat er alle reden bestaat, tot het beramen en in werk stellen van de maatregelen welke in mijne circulaire van 28 april (..) worden aanbevolen." De commissaris verwacht voor 8 augustus een bericht.

Op 4 augustus gaat het antwoord de deur uit. In een brief aan de Commissaris des Konings wordt aangegeven dat "de kermis Jaarlijks gehouden op de Zaterdag vallende voor de laatste Zondag van Augustus wordt geschorst." Verder meldt men in deze brief dat aan dit besluit "de noodige openbaarheid is gegeven".

Per kerende post komt op 9 augustus het antwoord. Na de constatering dat de kermis op het eind van de maand geschorst is, wordt de toon van de correspondentie onvriendelijker. "Daar ik me niet kan voorstellen dat deze schorsing de enige maatregel is, die in uwe gemeente ten gevolge der aanbeveling voorkomende in mijne circulaire van 28 april (..) zou zijn genomen , zal ik met enigen spoed van U daaromtrent enig nader berigt van U tegemoet zien.

Op 29 september 1866 bevestigt een brief van de Geneeskundige A. Geill uit Boschkapelle dat "de cholera de persoon van Jan Perdaans in uwe gemeente woonachtig, heeft aangetast." In de gemeente Hengstdijk is cholera een feit.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Eduardus Stauthamer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Eduardus Stauthamer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Eduardus Stauthamer


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 11 november 1840 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt winderig regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1840: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 2 juni » Oprichting van het Apostolisch Vicariaat Limburg in Nederland.
      • 2 juni » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Luxemburg.
      • 7 oktober » Koning Willem I doet afstand van de troon.
      • 20 oktober » Het gipsverband wordt uitgevonden door de Belgische chirurg Louis Seutin.
      • 6 november » De Republiek van de Rio Grande geeft zich over aan Mexico.
      • 15 december » De resten van Napoleon Bonaparte worden bijgezet in de Invalides.
    • De temperatuur op 25 juli 1895 lag rond de 18,2 °C. Er was 0.8 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • In het jaar 1895: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 24 maart » Bisschopswijding van Henricus van de Wetering, hulpbisschop van Utrecht, in de Sint Vituskerk te Hilversum.
      • 7 mei » Aleksandr Popov demonstreert radiotelegrafie voor leden van de Russische Sociëteit Natuurkunde en Chemie.
      • 25 mei » Iers toneelschrijver en dichter Oscar Wilde wordt schuldig bevonden aan sodomie en moet voor twee jaar de gevangenis in.
      • 26 juli » Huwelijk van Marie Sklodowska en Pierre Curie.
      • 10 augustus » Groot-Brittannië, Eerste Proms-concert.
      • 8 november » Wilhelm Röntgen ontdekt de röntgenstraling.
    • De temperatuur op 9 december 1915 lag tussen -0.2 °C en 8,4 °C en was gemiddeld 2,6 °C. Er was 10,5 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
      • 17 januari » In Amsterdam wordt het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gesticht, ten behoeve van kankerpatiënten.
      • 27 januari » De Verenigde Staten bezetten Haïti.
      • 16 februari » De Fransen beginnen in Champagne een winteroffensief tegen de Duitse troepen; een maand later wordt het zonder enig resultaat afgeblazen.
      • 14 maart » Eugene Martin, Frans autocoureur († 2006)
      • 24 juli » De stoomboot Eastland slaat om bij Chicago als bijna alle passagiers naar één zijde van het schip lopen: 844 mensen komen om.
      • 1 augustus » De spoorlijn Uithoorn - Alphen aan den Rijn wordt geopend.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Stauthamer


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Tjalco P. van der Meij, "Stamboom Van der Meij", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-meij/I221.php : benaderd 29 maart 2024), "Eduardus Stauthamer (1840-1915)".