genealogieonline

Stamboom Kempin Finken » Waltheof van Northumbria

Persoonlijke gegevens Waltheof van Northumbria 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Waltheof van Northumbria

Waltheof van Northumbria
 


Uhtred van Bamburgh
± 970-± 1016
Eadulf Cudel
????-± 1020

Gezin van Waltheof van Northumbria

Hij is getrouwd met Nn Nn.


Kind(eren):

  1. Uhtred van Bamburgh  ± 970-± 1016 
  2. Eadulf Cudel  ????-± 1020


Notities over Waltheof van Northumbria

Waltheof was hooggeplaatste of ealdorman van Bamburgh (fl. 994). Mogelijk was hij zoon of kleinzoon van Osulf I en was hij vader van Uhtred the Bold, Ealdorman of Northumbria. Zijn naam is Scandinavisch en impliceert dat hij Viking-voorouders had. De naam 'Waltheof' bleef in zijn familie toen Earl Siward met zijn achterkleindochter trouwde en zijn zoon Waltheof noemde. Deze zoon van Siward werd Waltheof, graaf van Northumbria, en een van zijn afstammelingen was Saint Waltheof van Melrose. Bovendien zou een andere tak van de familie de naam Waltheof gebruiken, waaronder: Waltheof van Allerdale, zoon van Gospatric, graaf van Northumbria. Waltheof van Inverkeithing en Dalmeny was de zoon van Cospatric en kleinzoon van Waltheof van Allerdale.

Een andere afstammeling van Gospatric, graaf van Northumbria, was Waltheof, graaf van Dunbar. In 1006 viel Malcolm II van Schotland Northumbria binnen en belegerde de nieuw opgerichte bisschoppelijke stad Durham. Op dat moment vielen de Denen Zuid-Engeland binnen en koning Ethelred kon de Northumbrians niet helpen. Ealdorman Waltheof was te oud om te vechten en bleef in zijn kasteel in Bamburgh. Ealdorman Ælfhelm uit York ondernam ook geen actie. Waltheofs zoon Uhtred, optredend voor zijn vader, riep een leger bijeen uit Bernicia en Yorkshire en leidde het tegen de Schotten. Het resultaat was een beslissende overwinning voor Uhtred. Lokale vrouwen wasten de afgehakte hoofden van de Schotten en ontvingen voor elk een koe en de hoofden werden op staken aan de muren van Durham bevestigd. Uhtred werd beloond door koning Ethelred II met de ealdormanry van Bamburgh, ook al leefde zijn vader nog.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Waltheof_of_Bamburgh

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Waltheof van Northumbria?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Wikipedia

Over de familienaam Van Northumbria


    

De publicatie Stamboom Kempin Finken is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I13779.php : benaderd 19 september 2021), "Waltheof van Northumbria".