genealogieonline

Stamboom Van den Heuvel-Jacobs » Henrick Teunis oudste stamvader (Henrick Teunis, oudste stamvader) van den Heuvel (± 1605-????)

Persoonlijke gegevens Henrick Teunis oudste stamvader (Henrick Teunis, oudste stamvader) van den Heuvel 


Afbeelding(en) Henrick Teunis oudste stamvader (Henrick Teunis, oudste stamvader) van den Heuvel


Gezin van Henrick Teunis oudste stamvader (Henrick Teunis, oudste stamvader) van den Heuvel

Hij is getrouwd met Joanna.

.


Kind(eren):

  1. Petrus van den Heuvel  1627-1666 


Notities over Henrick Teunis oudste stamvader (Henrick Teunis, oudste stamvader) van den Heuvel

De oudste voorvaders van de familie van den Heuvel zijn waarschijnlijk afkomstig uit de straak van Veghel, Nederland.

veel (kleine) heuvels, meestal een soort duinen of zandruggen, in Nederland. De oorsprong van onze familie schijnt de regio Veghel boven Eindhoven te zijn, een plaats in het Zuid-Oosten van Nederland.

lijk genoemd Heuvel, omdat het is gelegen op een zandrug (een heuvel).

-Brabantse gemeente Veghel.

kruising met de oude weg naar Erp. De buurtschap ligt in het gebied, dat van oudsher Davelaar genoemd werd.

lijk verwijzend naar het leengoed Heuvel. Het gehucht dankt haar naam hoogstwaarschijnlijk aan de dekzandrug, waarop het gelegen is. Heuvel is echter veel ouder. In 1981 werden ten noorden van Heuvel vuurstenen afslagen uit het Neolithicum gevonden. Ook dateert gevonden aardewerk uit de vroege en late Middeleeuwen op oudere bewoning. Het gehucht bestond vroeger uit verspreid gelegen boerenhoeven. Het landschap rond het gehucht was typisch Meierijs, met kleinschalige akkers, houtwallen en her en der typische bolle akkercomplexen. Relicten daarvan zijn heden ten dage nog altijd aan te treffen.

"font-size: 11.1111116409302px;"> GOOGLE-EARTH FOTO OUDERLIJKE WOONSTREEK

11px;">Na veel zoeken heb ik onze voorvaders, de naamdragers van den Heuvel gevonden die woonden in de streek rond Veghel. Rond de steden ’s Hertogenbosch en Eindhoven en tot in Tilburg en Breda. De plaatsen Riethoven, Best, Geldrop, Helmond, Heusden, Etten-Leur en vooral en dit gedurende generaties in Oirschot. In die gemeente situeert zich onze oudste gekende stamvader Henrick Teunis van den Heuvel (°1605 in Oirschot, Nederland).

heim, Duitsland). Deze duidt op de rechtstreekse afstamming van Karel de Grote, hetgeen niet zo uitzonderlijk is voor ons Europeanen. Vier % van de huidige Europese bevolking heeft familiebanden met de afstammelingen van Karel de Grote, echter weten zij dit meestal niet.

n we deze 36 opeenvolgende afstammelingen. Van Karel de Grote zelf, langs de adellijke familie van Cuyck tot de familie de Hoppenbrouwer. Henrica de Hoppenbrouwer (°1625) huwde met Petrus van den Heuvel (°1627), zoon van voornoemde stamvader Henrick Teunis en werd moeder van onze voorvader Godefridus van den Heuvel (°1665) waarmede de afstamming geboekt is voor het nageslacht.

de grens met Limburg, richting Antwerpse Kempen waar ze zijn gestrand in de grensstreek van het pas opgericht België, Meer. Later nog verder naar de grootste stad in de streek (’t stad of de koekestad) Antwerpen, waar Arnoldus zijn 3-jarige legerdienst vervulde. Antwerpen een aantrekkingspool voor de echte avonturiers die meer wilden dan alleen maar op het land werken, klompen maken, metsen of bier brouwen, maar die toch genoeg handigheid en (zakelijk) inzicht hadden om het verder te schoppen.

e met Joanna.

vel, ° 1625 in Oirschot? bij Eindhoven

n den Heuvel, ° 1627 in Oirschot? bij Eindhoven

icus Henricus van den Heuvel, ° 1628 in Oirschot? bij Eindhoven

2 in Oirschot? bij Eindhoven

ricus van den Heuvel, ° 1644 in Oirschot? bij Eindhoven

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Henrick Teunis oudste stamvader (Henrick Teunis, oudste stamvader) van den Heuvel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Over de familienaam Van den Heuvel


    

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ivo van den Heuvel, "Stamboom Van den Heuvel-Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-heuvel-jacobs/I1755.php : benaderd 22 september 2021), "Henrick Teunis oudste stamvader (Henrick Teunis, oudste stamvader) van den Heuvel (± 1605-????)".