Stamboom van de familie Van den Eijnde(n) uit Gemert en Haarlem » Franciscus van den Enden (1602-1674)

Persoonlijke gegevens Franciscus van den Enden 

  • Alternatieve namen: Frans van den Ende (meisjesnaam, naam voor het eerste huwelijk), Affinius (nick), Frans van den Eijnde (meisjesnaam, naam voor het eerste huwelijk), Frans van den Eijnden (meisjesnaam, naam voor het eerste huwelijk), Frans van den Enden (meisjesnaam, naam voor het eerste huwelijk)
  • Hij is geboren op 5 februari 1602 in Antwerpen, Antwerpen, Vlaanderen, Belgi√´.
  • Hij werd gedoopt.
    Franciscus
  • Beroep: leraar en filosoof; leraar van Baruch Spinoza.
  • Woonachtig ca 1652: Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.
  • Hij is overleden op 27 november 1674 in Paris, Parijs, Ville-de-Paris, Ile-de-France, France, hij was toen 72 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2019.

Gezin van Franciscus van den Enden


Notities over Franciscus van den Enden


Franciscus van den Enden

Het Singel, met links de Latijnse school (het pand met de trapgevel
Franciscus (Frans) van den Enden (Antwerpen, rond 5 februari 1602 - Parijs, 27 november 1674) was een Nederlands leraar en filosoof. Rond zijn vijftigste begon hij in Amsterdam een Latijnse school. Daar werd hij vooral bekend als de leermeester van Baruchde Spinoza (1632-1677). Zijn naam wordt ook geschreven als 'Van den Ende', 'Van den Eijnde', 'Van den Eijnden', enz.; tijdens zijn laatste levensjaren noemde hij zich ook 'Affinius'.

Inhoud
1 Levensloop
2 Een pionier van de democratische gedachte
3 Betekenis
4 Werken
5 Bibliografie
6 Externe links
Levensloop[bewerken]
Van den Enden, een zoon van wevers, werd te Antwerpen gedoopt op 6 februari 1602. Hij kreeg achtereenvolgens les bij de augustijnen en de jezuïeten te Antwerpen in het toen door de Spaanse koning gecontroleerde deel van Brabant. In 1619 trad hij zelf toetot het noviciaat van de Societas Iesu , maar in 1633 werd hij wegens dwalingen uit de orde ontslagen. In de tweede helft van de jaren dertig van de zeventiende eeuw schreef hij enkele Neolatijnse gedichten voor devote werken van de Spaanse augustijn Bartholomeus de los Rios y Alarcon. In ongeveer dezelfde periode lijkt hij ook actief geweest te zijn in de Antwerpse kunsthandel, waar zijn broer Martinus van den Enden een prominente plaats innam, als prentuitgever van onder andere Peter Paul Rubens en Antoon van Dyck.

In 1640 huwde Van den Enden te Antwerpen met Clara Maria Vermeeren en in 1641 werd een eerste kind geboren, dat naar haar moeder Clara Maria werd genoemd. Waar en wanneer een tweede dochter, Margaretha Aldegondis, geboren werd is minder duidelijk.

Waarschijnlijk rond 1645 verhuisde de familie naar Amsterdam. Daar zette Van den Enden een kunsthandel op in de Nes. Als prentuitgever zijn van hem slechts enkele prenten bekend en als boekuitgever weten we van een enkele publicatie uit 1650. Nadat zijn kunstwinkel in 1652 failliet ging, opende Van den Enden een school voor Latijn aan het Singel. Zijn leerlingen brachten verschillende klassieke stukken in het Amsterdamse theater en ook een Neolatijns stuk van zijn eigen hand, Philedonius (1657). Ondertussen waren uit zijn huwelijk met Clara Maria Vermeeren nog geboren: een tweeling, Anna en Adriana Clementina, in 1648, een zoon Jacobus in 1650, een dochter Marianna in 1651, en opnieuw een dochter, Maria, in 1654. Anna, Jacobus en Maria stierven waarschijnlijk zeer jong.

In de late jaren vijftig van de zeventiende eeuw waren de bekende wijsgeer Benedictus de Spinoza en de anatoom Theodor Kerckring leerling aan zijn school, waar onder andere ook de dichters Joannes Antonides van der Goes en Pieter Rixtel, en de regentenzoon Nicolaes van Vlooswyck les liepen.

In de vroege jaren zestig van de zeventiende eeuw begon Van den Enden de reputatie van een vrijgeest en atheïst te krijgen, hoewel hij zich uiterlijk als katholiek bleef gedragen. In die periode werkte hij ook samen met Pieter Cornelisz. Plockhoy aan eenproject voor een ideale nederzetting in Nieuw-Nederland, meer bepaald in het huidige Delaware. In het kader daarvan verscheen een pamflet, het Kort Verhael van Nieuw-Nederland (1662). Enkele jaren later, in 1665, verscheen opnieuw een politiek pamflet vanzijn hand, de Vrye Politijke Stellingen, waarin een democratische staatsvorm verdedigd wordt en aandacht besteed wordt aan de sociale en educatieve taken van de staat. In datzelfde jaar, de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog was net uitgebroken, schreef hij naar Johan de Witt met het voorstel hem een geheim maritiem wapen te verkopen.

Kort na het huwelijk van zijn oudste dochter Clara Maria met Theodoor Kerckrinck in 1671, verhuisde Van den Enden naar Parijs, waar hij opnieuw een Latijnse school opende. Hij werd er opgezocht door onder andere Antoine Arnauld en Gottfried Wilhelm Leibniz. Tevens raakte hij er betrokken in een complot tegen Lodewijk XIV, opgezet door de enkele ontevreden edellieden, waaronder Louis de Rohan, maar waarschijnlijk door Van den Enden uitgelokt. De samenzweerders werden echter ingerekend vóór ze hun plannen ten uitvoer konden brengen en Franciscus van den Enden werd veroordeeld tot de strop voor zijn aandeel in het complot. Op 27 november 1674 werd hij opgehangen voor de Bastille, nadat de adellijke samenzweerders tegen het absolutisme van de koning onthoofdwaren.

Een pionier van de democratische gedachte[bewerken]
In zijn ·ÄòKort Verhael van Nieuw Nederlants Gelegenheit·Äô (1662) geeft van den Enden zijn visie op het politieke begrip ·Äògelijkheid·Äô. De staat moet aan iedereen in gelijke mate baat brengen. Het welzijnsverhogend effect van de staat moet optreden onafhankelijk van iemands talenten, geslacht, bezit, en maatschappelijke status. Hij verzet zich uitdrukkelijk dat gelijkheid neerkomt op gelijkschakeling. De wetten moeten zich richten op het algemeen nut terwijl zij aan iedereen op gelijke manier ruimte geven voor eigenheid.

In zijn ·ÄòVrije Politieke Stellingen·Äô (1665) spreekt van den Enden zich uit voor vrijheid van spreken en het algemeen recht zich te ontwikkelen. Verder werkt hij het idee van volkssoevereiniteit uit. Hij is ervan overtuigd dat het volk, door de praktijk van de democratie in volksvergaderingen en overleg, aan ervaring en inzicht zal winnen. Als voorbeeld voor een democratische werking geeft hij de werkwijze in Holland tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje. Maar hij waarschuwt ook dat alle functionarissen met een wakend oog moeten gevolgd worden, vooral diegenen die uitmunten in welsprekendheid en hebzucht.

In zekere zin kan Van den Enden beschouwd worden als een voorloper van de Franse Revolutie waar de begrippen vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid tot maatstaf werden van een nieuwe samenleving.

Betekenis[bewerken]
Een van de centrale vraagstukken rond Franciscus van den Enden is of en in hoeverre hij invloed had op de wijsbegeerte van Spinoza, een vraag die reeds door Meinsma gesteld werd. In 1990 konden Marc Bedjai en Wim Klever onafhankelijk van elkaar een tweetal anonieme pamfletten aan Van den Enden toeschrijven, het Kort Verhael van Nieuw Nederland en de Vrye Politijke Stellingen. Vooral op basis van dat laatste werk, werd vooral door Klever de stelling verdedigd dat de hele Spinozistische filosofie reeds doorVan den Enden werd uitgewerkt.

De gedachte van een sterke invloed op Spinoza werd daarna ook in de meest recente biografieën van Spinoza overgenomen (in die van Steven Nadler, maar vooral in die van Margareth Gullan-Whur). Een grondige lezing van de pamfletten toont echter dat de mogelijke invloed eerder beperkt is.[bron?] De chronologie van de bronnen kan bovendien niet uitwijzen of het de leraar was die de leerling beïnvloedde of omgekeerd.

Los van deze vraag, die omwille van het gebrekkige bronnenmateriaal wellicht nooit met zekerheid beantwoord kan worden, zijn Van den Endens late geschriften zeer interessant. Zo is het duidelijk dat hij, samen met Johan de la Court (broer van de meer bekende Pieter de la Court), tot de vroegste Nederlandstalige verdedigers van de democratie gerekend dient te worden. Bovendien is zijn radicale verwerping van de slavernij uniek, zelfs binnen de groep van Amsterdamse vrijgeesten waarin hij vertoefde. Tot slot moeten ook Van den Endens aandacht voor sociale problemen en zijn voorstellen voor georganiseerde solidariteit, waarin hij vermoedelijk door Pieter Corneliszoon Plockhoy beïnvloed was, beschouwd worden als bijzonder origineel voor zijn tijd.

Werken[bewerken]
Philedonius (1657)
Philedonius (Édition critique de Marc Bedjaï, Parijs, Kimé, 1994)
Kort Verhael van Nieuw Nederland (1662)
Vrye Politijke Stellingen (1665)
Vrije Politijke Stellingen (met een inleiding van W. Klever, Wereldbibliotheek, 1992)
Bibliografie[bewerken]
(nl) K.O. Meinsma, Spinoza en zijn kring, Den Haag, 1896, pp. 125-157.
(nl) J.V. Meininger en G. van Suchtelen, Liever met wercken, als met woorden, Weesp: Heureka, 1980.
(fr) M. Bedjai, 'Metaphysique, éthique et politique dans l`œuvre du docteur Franciscus van den Enden (1602- 1674)', Studia Spinozana, nr. 6 (1990), pp. 291- 301.
(nl) Wim Klever, Proto-Spinoza Franciscus van den Enden', Studia Spinozana, nr. 6 (1990), pp. 281- 289.
(nl) Wim Klever, Mannen rondom Spinoza, Hfdst 2, Van den Enden en zijn vernieuwing van de politicologie, 1997, Uitgeverij Verloren, Hilversum, 1997, ISBN 90-6550-563-6
(en) J. Isräel, The Radical Enlightenment, Oxford: Oxford University Press, 2001, pp. 175-184.
(nl) G.O. van de Klashorst, 'De Ware Vrijheid, 1650-1672' in: E.O.G. Haitsma Mulier en W.R.E. Velema (red.), Vrijheid. Een geschiedenis van de vijftiende tot de twintigste eeuw, Amsterdam University Press, 1999, pp. 157-185
Externe links[bewerken]
Franciscus van den Enden
Kort Verhael van Nieuw Nederland
Categorieën: Humanistisch geleerdeZuid-Nederlands filosoof (voor 1830)Baruch SpinozaZuid-Nederlands geëxecuteerd persoon (voor 1830)Persoon in de Nederlanden in de 17e eeuwNederlands atheïst

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Franciscus van den Enden?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1602: Bron: Wikipedia
    • 12 maart » Filips IV van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn neven Lodewijk II van Nassau-Weilburg en Johan Casimir van Nassau-Gleiberg.
    • 20 maart » Oprichting Vereenigde Oostindische Compagnie.
    • 29 maart » Johan Casimir van Nassau-Gleiberg wordt opgevolgd door zijn broer Lodewijk II van Nassau-Weilburg.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1674: Bron: Wikipedia
    • 19 februari » Engeland en Nederland tekenen de Vrede van Westminster. Een onderdeel van deze overeenkomst was dat de kolonie Nieuw-Amsterdam onder Engels gezag komt. Zij hernoemen ze tot New York.
    • 1 augustus » Een tornado teistert de stad Utrecht; het schip van de Domkerk stort in waardoor de toren compleet los komt te staan van het koor. Ook de Pieterskerk heeft grote schade.
    • 11 augustus » Slag bij Seneffe tussen een Frans leger onder maarschalk Condé en een Nederlands - Spaans - Oostenrijks - Duits leger onder stadhouder Willem III.
    • 26 oktober » Walraad van Nassau-Usingen wordt benoemd tot gouverneur van Bergen op Zoom.
    • 10 november » Nederland draagt officieel Nieuw-Nederland over aan de Britten. De nieuwe naam wordt New York.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van den Enden


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Sanne van den Eijnde, "Stamboom van de familie Van den Eijnde(n) uit Gemert en Haarlem", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-eijnde/I90470692.php : benaderd 19 april 2024), "Franciscus van den Enden (1602-1674)".