genealogieonline

Stamboom Kempin Finken » Dagobert I van Austrasië (± 604-639)

Persoonlijke gegevens Dagobert I van Austrasië 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Dagobert I van Austrasië

Fredegonde Nn
± 545-597

Dagobert I van Austrasië
± 604-639

(1) 
(2) 

Nanthilde ?
± 610-????


Gezin van Dagobert I van Austrasië

(1)

Hij is getrouwd met Ragnetrude van de Ardennen.

.


Kind(eren):

  1. Sigibert III van Austrasie  ± 630-656 


(2)

Hij is getrouwd met Nanthilde ?.

.


Kind(eren):

  1. Clovis II (Chlodowech II) der Franken  637-657 


Notities over Dagobert I van Austrasië

Dagobert I (?, 603 - Épinay-sur-Seine, 19 januari 638 of 639[1]) was koning der Franken van 629 tot 639. Hij was de oudste zoon van koning Chlotharius II.

Toen in 629 zijn vader, koning Chlotharius II, stierf, volgde Dagobert I zijn vader op als koning der Franken. In datzelfde jaar verloor Pepijn zijn functie als hofmeier en werd naar Orléans verbannen. Volgens de traditie was de kritiek van Pepijn op het overspel van Dagobert de aanleiding voor de verbanning.[2] Tijdens zijn koningschap maakte hij Parijs hoofdstad van het Frankische rijk. Dagobert zocht samenwerking met keizer Heraclius van het Oost-Romeinse/Byzantijnse Rijk (ca. 630).

Dagoberts halfbroer Charibert II kreeg in 629 het deelrijk Aquitanië toevertrouwd, maar werd al in 632 vermoord (en zijn minderjarige zoon Chilperik van Aquitanië kort daarop ook). In datzelfde jaar (632) kwam ook de adel van Austrasië in opstand en Dagobert moest in 634 zijn toen amper driejarige zoon Sigibert III koning van Austrasië maken.

Dagobert I zou het castellum Trajectum met een daar aanwezig, maar verwoest kerkje aan de aartsbisschop van Keulen hebben geschonken, mits die voor de kerstening van de Friezen zou zorgen.

Overlijden en opvolging
Toen Dagobert I op 19 januari 638 of 639 overleed,[1] werd het Rijk definitief onder zijn twee zonen verdeeld en werd Pepijn van Landen wederom benoemd tot hofmeier. Pepijn stierf echter niet lang daarna (in 639 of 640). Zijn zonen Sigibert III (630-656) van Austrasië en Clovis II (634-657) van Neustrië zouden, mede door hun weinig energieke koningschap, bekend worden als de eerste van de reeks vadsige koningen. Dagobert I zelf ging de geschiedenis in als 'goede koning'.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dagobert_I

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dagobert I van Austrasië?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Wikipedia

Tijdbalk Dagobert I van Austrasië

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Austrasië


    

De publicatie Stamboom Kempin Finken is samengesteld door (neem contact op).