genealogieonline

Stamboom Kempin Finken » Eadulf Cudel (????-± 1020)

Persoonlijke gegevens Eadulf Cudel 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Eadulf Cudel


Notities over Eadulf Cudel

Eadwulf Cudel of Cutel (wat inktvis betekent [1]) (stierf begin 1020) was graaf van Bernicia (of Bamburgh) in de vroege elfde eeuw. Na de vernietiging van het koninkrijk Northumbria door de Vikingen in 867, stichtten ze het Koninkrijk York in het zuiden van Northumbria, maar Engelse heersers hielden stand in het noorden, het voormalige koninkrijk Bernicia, vanuit hun basis in Bamburgh. Ze werden afwisselend beschreven als graven of ealdormen of hoge reeves, en hun onafhankelijkheid van de koningen van Engeland en Schotland is onzeker.

Uhtred the Bold en Eadwulf Cudel waren zonen van Waltheof, graaf van Bamburgh, die stierf in 1006. Hij werd opgevolgd door Uhtred, die door Æthelred the Unready werd aangesteld als graaf van heel Northumbria. Uhtred werd vermoord in 1016, en koning Cnut benoemde toen Erik, zoon van Hakon, graaf in York, terwijl Eadwulf slaagde in Bamburgh. [2] In 1018 werden de Northumbrians verslagen door Malcolm II van Schotland in de slag bij Carham. [3] Volgens Symeon van Durham, die Ealdulf omschreef als "een erg luie en laffe man", gaf hij Lothian, het noordelijke deel van Bernicia, af aan de Schotten, maar Lothian was waarschijnlijk in de tiende eeuw onder Schotse controle gekomen. Eadwulf stierf in de vroege jaren 1020 en werd opgevolgd door de zoon van Uhtred, Ealdred.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Eadwulf_Cudel

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Eadulf Cudel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Wikipedia

Over de familienaam Cudel

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Cudel.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Cudel.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Cudel (onder)zoekt.

    

De publicatie Stamboom Kempin Finken is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I13781.php : benaderd 26 september 2021), "Eadulf Cudel (????-± 1020)".