Stamboom Spapens-Luijpen en Michielsen-van Loosdrecht » Wilhelmus Teurlings (1868-1938)

Persoonlijke gegevens Wilhelmus Teurlings 


Gezin van Wilhelmus Teurlings


Notities over Wilhelmus Teurlings

Willem is altijd ongehuwd gebleven en had in de familie een slechte naam.
Tante Annie (Maas Michielsen), toen al 100 jaar geworden vertelt dat zij vroeger nooit bij ome Willem op schoot mochten zitten. Dat had zo zijn reden: In het archief van het BHIC (den Bosch) ligt het volgende:
Willem wordt op 11-6-1888 in voorlopige hechtenis genomen op beschuldiging van verkrachting op 8 juni in dat jaar.
Op 16 juni is de dagvaarding: “Beklaagde wordt er van beschuldigd verkracht te hebben den 8e junij 1888 te Moergestel de 20-jarige ongehuwde Johanna Maria Janssen door haar gewelddadig vast te grijpen, zijne vinger in hare vrouwelijkheid te steken, haar op een zak meel te werpen en, ondanks haar verzet en verweer, zijne mannelijkheid in hare vrouwelijkheid te brengen en vleeschelijke gemeenschap te hebben”. De eis is eene gevangenisstraf van één jaar en de vergoeding van de kosten.

Op 28 juni is de zitting. Als aanvullende informatie wordt gegeven:
Zijn baas, molenaar Roosen, was afwezig en ’s middags om 7 uur komt Johanna aan de molen met de vraag of hun zak gemalen was. Willem is boven in de molen en zegt dat hij haren zak niet kent en vraagt of zij boven komt om hem aan te wijzen. Johanna gaat naar boven en na zoeken tussen de zakken meel wijst zij haar zak aan. Daarop pakt Willem haar beet en zoent haar twee keer op de wang waarna hij haar op een zak meel werpt en verkracht zoals in de dagvaarding vermeld.
Het verslag van de rechtbank vermeld verder nog dat door haar tegenspartelen hij niet diep in haar heeft kunnen binnendringen en dat hij, nadat hij gevoeld had dat hij vocht heeft ontlast, haar heeft laten opstaan en haar verzocht heeft het aan niemand te vertellen. Johanna gaat echter rechtstreeks en huilend naar haar meesteres waar zij het verhaal verteld.
Willem bekent en wordt veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf, ingaande de dag van zijn voorarrest op 11-6-1888 en moet de kosten zijnde fl 12,22 betalen op straffe van 3 dagen cel.
De rechters zijn: Jhr Verheijen, Korteweg en Sarsen.
Opvallend is dat als leeftijd van Willem wordt opgegeven 17 jaar oud. In werkelijkheid is hij dan 20 jaar. Of hier een leugen in het spel is met het oog op strafvermindering vanwege de leeftijd zal de vraag blijven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wilhelmus Teurlings?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wilhelmus Teurlings

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wilhelmus Teurlings

Peter Hamers
1801-1845

Wilhelmus Teurlings
1868-1938


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 16 januari 1868 lag rond de 6,1 °C. De winddruk was 15 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 89%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • In het jaar 1868: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 20 februari » Huwelijk van prins Lodewijk van Beieren en aartshertogin Maria Theresia Henriëtte van Oostenrijk-Este in Wenen.
      • 23 juni » Christopher Sholes verkrijgt octrooi op de eerste schrijfmachine.
      • 7 augustus » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Denemarken.
      • 18 augustus » De Britse astronoom Norman Lockyer ontdekt helium op de zon.
      • 28 september » Koningin Isabella II van Spanje vlucht naar Frankrijk.
      • 1 oktober » Het eerste nummer van het rooms-katholieke blad De Maasbode verschijnt.
    • De temperatuur op 10 mei 1938 lag tussen 1,1 °C en 14,7 °C en was gemiddeld 8,0 °C. Er was 10,1 uur zonneschijn (66%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1938: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Het Belgisch Vakverbond, voorloper van het ABVV, wordt opgericht.
      • 12 maart » Oostenrijks nazileider Arthur Seyss-Inquart wordt benoemd tot nieuwe kanselier van Oostenrijk. Diens eerste daad is het versturen van een, tevoren opgesteld, telegram waarin hij Duitsland vraagt om het Duitse leger te zenden om vrede en veiligheid te brengen....en om bloedvergieten te voorkomen.
      • 6 april » Ontdekking van teflon door Roy Plunkett.
      • 16 april » Groot-Brittannië erkent de Italiaanse annexatie van Abessinië.
      • 26 mei » Eerste uitzending van de AVRO-quiz Hersengymnastiek.
      • 10 augustus » In de Colombiaanse stad Bogotá wordt het Estadio El Campín officieel in gebruik genomen met de interlandwedstrijd tussen Colombia en Ecuador.


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gerard Spapens, "Stamboom Spapens-Luijpen en Michielsen-van Loosdrecht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-spapens-luijpen-en-michielsen-van-loosdrecht/I6548.php : benaderd 23 april 2024), "Wilhelmus Teurlings (1868-1938)".