Een genealogie Singer en aanverwanten. » Pieter Kool (1898-1942)

Persoonlijke gegevens Pieter Kool 

Bronnen 1, 2

Gezin van Pieter Kool

Hij is getrouwd met Grietje van der Blom.

Zij zijn getrouwd op 13 december 1923 te Den Helder, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Herke Kool  1924-2006
  2. Willemina Kool  1940-± 2023


Notities over Pieter Kool

de lange reis...


Op 26 september 1940 wordt Willy Kool geboren. Haar broer Henk is dan 16 jaar. Hun vader is er niet. Hij vaart, als de oorlog uitbreekt, op de Stuyvesant. Een passagierschip, dat een lijndienst onderhoud met Suriname en Curacao. Omdat de vaarplichtwet er is kan hij niet naar huis komen maar hij weet dat zij er is, middels een brief van het Rode Kruis. Dat hebben we gehoord.


 


Het schip, de Stuyvesant van de KNSM, wordt gevorderd door de Nederlandse Marine die in Holyhead, bij Liverpool de basis heeft. Pieter Kool verblijft daar ook.


 


In september 1941 gaat hij in opleiding voor gunner en daarna stapt hij aan boord van de ss Saturnus. Ook van de KNSM. Als pantryman en gunner. Ze helpen de Engelsen met het vervoer van goederen van Canada naar Engeland. Omdat dat gevaarlijke tochten zijn in oorlogstijd wordt er in konvooi gevaren. Het is een spannende tijd. De onderzeeërs van de Duitsers liggen op de loer.


 


Op 13 september 1942 vertrekt er vanuit Sidney, Canada, het konvooi SQ36, met 21 koopvaardijschepen, op weg naar Quebec. Op 15 september 1942 gebeurt het. Een Duitse onderzeeër, de U517, is op oorlogspad in de wateren van de Saint Lawrence River en heeft het konvooi in de gaten. Bij Cap des Rosiers varen ze vlak langs de kust. Hij vuurt 4 torpedo's af op het konvooi. Het eerste schip dat geraakt wordt is de Noorse ss Inger Elisabeth. Het breekt doormidden en zinkt snel. Het tweede schip dat wordt geraakt is de ss Saturnus. Pieter Kool heeft dienst als gunner, staat op het dek en heeft geen schijn van kans als de torpedo het schip raakt... Hij komt om als enigst bemanninglid. Hij is die dag precies 44 jaar. De andere torpedo's raken de kliffen bij Cap Bon Ami.


In Nederland wordt Pieter Kool erg gemist. Wil haar vriendinnen hebben een vader en zij niet. Zij heeft alleen een foto...Haar moeder neemt haar 1 keer mee naar het KNSM monument.


Als we in Nederland vieren dat we 50 jaar geleden bevrijd zijn van de Duitse onderdrukkers, ontdekt zij het monument opnieuw en krijgt Pieter Kool ineens veel meer betekenis voor haar. Ze gaat op zoek naar alles wat ze kan vinden over Pieter Kool en de ss Saturnus. Doordat er internet is komen we erachter dat Sidney in Canada wordt bedoeld en niet Sidney Australië. Ze spreekt met zeelui, bezoekt musea en archieven en heeft contact met een overlevende die zo geëmotioneerd is dat hij geen woord kan uitbrengen...


Sindsdien is zij op 4 mei altijd aanwezig bij de herdenking bij het KNSM monument.


In 2018 krijgen we een grote schok. Op You Tube zien we dat het wrak van de Saturnus is gelokaliseerd door een zeearcheoloog. We kunnen de sonarbeelden zien. Gruwelijk en tegelijk geweldig! We kijken naar het graf maar ook kunnen we er nu heen!


Met enige vertraging (Covid) zijn we op 21 september 2021 in Gaspé in Canada.


We varen met een Zodiac naar de plek waar de Saturnus ligt. Hij ligt 100 meter onder de zeespiegel. Met Wil en haar man (81 en 83 jaar), twee van haar kinderen en een schoonzoon. Oliepakken en zwemvesten aan. Het is bijzonder. We houden een herdenking voor onze vader en opa. Wil spreekt mooie woorden tegen haar vader. Ze laat bloemen in het water glijden...ze drijven langzaam van ons weg...we zijn stil...als kleindochter vertel ik opa van ons bestaan en hoe het Gre en Henk is vergaan...


Dan gebeurt er iets ongelofelijks. Plotseling zijn er 3 walvissen vlakbij de boot! Het is alsof Pieter hier is of dat hij de walvissen heeft uitgenodigd! Wat mooi is dit!! Ze blijven nog geruime tijd bij de boot zwemmen en spelen, spuiten. Prachtig!


De rest van onze dagen daar leren we dat de oorlog ook in Canada kwam. Dat de naam van de Saturnus daar geschiedenis is. We spreken met ooggetuigen en horen van ooggetuigen die er niet meer zijn. We vinden herkenning en erkenning. En het is goed zo. 79 jaar later.


Sluiten


Bron: internet en eigen onderzoek
Geplaatst door Monique de Keijzer-Dijkman op 06 oktober 2021


 


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Kool?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Kool

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Pieter Kool

De toegang tot de afbeeldingen van de publicatie is door de auteur beperkt.

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Kool

Herke Kool
1873-1932
Herke Kool

Pieter Kool
1898-1942

Pieter Kool

1923
Herke Kool
1924-2006
Willemina Kool
1940-± 2023

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Oorlagsgraven stichting, via https://oorlogsgravenstichting.nl/person...
  2. Website, via https://uboat.net/allies/merchants/ship/...

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 15 september 1898 lag rond de 16,3 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 100%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
  • In het jaar 1898: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 13 januari » De beroemde open brief J'accuse van Émile Zola tegen de president van de Franse republiek verschijnt in het dagblad L'Aurore.
    • 30 mei » Ontdekking van krypton door Morris Travers.
    • 14 juni » Thomas Edison dient een stapeltje octrooiaanvragen in voor de droogkast, de fonograaf en de mixer.
    • 30 juli » De arts John Harvey Kellogg ontdekt bij toeval de cornflake.
    • 10 december » In Parijs wordt een verdrag getekend waarmee officieel een einde komt aan de oorlog tussen Spanje en de Verenigde Staten.
    • 26 december » Ontdekking van radium, door Marie Curie.
  • De temperatuur op 13 december 1923 lag tussen -0,4 °C en 3,4 °C en was gemiddeld 1,4 °C. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
    • 10 maart » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Villarreal CF.
    • 14 maart » Diane Arbus, Amerikaans fotografe († 1971)
    • 23 mei » Oprichting van Sabena, de nationale luchtvaartmaatschappij van België.
    • 12 juni » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur IJsland.
    • 23 juni » Oprichting van de Roemeense voetbalclub Rapid Boekarest.
    • 23 november » Eerste officiële en regelmatige uitzendingen van Radio Belgique.
  • De temperatuur op 15 september 1942 lag tussen 9,4 °C en 19,3 °C en was gemiddeld 14,0 °C. Er was 6,9 mm neerslag gedurende 2,9 uur. Er was 1,5 uur zonneschijn (12%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
    • 7 maart » De Nederlandse mijnenveger Eland Dubois wordt door de eigen bemanning tot zinken gebracht nadat het schip was gespot door een Japans verkenningsvliegtuig.
    • 9 maart » Het KNIL capituleert op Java. Japanse jaartelling; 17-3-9.
    • 1 juli » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC Le Mont.
    • 6 juli » Anne Frank en de rest van haar familie duiken onder op de zolder van haar vaders kantoor in Amsterdam.
    • 23 augustus » De Slag om Stalingrad begint.
    • 3 oktober » Eerste succesvolle lancering van een V2-raket vanaf Peenemünde in Duitsland, de eerste keer dat een door de mens vervaardigd object de ruimte bereikt.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Kool

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kool.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kool.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kool (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
John Singer, "Een genealogie Singer en aanverwanten.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-singer/I500178.php : benaderd 25 april 2024), "Pieter Kool (1898-1942)".