Stamboom Martens IJsselstreek » Jacques Mogendorff (1882-1942)

Persoonlijke gegevens Jacques Mogendorff 

  • Hij is geboren op 6 augustus 1882 in Groenlo,Gemeente Oost Gelre,Gelderland.
  • Hij is overleden op 28 juli 1942 in Dachau,Opper-Beieren,Duitsland, hij was toen 59 jaar oud.
    GROENLO, 'GLAZEN MONUMENT'
    Winterswijkseweg/Lichtenvoordseweg, 7141DM, Groenlo

    Het 'Glazen monument' in Groenlo (gemeente Groenlo-Lichtenvoorde) herinnert aan de burgers uit de gemeente die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Onder hen waren zestig joden

    AAN DEN UITGANG VAN IEDER DAL KOMT MEN IN DE RUIMTE EN IN HET LICHT

    Gouda, 'Het Joodse Poortje'
    Jeruzalemstraat, 2801JE, Gouda, Zuid-Holland

    'Het Joodse Poortje' herinnert de inwoners van Gouda aan de vroegere directrice van het joodse oude mannen- en vrouwenhuis. In april 1943 werden zowel alle bewoners als het personeel weggevoerd. Alleen de directrice heeft de oorlog overleefd.

    In de 19e eeuw kende Gouda een bloeiende joodse gemeente. Tijdens de bezetting zijn meer dan 300 joden uit Gouda omgekomen in de concentratiekampen.
  • Een kind van Nathan Mogendorff en Henriette Trijbits
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2020.

Gezin van Jacques Mogendorff


Notities over Jacques Mogendorff

gehuwd:...Meijer
Blekerssingel 51, Gouda

Jacques Mogendorffs lange pad naar Dachau
De heer Jacques Mogendorff verbleef in mei 1940 in Leipzig in het Hotel Furstenhof. Hij is daar op 11 mei 1940 gearresteerd. Vervolgens is hij overgebracht naar het krijgsgevangenenkamp Stalag XII A. Daar werd hij op 20 mei 1940 geregistreerd onder KGV-nummer 17.551.
Op 17 juni 1940 wordt hij ontslagen om via Leipzig terug te worden gezonden naar Nederland. Althans, zo staat op zijn Personalkarte van Stalag XIII A: “Entlassen am 17.6.1940 (uber Leipzig) nach Holland. Is die vrijlating ook inderdaad geschied? Het is goed mogelijk dat men hem na te zijn ontslagen direct weer heeft gearresteerd en dat hij niet de kans heeft gekregen om terug te keren naar Nederland.
Maar uit de beschikbare gegevens kan ook worden afgeleid dat hij op 15 augustus 1941 (opnieuw) in Duitsland wordt gearresteerd. Dat staat althans vermeld op de Personalkarte II, die afkomstig is uit de administratie van het interneringslager het JLag XIII bij Nurnberg. (handmatige aantekening bij eerste regel Private Geldmittel). Gevangenennummer 18.311.
Of hij dus de gehele periode vast heeft gezeten, dan wel op enig moment is vrijgelaten om daar naar weer te worden gearresteerd is niet geheel duidelijk. Maar het lijkt het meest logisch dat men hem niet heeft laten gaan.
Vast staat wel dat hij op 25 november 1941 uit Jlag XIII werd ontslagen en overgedragen aan de politie in het Beierse Weissen­burg. Dit is een gevolg van het feit dat er op dezelfde dag 25 november 1941 door de Gestapo in Leipzig een Schutzhaftbefehl tegen Jaques Mogendorff is uitgevaardigd op grond van “Verdacht der Wirtschaftsschadigung."(economisch delict) Hiermee is de weg formeel vrij om hem naar een concentratiekamp te sturen.
En dat gebeurt uiteindelijk dan ook. Op 26 maart 1942 is de heer Mogendorff geregistreerd in het Konzentrationslager Buchenwald onder gevangenennummer (op kaart kamp staat ingeeverd door Gestapo Leipzig)556. Categorie gevangene: “politisch-Jude.
Op 6 juli 1942 werd hij ontslagen (“Entlassen) uit Buchenwald, maar wordt vervolgens meteen overgebracht naar K.L. Dachau .

Gevangene nummer 31074 is op 8.7.1942 in gevangenziekenbarak opgenomen.Zijn lijkschouwrapport is ondertekend door SS Hauptscharfuhrer Dr. Jager(met umlaut):versagen Herz und Kreislauf 28.7.1942 om 02.00uur,ziekte genaamd Darmkatarhh..

Bron: Rode Kruis OOrlogsnazorg,kamparchieven Buchenwald/Dachau via ITS Bad Arolsen
https://oorlogsgravenstichting.nl/s

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacques Mogendorff?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacques Mogendorff

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jacques Mogendorff

Voorouders (en nakomelingen) van Jacques Mogendorff

Jesaia Mogendorff
± 1830-????
Alida van Leeuwen
± 1830-????

Jacques Mogendorff
1882-1942

Jacques Mogendorff


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 6 augustus 1882 lag rond de 15,8 °C. Er was 0.4 mm neerslag. De winddruk was 6 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 80%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1882: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 24 maart » Robert Koch maakt zijn ontdekking wereldkundig: de bacterie die tuberculose veroorzaakt.
    • 9 mei » Introductie van de verbeterde stethoscoop van William Ford.
    • 5 juni » Musée Grévin Parijs opent haar deuren.
    • 4 september » Thomas Edison schakelt 's werelds eerste elektriciteitsvoorziening in, waarmee hij 59 klanten rond zijn Pearl Street Station in Lower Manhattan van 110 Volt gelijkstroom voorziet.
    • 17 september » Oprichting van de Nederlandsche Schaatsenrijders Bond.
  • De temperatuur op 28 juli 1942 lag tussen 10,3 °C en 20,8 °C en was gemiddeld 15,3 °C. Er was 11,1 uur zonneschijn (71%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
    • 25 januari » Thailand verklaart de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de oorlog.
    • 15 februari » Rond half vijf 's ochtends liep Hr. Ms. Van Ghent, door een navigatiefout, aan de grond in Stolze-straat op het kustrif van het eiland Bamidjo.
    • 28 februari » Hr. Ms. De Ruyter zinkt en Karel Doorman gaat met zijn schip ten onder.
    • 6 juli » Anne Frank en de rest van haar familie duiken onder op de zolder van haar vaders kantoor in Amsterdam.
    • 15 augustus » Voor het eerst worden in Nederland door de Duitse bezetter gijzelaars gefusilleerd als represaille of vergeldingsmaatregel. De slachtoffers zijn Robert Baelde, Willem Ruys, Otto Ernst Gelder, graaf van Limburg-Stirum, Christoffel Bennekers en Alexander baron Schimmelpenninck van der Oye.
    • 12 november » De Slag om Guadalcanal begint.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Mogendorff


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.W. Martens, "Stamboom Martens IJsselstreek", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I122286.php : benaderd 25 april 2024), "Jacques Mogendorff (1882-1942)".