genealogieonline

Stamboom Kempin Finken » Walraven Schellaert van Obbendorf

Persoonlijke gegevens Walraven Schellaert van Obbendorf 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Walraven Schellaert van Obbendorf


Gezin van Walraven Schellaert van Obbendorf

Hij is getrouwd met Maria Hoen de Cartils.

op 12 juni 1613.


Kind(eren):

  1. Adam François (Frans) Schellaert van Obbendorf  1624-1682 


Notities over Walraven Schellaert van Obbendorf

XII.1. Adam Schellaert van Obbendorf heer van Gürzenich, Schinnen (1565-1602), Geysteren (1591) en Flodorp (ca. 1540 - 8 september 1603. Hij trouwde (1) op 3 mei 1558 met Walrave van Heeckeren Rechteren genaamd van Voorst vrouwe van Doorwerth. Zij was de dochter van Johan van Heekeren heer van Doorwerth en Maria Wittenhorst. Hij trouwde (2) in 1584 met Martine van Rossum, weduwe van Gotthard van Harff tot Harff. Zij was een dochter van Martin van Rossum en Maria van Rechteren. Uit zijn eerste huwelijk had hij 7 kinderen en uit zijn tweede huwelijk had hij 1 kind:

Reinhard Schellaert van Obbendorf (XIII.1.)
Maria Schellaert van Obbendorf (XIII.2.)
Frederik Schellaert van Obbendorf (XIII.3.)
Adam (Daam) Schellaert van Obbendorf (XIII.4.)
Walraven Schellaert van Obbendorf (XIII.5.)
(Willem) Johan Schellaert van Obbendorf (XIII.6.)
Vincent Schellaert van Obbendorff (XIII.7.)
Maria Schellaert van Obbendorf (XIII.8.)

XIII.5. Walraven Schellaert van Obbendorf heer van Schinnen (1603-1638), Leuwe en Schinnen. Hij trouwde (1) op 24 juni 1608 te Schirtzel (bij Aken) met Adrienne Hochkirchen (-1610). Zij was de dochter van Adam Hochkirchen en Maria van Hulsberg-Schaloen. De heerlijkheid Schinnen bevatte: 80 leengoederen, hoeven, jurisdictiën, banmolen, tienden, huis, hof, weiden met het pachthof Stammen. Adriana bracht in het huwelijk: de hoeven Doenrade en Mouthagen bij Hunshoven. Na haar overlijden zijn deze goederen echter teruggegaan naar haar familie: Daar zij zonder lijfserven stierf in 1610.

Hij trouwde (2) op 12 juni 1613 te Hoenshuis met Maria Hoen de Cartils uit het geslacht van Hoensbroeck. Zij was de dochter van Jan Hoen de Cartils en Maria van Hulsberg-Schaloen. Maria van Hulsberg-Schaloen, was een nicht van Maria van Hulsberg uit het Huis Hulsberg, zijn vorige schoonmoeder. Deze laatste vermaakte bij leven aan Walraaf en aan Maria Hoen, zijn 2e vrouw: de hoeven Doenrade en Mouthagen met ´t huis Schirtzel. Later probeerde zij deze schenking te herroepen en nietig te verklaren. Bij vonnis van de Souvereinen Raad van Brussel van 15 mei 1630 werd echter uitspraak gedaan ten voordele van Walraaf. Maria Hoen de Cartils bracht in het huwelijk: het adellijk huis "de Dohm" met zijne cijnzen en keuren te Weiten, de pachthoeven Molenberg bij Heerlen en de Dal bij Weiten, het banpanhuis te Gürzenich en 50 malder erfpacht aldaar.

Walraaf verkreeg van zijn neef Johan Reiner Hoen den Cartils bij akte van 9 april 1633 de heerlijkheid Oud-Valkenburg. Zijn zoon Reiner Theobald, die de heerlijkheid erfde, verkocht ze op 13 juni 1657 met zijn aandeel in de hoeve Kemmenade, Libeck en Mesch aan Johan Reiner Hoen de Cartils.

Uit zijn tweede huwelijk is geboren:

Johan Frederik Schellaert van Obbendorf (XIV.1.)
Adam François (Frans) Schellaert van Obbendorf (XIV.2.)
Reinhard Theobalt Schellaert van Obbendorf (XIV.3.)
Johan Walramus Schellaert van Obbendorf (XIV.4.)

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Huis_Schellaert

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Walraven Schellaert van Obbendorf?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Wikipedia

Over de familienaam Schellaert van Obbendorf


    

De publicatie Stamboom Kempin Finken is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I12948.php : benaderd 24 januari 2022), "Walraven Schellaert van Obbendorf".