Stamboom van de Familie Bosman en Smit » Gerard Albert van Assen (1910-1945)

Persoonlijke gegevens Gerard Albert van Assen 

  • Hij is geboren op 12 februari 1910 in Apeldoorn, Gelderland, Nederland.
  • Beroep: Landbouwer.
  • Hij is overleden op 8 maart 1945 in Woeste Hoeve, Gelderland, Nederland, hij was toen 35 jaar oud.

    In de nacht van 6 op 7 maart 1945 werd bij de buurtschap…

    In de nacht van 6 op 7 maart 1945 werd bij de buurtschap Woeste Hoeve per ongeluk een “aanslag” gepleegd op Hanns Albin Rauter.

    Op 6 maart had het verzet in Apeldoorn een tip ontvangen dat de Wehrmacht de volgende ochtend bij een slachterij in Epe drieduizend kilo vlees zou ophalen. Vanwege de voedselschaarste bij onderduikers en evacués zou dat vlees in Apeldoorn heel goed van pas komen.

    Een groep verzetsmensen kreeg de opdracht de Wehrmacht voor te zijn en diezelfde nacht nog het vlees in Epe op te halen. De groep beschikte over Duitse uniformen, maar de auto’s die de verzetsgroep had waren niet geschikt voor een dergelijke grote lading. Ze besloten een vrachtwagen van de Wehrmacht te kapen. Het verlaten stuk weg in de buurt van Woeste Hoeve leek het meest geschikt voor de uitvoering van hun plan. Er reden nogal wat Duitse vrachtwagens heen en weer tussen Apeldoorn en Arnhem.

    Toen de groep ter hoogte van Woeste Hoeve een zware auto hoorde naderen, dacht men dat het een vrachtwagen was. Het bleek echter een open BMW te zijn met Duitse officieren. In het vuurgevecht dat volgde werd de chauffeur van de auto dodelijk geraakt, evenals de officier die achterin zat. De man die naast de chauffeur zat leefde nog en hield zich dood. Later bleek dat het Rauter was, de hoogste Duitse politie-generaal en hoofd van de SS in Nederland. Het was duidelijk dat de Duitsers het er niet bij zouden laten zitten. Na een dergelijk incident was het gebruikelijk dat er represailles genomen werden in de vorm van het fusilleren van verzetsmensen, bekende Nederlanders en politici. Rauter was zelf in Nederland de initiatiefnemer geweest van deze represaillemaatregelen. Hij had zelfs duidelijke quota ingesteld, zoals 10 levens voor een Duitse dode en 3 voor een Nederlandse dode in Duitse dienst enz.

    In juni 1944 had Hitler bevolen dat de berechting van verzetsmensen gestopt moest worden. De Duitse SD kreeg toen vrij spel om met mensen die ze oppakten te doen wat ze wilden, zij werden de zogenaamde Todeskandidaten. Half september geeft Rauter bevel om verzetsmensen als represaille aan de openbare weg dood te schieten en hun lichamen lange tijd te laten liggen. Voorbijgangers werden gedwongen toe te kijken bij de executies. Zo hoopten ze het verzet te breken. Nu Rauter zelf het slachtoffer was, werd het een represaille op grote schaal.

    SS-Brigadeführer Karl Eberhard Schöngarth nam de taken van Rauter over. Hij was verantwoordelijk voor de uitvoering van de vergeldingsactie. Toch was Rauter zelf niet minder verantwoordelijk. Hij is nooit buiten bewustzijn geweest en Schöngarth heeft in het ziekenhuis overleg met hem gepleegd.

    In Amsterdam, Amersfoort, Fort De Bilt en op de Waalsdorpervlakte werden vanwege de “aanslag” op Rauter in totaal 146 mannen gefusilleerd. Maar bij buurtschap Woeste Hoeve vond de grootste vergeldingsactie plaats. Uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn werden in totaal 117 mannen gehaald. De jongste was 17, de oudste 75 jaar. Al deze mannen werden in de ochtend van 8 maart 1945 op de plaats waar nu het monument staat, gefusilleerd.

    De gehele groep werd eerst naar de SD-Dienststelle in Apeldoorn gebracht. Hier werden ze opgewacht door de grootste sadisten die de Veluwe in die tijd kende. Het waren zgn. “rexisten”, voornamelijk Belgen die net voor de val vanuit Antwerpen waren overgeplaatst naar Apeldoorn. De meest beruchte uit de groep waren Emiel Thonon (bijgenaamd de rat), Hermann Veit, Eugène Dirckx en Verhulsdonk. Oskar Gerbig was hier al enkele maanden commandant. Hij was uit Almelo overgeplaatst, hij stond bekend als een redelijk mens en had in Almelo vaak erger voorkomen. Tegen mensen als Thonon en Verhulsdonk was hij helaas niet opgewassen. De gevangenen werden door deze mensen geboeid en in 7 bussen geplaatst, waarna ze in colonne rond half zeven ’s morgens vertrokken, vooraf gegaan door Gerbig op zijn motorfiets, op weg naar Woeste Hoeve.

    De bussen en vrachtwagens werden geparkeerd op tweehonderd meter afstand van herberg De Woeste Hoeve, op een grasveld bij de driesprong met de weg naar Hoenderloo. Even voorbij de herberg stond een vuurpeloton gereed van 50 Duitsers. De executie ging snel. Elke vijf minuten werd een nieuwe groep van twintig gevangenen opgehaald.

    De slachtoffers werden in een lange rij naast elkaar neergelegd tussen de weg en het fietspad. De fietsers die voorbijkwamen moesten afstappen en langs de slachtoffers lopen.

    In de middag werden alle slachtoffers begraven in een massagraf op begraafplaats Heidehof bij Apeldoorn. Na de bevrijding van Apeldoorn, op 25 april 1945 zijn alle 117 slachtoffers weer opgegraven en op 2 na geïdentificeerd. De slachtoffers zijn daarna tijdelijk bij elkaar herbegraven elders op Heidehof, de meesten zijn in de loop van 1945 of later door hun familie naar andere begraafplaatsen in Nederland overgebracht. Bron: Henk Berends

  • Hij is begraven in Apeldoorn, Gelderland, Nederland (Heidehof).

    Assen, van, Gerard Albert

    Geboortedatum:

    12 februari 1910 (Beemte, gemeente Apeldoorn)

    Overlijdensdatum:

    8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)

    Biografie

    (1*) Woonde te Apeldoorn, Oude Beemterweg 6. Zoon van dagloner/landbouwer Gerrit van Assen (16 maart 1876 Epe – 26 november 1954 Apeldoorn) en dienstbode Dirkje Vos (16 september 1876 Vaassen, gemeente Epe – 10 december 1959 Apeldoorn). Huwde met Jacoba Hendrika - Coba - Zonnenberg (23 december 1912 Apeldoorn - 22 juni 1991). Het echtpaar had drie kinderen. Lid verzet. Landbouwer. Van Assen verleende onderdak aan een gedeserteerde Nederlandse SS'er. Op 1 november 1944 werd hij gearresteerd en via het plaatselijke politiebureau en waarschijnlijk de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn overgebracht naar De Kruisberg in Doetinchem. Van Assen, wiens roepnaam Geert luidde, is in de buurtschap Woeste Hoeve met 116 anderen gefusilleerd als represaille voor de – overigens onbedoelde – aanslag die in de nacht van 6 op 7 maart 1945 op Hanns Albin Rauter werd gepleegd. Zijn naam is in de glazen gedenkplaat van oorlogsmonument Woeste Hoeve gegraveerd.

    (1*) De geboorteakte geeft, evenals trouwens de Oorlogsgravenstichting en de Erelijst van Gevallenen, 12 februari 1910 als geboortedatum. Henk Berends (Woeste Hoeve) en de grafsteen vermelden daarentegen 11 februari 1910.

    In eerste instantie begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Op 12 mei 1945 herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Wenum, vak W, rij III, grafnummer 69.

  • Een kind van Gerrit van Assen en Dirkje Vos

Gezin van Gerard Albert van Assen

Hij is getrouwd met "Jacoba Hendrika" Zonnenberg.

Zij zijn getrouwd.


Notities over Gerard Albert van Assen

Geert van Assen

Geert was landbouwer in de Beemte ten noorden van Apeldoorn. Hij had een ondergedoken gedeserteerde Hollandse SS’er in huis. Op 1 november 1944 werd hij gearresteerd en opgesloten in het politiebureau van Apeldoorn. Later is hij, waarschijnlijk via de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn, naar de Kruisberg in Doetinchem overgebracht. Op de dag van de executie was Geert 35 jaar oud, hij was gehuwd en had 3 kinderen.

Lees minder

Bron: Stichting Monument Woeste Hoeve

Geplaatst door klijndijk op 6 maart 2017

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerard Albert van Assen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerard Albert van Assen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerard Albert van Assen

Geertje Horst
1852-1931
Aart Vos
1840-1918
Gerharda Vos
1834-1918
Dirkje Vos
1876-1959

Gerard Albert van Assen
1910-1945



    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 12 februari 1910 lag tussen -2.1 °C en 6,2 °C en was gemiddeld 2,4 °C. Er was 1,2 mm neerslag. Er was 5,6 uur zonneschijn (58%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
      • 28 mei » Ralph Craig loopt met 21,2 seconden een wereldrecord op de 200 meter.
      • 10 juni » Oprichting van de Deense voetbalclub Fremad Amager.
      • 5 september » De natuurkundige Marie Curie slaagt erin in haar laboratorium in Parijs enkele grammen radium te verkrijgen.
      • 19 september » In Amsterdam betogen 25.000 mensen voor algemeen kiesrecht.
      • 20 november » Francisco I. Madero begint de opstand tegen Porfirio Díaz: begin van de Mexicaanse Revolutie.
      • 16 december » Henri Coandă maakt de eerste vlucht in een vliegtuig met straalmotor.
    • De temperatuur op 8 maart 1945 lag tussen 3,1 °C en 7,5 °C en was gemiddeld 5,5 °C. Er was 2,6 mm neerslag gedurende 3,3 uur. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
      • 3 februari » De geallieerden bombarderen Berlijn, waarbij 3000 ton bommen neerkomt op de woonwijken.
      • 10 maart » Een Amerikaans bombardement op Tokio en de daardoor veroorzaakte branden eisen 83.793 doden en een onbekend aantal gewonden en vermisten.
      • 19 maart » Tweede Wereldoorlog: Adolf Hitler vaardigt zijn "Nero-bevel" uit waarin staat dat alle industrieën, militaire installaties, winkels, transportfaciliteiten en communicatielijnen in Duitsland moeten worden vernietigd.
      • 7 mei » Schietpartij op de Dam in Amsterdam, waarbij meer dan 30 doden en 120 gewonden vallen.
      • 17 augustus » Onafhankelijkheid Nederlands-Indië
      • 20 november » Begin van het Proces van Neurenberg.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Assen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Aart Bosman, "Stamboom van de Familie Bosman en Smit", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-familie-bosman/I2559.php : benaderd 19 april 2024), "Gerard Albert van Assen (1910-1945)".