genealogieonline

Stamboom Schram - Verlaan » Klaas Klaasen van den Berg (1674-1765)

Persoonlijke gegevens Klaas Klaasen van den Berg 


Voorouders (en nakomelingen) van Klaas Klaasen van den Berg


Gezin van Klaas Klaasen van den Berg

Hij is getrouwd met Annigje Jans Westenbrink op 28 april 1725 te Dinxterveen, hij was toen 50 jaar oud.

Kind(eren):

  1. Lutien van den Berg  1727-????
  2. Gesina van den Berg  1728-1780
  3. Klaas Klaasen van den Berg  1731-1781 


Notities over Klaas Klaasen van den Berg

 


Dat Klaas Klaassen van den Berg, geboren in december 1674 te Kolderveen een groot nageslacht zou krijgen, was lange tijd niet waarschijnlijk. Want hij was ongetrouwd en woonde met zijn moeder Geesje en zijn eveneens ongetrouwde broer Albert op de ouderlijke boerderij. Hun vader was rond 1694 al overleden en na die tijd regelde Klaas het papierwerk in de huishouding, waaronder de betalingen die ze nog steeds aan de familieleden moesten doen omdat het ouderlijke erf Den Berg nog altijd niet helemaal was afbetaald. Op zijn 21e (in 1696) deed Klaas belijdenis en in 1709 werd hij benoemd tot diaken in de kerk van Kolderveen. Als bakker, die ook langs de huizen ging om brood te venten, was hij al gewend om de financiën bij te houden. Samen met zijn broer deed hij dan ook nog de boerderij. Op enig moment kwam de getrouwde broer Lambert met zijn gezin (zie de Genemuiden-tak) op de boerderij en ging Klaas met zijn moeder en broer op het erve wonen dat voorheen eigendom was geweest van Willem Leonards en Margareta van Renoy. Deze boerderij zou tot 1938 in de Van den Berg-familie blijven.


Op 28 april 1725 trouwde de al 50-jarige Klaas alsnog: met Annigje Jans Westenbrink, geboren in 1695, een boerendochter uit Zuidveen, 32 jaar en dus 18 jaar jonger dan Klaas. Het echtpaar zou 3 kinderen krijgen. Vermoedelijk is Annigje tijdens de 3e bevalling, of in ieder geval niet veel later, overleden.


De oude Klaas van den Berg was een prominente inwoner van Dinxterveen. Hij kocht en verkocht veel land, voerde regelmatig rechtzaken, inde de belastingen, stelde bijvoorbeeld ook mede de volkstelling van 1748 op, fungeerde als volmacht (vertegenwoordiger) van het schoutambt Wanneperveen, waar hij ook regelmatig als keurnoot optreedt. Hij was de enige boer in Wanneperveen die 4 paarden hield (meeste boeren hielden er 1 of 2). In 1748 wordt Klaas bij de volkstelling vermeld met zijn kinderen, zijn broer Albert en inwonend één knecht (Roelof Jans) en één dienstmeid (Trijntje Jacobs, de vrouw die later trouwt met neef Albert Lamberts??).


Tot op hoge leeftijd was hij actief. De laatste vermelding van een onroerend-goed-transactie is van 1756. Klaas is dan bijna 82 jaar. Hij overleed in 1765 te Dinxterveen en Annigje in 1733 eveneens in Dinxterveen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Klaas Klaasen van den Berg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Klaas Klaasen van den Berg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van den Berg


Historische context    

De publicatie Stamboom Schram - Verlaan is samengesteld door (neem contact op).