De temperatuur op 21 november 1890 lag rond de 9,6 °C. Er was 0.4 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 97%. Bron: KNMI
11 januari » De Britse regering stelt Portugal voor een ultimatum wat betreft de Portugese aanwezigheid in Afrika.
6 april » De Fransen nemen Ségou in, en veroveren daarmee het dal van de Niger.
14 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Salettijnen (Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van La Salette) door Paus Leo XIII.
1 oktober » Het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië wordt opgericht.
23 november » Koning Willem III sterft zonder mannelijke nakomelingen. Zijn enige dochter, de 10-jarige prinses Wilhelmina, volgt hem op als Koningin der Nederlanden, onder het regentschap van haar moeder, koningin Emma.
29 december » Het bloedbad van Wounded Knee vindt plaats.
De temperatuur op 9 januari 1924 lag tussen -7.7 °C en 2,6 °C en was gemiddeld -3.7 °C. Er was 3,2 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
7 januari » Oprichting van de Féderation Internationale de Hockey (FIH), oftewel de overkoepelende wereldhockeybond, op initiatief van de Fransman Paul Léautey.
27 maart » Adolf Hitler wordt veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf vanwege zijn rol bij de Bierkellerputsch.
6 april » De fascisten behalen bij parlementsverkiezingen in Italië de absolute meerderheid
1 oktober » De Eerste vlucht KLM naar Nederlands-Indië vertrekt van Schiphol voor de eerste intercontinentale commerciële vlucht naar Batavia.
1 november » Oprichting van de rooms-katholieke Apostolische administratie Estland.
24 november » De H-NACC arriveert in Batavia; de eerste intercontinentale commerciële vlucht is een feit.
De temperatuur op 5 oktober 1942 lag tussen 9,4 °C en 16,7 °C en was gemiddeld 13,1 °C. Er was 0.3 mm neerslag gedurende 0.4 uur. Er was 0.1 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
10 februari » Glenn Miller ontvangt de eerste officiële gouden grammofoonplaat voor meer dan een miljoen verkopen.
9 april » Tweede Wereldoorlog: in Kamp Amersfoort worden 77 krijgsgevangen soldaten uit de Sovjet-Unie gefusilleerd.
29 april » Grote explosie bij Tessenderlo Chemie in Tessenderlo met 189 doden en enorme vernielingen. De waarschijnlijke oorzaak is de explosie van aangekoekt ammoniumnitraat dat arbeiders met dynamiet wilden laten springen.
1 juli » Het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork komt onder het bestuur van de Duitsers als Doorgangskamp Westerbork.
15 augustus » Voor het eerst worden in Nederland door de Duitse bezetter gijzelaars gefusilleerd als represaille of vergeldingsmaatregel. De slachtoffers zijn Robert Baelde, Willem Ruys, Otto Ernst Gelder, graaf van Limburg-Stirum, Christoffel Bennekers en Alexander baron Schimmelpenninck van der Oye.
12 november » Het Britse Achtste Leger onder generaal en later veldmaarschalk Bernard Montgomery neemt Tobroek in.
Typ in het invoerveld de beginletters van de voor- of achternaam (minimaal 3 letters). Er verschijnt dan een lijst met namen uit de publicatie. Klik nu op de gewenste naam om de persoon te selecteren.
Geef uw e-mailadres en u ontvangt elke maand de gratis Genealogie Online nieuwsbrief met daarin nieuwe stambomen en nieuws en tips over de grootste stamboomwebsite van Nederland en België.
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.