genealogieonline

Stamboom Raven, Blaricum » Marinus Johannes Rokebrand (1920-1945)

Persoonlijke gegevens Marinus Johannes Rokebrand 


Verwantschap Marinus Johannes Rokebrand


Voorouders (en nakomelingen) van Marinus Johannes Rokebrand

Jan Rokebrand
1852-1937
Maria Krijnen
1864-1917
Jan Rokebrand
1887-1972
Maria de Jong
1897-1977

Marinus Johannes Rokebrand
1920-1945


Notities over Marinus Johannes Rokebrand

Hoe "Johannes Roetzebrand" na 75 jaar Marinus Rokebrand bleek te zijn.
Marinus Johannes (Rinus) Rokebrand werd geboren op 26 mei 1920 te Blaricum, in een gezin met twee zonen en een dochter. Hij was grondarbeider van beroep. Zijn broer Toon (1933) beschrijft hem als een rustige jongen, zeker geen avonturier. Rinus moest zich melden voor werk in Duitsland. Hij was daarvoor al eerder ondergedoken geweest maar wilde niet langer in angst leven voor razzia’s of opsluiting in een strafkamp. Na diverse werkgevers werd Rinus in 1944 ingezet voor MIAG (Mühlenbau und Industrie Aktiengesellschaft) in Bad Lippspringe, Kreis Paderborn. Aan het eind van het jaar kwam Rinus voor het Kerstverlof naar huis. De geallieerden rukten op en zijn oudere broer Jan, die stiekem naar de Engelse radio luisterde, raadde hem aan om niet terug te keren naar zijn Duitse werkgever, omdat de oorlog spoedig voorbij zou zijn. Maar huiselijke kibbelarijen deden Rinus besluiten om toch terug te gaan. Hij vertrok samen met zijn kameraad, genaamd Bakker, uit Weesp. De omstandigheden voor buitenlandse arbeiders in Bad Lippspringe werden steevast slechter. Beiden werden al snel ernstig ziek. Van 27 februari tot 28 maart 1945 werd Rinus wegens uithongering en dysenterie verpleegd in het ziekenhuis van de St. Johannesparochie in Paderborn. Twee dagen voor zijn overlijden werd hij om onbekende redenen overgeplaatst naar het ziekenhuis van de St. Martinparochie in zijn woonplaats Bad Lippspringe, tien kilometer verderop. Daar bezweek hij op 30 maart 1945 en werd begraven op het plaatselijke Waldfriedhof. Bakker overleefde en keerde in de zomer van 1945, ernstig verzwakt terug naar huis, waarna aan de ouders van Rinus het trieste nieuws van het overlijden van hun zoon werd overgebracht. In 1959 werden Rinus Rokebrand’s stoffelijke resten gerepatrieerd, maar niemand wist meer wie hij was. Hij werd herbegraven op het Ereveld Loenen als Onbekende Nederlander, vanwege een misspelling van zijn naam op de Duitse overlijdensakte. Johannes Roetzebrand in plaats van Marinus Johannes Rokebrand. Maar de naam Roetzebrand kwam in Nederland niet voor. Zijn familie was van deze administratieve fout niet op de hoogte en ging vergeefs op zoek naar het graf in Paderborn en in Bad Lippspringe. Het bleek onvindbaar en ze beschouwden het graf daarom als verloren. Rinus Rokebrand werd in het kader van het project De 103 van Loenen in 2019 door de BIDKL geïdentificeerd aan de hand van DNA-onderzoek. Zijn graf op het Ereveld Loenen werd op 3 maart 2020 hernoemd in het bijzijn van zijn broer Toon, neven, nichten en aangetrouwde familie.


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marinus Johannes Rokebrand?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marinus Johannes Rokebrand

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Rokebrand


Historische context


 • De temperatuur op 26 mei 1920 lag tussen 13,3 °C en 24,5 °C en was gemiddeld 17,9 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 6,4 uur zonneschijn (40%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
 • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
  • 26 maart » This side of paradise, het eerste boek van F. Scott Fitzgerald, verschijnt.
  • 29 maart » In Ierland breekt een anti-Britse opstand uit.
  • 7 april » Franse troepen bezetten het Duitse Ruhrgebied.
  • 31 augustus » De eerste steen wordt gelegd voor een nieuwe cacao- en chocoladefabriek van Ringers in Alkmaar.
  • 31 oktober » Treinongeval in Borne (1 dode en 4 gewonden).
  • 11 december » De staat neemt de spoorwegmaatschappijen Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen over.

 • De temperatuur op 30 maart 1945 lag tussen 8,0 °C en 12,8 °C en was gemiddeld 10,2 °C. Er was 1,0 mm neerslag gedurende 1,1 uur. Er was 7,2 uur zonneschijn (56%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
 • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
 • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
 • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
  • 2 januari » De Duitse stad Neurenberg wordt gebombardeerd door de Geallieerden. Negentig procent van de oude stadskern wordt verwoest.
  • 20 mei » Canadese troepen arriveren op Texel; einde Opstand van de Georgiërs.
  • 22 mei » In een massagraf op het strand van Texel worden tien Texelaars en zeventig Georgiërs gevonden, allen geëxecuteerd tijdens de Opstand van de Georgiërs.
  • 6 augustus » WO II: de eerste atoombomaanval ooit wordt uitgevoerd op Hiroshima: 70.000 doden.
  • 11 september » President Harry Truman beslist op advies van Henry Stimson, de Amerikaanse minister van Oorlog, dat de oorlog met Japan en Duitsland voortaan bekend zal staan als de "Tweede Wereldoorlog".
  • 29 november » Proclamatie van de federale volksrepubliek Joegoslavië, bestaande uit zes republieken en twee autonome provincies.


Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia