Stamboom Van den Born » Bob van den Born (1927-2017)

Persoonlijke gegevens Bob van den Born 


Gezin van Bob van den Born

Hij is getrouwd met Eleonore van Donselaar.

Zij zijn getrouwd op 23 september 1953 te Huizen (Nh), hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)


Notities over Bob van den Born

Beroep: Grafisch docent, cartoonist, illustrator, karikaturist, schilder, beeldend kunstenaar en (strip)tekenaar (Professor Pi).

Bijna tien jaar liep Professor Pi door de absurde en krankzinnige wereld rondom hem. Zwijgend en scherp observerend, vaak licht verbaasd.

Zoals die keer dat hij op straat ontdekt hoe de voorgevel van een gebouw is verwijderd, ten gunste van een volle schouwburgzaal. Schijnwerpers belichten het trottoir. De straat is het toneel geworden.
Of die keer dat hij een heer op een paard door de stad ziet rijden. Voor hem haalt een lakei de tegels uit de stoep, zodat het dier in het zand kan lopen. Achter het paard plaatsen twee lakeien de tegels terug. Professor Pi staat er wat beduusd bij.

Watersnoodramp
Tussen 1957 en 1966 tekende Bob van den Born voor Het Parool 2929 strips over Professor Pi. Vooral het establishment moest het ontgelden. In de krasserige en expressionistische tekeningen zette hij met onderscheidingen behangen militairen en met juwelen beladen dames op cocktailparty's te kakken.

Na een opleiding tot tekenleraar en zijn diensttijd in Indonesië (waar hij als hospik op de afdeling geslachtsziekten in het ziekenhuis van Bandoeng werkte) klopte Van den Born in 1952 aan bij Het Parool. Hij begon met tekeningen bij reportages.

"Ik ben zelfs nog in 1953 naar Zeeland geweest om de watersnoodramp te tekenen," vertelde hij in een interview. Dat reportagetekenen was niet echt wat voor Van den Born, die het liefst in zijn eentje werkte.

Cartoons
Op locatie kon hij zich 'met al dat gewoel' maar moeilijk concentreren. Hij besloot zich op cartoons te richten. Het Parool zag aanvankelijk niet veel in Professor Pi, maar toen Van den Born de strips wel in Engeland, Spanje en een vaag Chinees blaadje geplaatst kreeg, werd de krant ook enthousiast.

Toen Van den Born in 1966 ophield met de strip, was Professor Pi ook in het buitenland een geliefd figuur. Hij verscheen onder meer in Spaanse, Italiaanse en Scandinavische kranten. In de Amerikaanse World Encyclopedia of Comics staat dat de strip de lezers in de ban hield met 'zijn inzicht, zijn geestigheid en zijn grenzeloze verbeeldingskracht'.

Van den Born stopte met Professor Pi omdat hij het 'een beetje zat' was. "Het werd zo moeizaam," vertelde hij in een interview in 1992. "Op het laatst nam ik er woordenboeken bij om een onderwerp te verzinnen."

Karikaturen van politici
Na Professor Pi gooide de tekenaar het over een andere boeg. Hij boetseerde karikaturen van politici, die hij vervolgens fotografeerde en verkocht aan kranten en tijdschriften. Deze karikaturen belandden uiteindelijk ook in Madame Tussauds.

In 1973 begon hij ook te schilderen. Toch bleven mensen hem vooral kennen als striptekenaar. "Het is curieus," zei hij in 1992, toen de strip al 26 jaar niet meer verscheen. "Er zijn mensen die nu nog zeggen: 'Bent u die Van den Born van Professor Pi in Het Parool?' Dat vind ik wel leuk, als het niet te vaak gebeurt. Het heeft toch meer indruk gemaakt dan ik wist op het moment dat het werd gepubliceerd."

Vlak daarna begon de krant met het dagelijks herpubliceren van de strips, van 1993 tot 1998.

Nieuwe werelden
Van den Born heeft altijd gezegd dat het leven voor hem weinig zin had als hij niet meer zou kunnen werken. Toen hij vanwege de ouderdom de kracht niet meer had om te schilderen, verruilde hij het penseel voor de muis.

Afbeeldingen die hij online vond bewerkte hij met zijn computer tot wonderlijke, nieuwe werelden. Totdat dat ook niet meer ging. Een paar weken geleden riep hij, weduwnaar sinds 2014, zijn familie bij elkaar.

Maandagmiddag overleed Bob van den Born op 90-jarige leeftijd in zijn kamer in het Rosa Spier Huis in Laren. Hij laat drie zoons, een dochter en drie kleinkinderen na.
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bob van den Born?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bob van den Born

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Bob van den Born

Voorouders (en nakomelingen) van Bob van den Born


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 30 oktober 1927 lag tussen 4,5 °C en 15,5 °C en was gemiddeld 10,2 °C. Er was 0,1 mm neerslag. Er was 1,0 uur zonneschijn (10%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • In het jaar 1927: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,5 miljoen inwoners.
      • 11 mei » De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de "Academy" die de Oscars uitreikt, wordt opgericht.
      • 18 mei » In het dorp Bath in Michigan blaast een man zijn boerderij, de plaatselijke lagere school en zijn auto op. 45 mensen, voornamelijk schoolkinderen, komen om het leven.
      • 21 mei » Charles Lindbergh voltooit de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan.
      • 17 juli » De Luxemburgse wielrenner Nicolas Frantz wint de 21e editie van de Ronde van Frankrijk.
      • 21 juli » Alfredo Binda wordt op de Nürburgring de eerste officiële wereldkampioen wielrennen.
      • 23 augustus » In Boston worden de Italiaans-Amerikaanse anarchisten Sacco en Vanzetti terechtgesteld.
    • De temperatuur op 23 september 1953 lag tussen 11,6 °C en 16,6 °C en was gemiddeld 13,6 °C. Er was 7,1 mm neerslag gedurende 6,8 uur. Er was 1,7 uur zonneschijn (14%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1953: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,4 miljoen inwoners.
      • 26 maart » Jonas Salk maakt het bestaan van zijn vaccin tegen polio wereldkundig.
      • 29 mei » De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese Sherpa Tenzing Norgay bereiken als eerste mensen de top van de Mount Everest.
      • 29 juni » Verheffing van de rooms-katholieke apostolische vicariaten Oslo (Noorwegen) en Zweden tot de bisdommen Oslo en Stockholm.
      • 19 augustus » De Iraanse regering onder leiding van premier Mohammed Mossadeq wordt in een door de CIA georganiseerde coup afgezet.
      • 20 november » De Amerikaanse testpiloot Scott Crossfield vliegt als eerste tweemaal zo snel als het geluid.
      • 9 december » General Electric kondigt aan dat alle communistische medewerkers zullen worden ontslagen.
    • De temperatuur op 27 november 2017 lag tussen 4,7 °C en 9,1 °C en was gemiddeld 6,7 °C. Er was 15,2 mm neerslag gedurende 9,1 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
    • Van donderdag 26 oktober 2017 tot heden was er in Nederland het kabinet Rutte III met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
    • In het jaar 2017: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 17,1 miljoen inwoners.
      • 7 januari » Op de ijsbaan Thialf worden de eerste Europese schaatskampioenschappen sprint georganiseerd. Schaatser Kai Verbij wint bij de mannen.
      • 29 juli » Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal bereikt de halve finales van het EK in eigen land door op De Vijverberg in Doetinchem met 2-0 te winnen van Zweden door doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema.
      • 31 juli » De Verenigde Staten leggen sancties op aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro.
      • 16 september » De Spaanse voetbalclub Atlético Madrid neemt het nieuwe onderkomen, het Wanda Metropolitano, in gebruik met een competitiewedstrijd tegen Malaga CF (1-0).
      • 25 september » Bierproducent Jupiler stopt na twaalf seizoenen als naamgever en hoofdsponsor van de eerste divisie.
      • 9 oktober » Een dag na de kwalificatie voor het WK voetbal 2018 worden de spelers van Egypte door president Abdul Fattah al-Sisi ontvangen. De voetballers krijgen ieder een bonus van 85.000 dollar (72.350 euro) voor het bereiken van de eindronde.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1926 » Jacques Swaters, Belgisch autocoureur († 2010)
    • 1927 » Willy Maltaite, Belgisch striptekenaar († 2000)
    • 1927 » Bob van der Born, Nederlands beeldend kunstenaar en striptekenaar († 2017)
    • 1930 » Clifford Brown, Amerikaans jazztrompettist († 1956)
    • 1932 » Louis Malle, Frans regisseur († 1995)
    • 1932 » Willem de Looper, Nederlands-Amerikaans kunstschilder († 2009)

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van den Born


    De publicatie Stamboom Van den Born is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roelf Schrik, "Stamboom Van den Born", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-born/I1.php : benaderd 19 april 2024), "Bob van den Born (1927-2017)".