genealogieonline

Stamboom Terwiel - Vlissingen - Kleve (D)

Foto van Christel Terwiel

De publicatie Stamboom Terwiel - Vlissingen - Kleve (D) is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 842 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 278 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


Tot 2017 bestonden er een aantal stambomen Terwiel, waarvan de Vlissingse tak, waartoe ik behoor, er één was. Er bestaat een sterk vermoeden dat in elk geval de Brielse Terwiel-tak eind 17e eeuw, verwant is aan de Vlissingse via een voorvader Herman Terwiel die met zijn zonen, uit het hertogdom Kleve, met name uit de barrièrestad Rees, in Nederland verzeild was geraakt, door dienst in het Staatse leger. Zoon Guilielmus Wessel Terwiel was in 1735 militair in Fort Liefkenshoek in op de westelijke oever van de Schelde, ten zuiden van Bergen op Zoom, (nu net in België) en zijn kinderen Andries, Maria en Joanna Maria werden alle Rooms-Katholiek gedoopt in Doel (waar nu de kerncentrale is). Ik ga de komende jaren het onderzoek naar die verwantschap tussen de Vlissingse en Brielse tak en de mogelijke herkomst van onze verste voorvaderen uit Kleve (Duitsland, net over de grens bij Arnhem) voortzetten.

Dan is er nog een Groningse / Noord-Nederlandse tak, Ter Wiel, (veel uit het dorp Garnwerd) waarvan ik ook een beginnetje-van-een-stamboom in mijn bezit heb, en waar ik ook iets aan heb kunnen toevoegen. Ik draag het graag over aan Ter Wiel-genealogen uit het hoge noorden.

Veruit het meeste onderzoek naar de diverse takken Terwiel en Ter Wiel is vóór 2017 verricht door Gerard (Amsterdamse tak - G.H.)Terwiel, die op 15 juni 2018 overleden is, en vóór hem door Wim C. Koopman (1919- 2009), echtgenoot van Ans (Vlissingse tak - A.M.A.) Terwiel (1922-2003).

(26-06-2018 Christel Terwiel)


Index op familienamen
Vandaag in het verledenCollecties

Deze publicatie is onderdeel van de volgende collectie(s):

Logo Genealogie Online collectie Indische Genealogische Vereniging - IGVIndische Genealogische Vereniging - IGV

Publicaties van leden van en geïnteresseerden in de Indische Genealogische Vereniging. Heeft u ook een stamboom die voor een deel in Indië ligt (Oost …

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7.500 genealogen gingen u voor!