Stamboom Terwiel - Vlissingen - Kleve (D)

Foto van Christel Terwiel
De publicatie Stamboom Terwiel - Vlissingen - Kleve (D) is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 836 personen. Vanwege privacy zijn 284 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 20 juni 2020.


Tot 2017 bestonden er een aantal stambomen (Ter Wiel en) Terwiel, waarvan de Vlissingse tak, waartoe ik behoor, er één was. Er bestaat een sterk vermoeden dat in elk geval de Brielse Terwiel-tak eind 17e eeuw, verwant is aan de Vlissingse via een voorvader Herman Terwiel die met zijn zonen, uit het hertogdom Kleve, uit de barrièrestad Rees, in Nederland verzeild was geraakt, door dienst in het Staatse leger. Dan is er nog ene Guilielmus Wessel Terwiel die in 1735 militair was in Fort Liefkenshoek op de westelijke oever van de Schelde, ten zuiden van Bergen op Zoom, (nu net in België). Zijn kinderen Andries, Maria en Joanna Maria werden alle Rooms-Katholiek gedoopt in Doel (waar nu de kerncentrale is). Misschien waren Herman en Guilielmus Wessel verwant, maar ik wil nog uitzoeken hoe.... En ik wil ooit nog mijn onderzoek naar de relatie tussen de Vlissingse en Brielse tak en de mogelijke herkomst van onze verste voorvaderen uit Kleve (Duitsland, Nordrhein Westfalen) voortzetten.

Dat ik, ook nog Javaanse roots heb is me de afgelopen jaren het meest gaan intrigeren. Mijn vaders moeder was voor een kwart Indisch. Door me te verdiepen in haar leven ben ik verbonden geraakt met het Nederlands-Indië van de 19e eeuw, waar haar moeder Isabella Wilhelmina Boyd opgroeide als dochter van de Javaanse njai Warsina en de Schot Robert Boyd. Dat we zo weinig weten over het leven van onze voormoeders, zeker in vergelijking met dat van hun Europese mannen, vormt nu een nieuwe uitdaging, die, hopelijk, met meer bevlogen Indische onderzoekers gedeeld gaat worden.

Veruit het meeste onderzoek naar de diverse takken Terwiel en Ter Wiel is vóór 2017 verricht door Gerard (Amsterdamse tak - G.H.)Terwiel, die op 15 juni 2018 overleden is, en vóór hem door Wim C. Koopman (1919- 2009), echtgenoot van Ans (Vlissingse tak - A.M.A.) Terwiel (1922-2003).

Het onderzoek naar onze Javaanse afstamming ben ik in de negentiger jaren begonnen, samen met mijn neef Jan Maarten Terwiel (1948-2016), de jongste zoon van mijn vaders broer Edwin Terwiel.

(26-2-2022 Christel Terwiel)

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen
Vandaag in het verledenCollecties

Deze publicatie is onderdeel van de volgende collectie(s):

Logo Genealogie Online collectie Indische Genealogische Vereniging - IGVIndische Genealogische Vereniging - IGV

Publicaties van leden van en geïnteresseerden in de Indische Genealogische Vereniging. Heeft u ook een stamboom die voor een deel in Indië ligt (Oost …

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!