genealogieonline

Stamboom Kempin Finken » Adalbert (Atto) van Canossa (± 920-988)

Persoonlijke gegevens Adalbert (Atto) van Canossa 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Adalbert (Atto) van Canossa

Adalbert (Atto) van Canossa
± 920-988Gezin van Adalbert (Atto) van Canossa

Hij is getrouwd met Hildegard van Spoleto.

.


Kind(eren):

  1. Prangorda van Reggio  ± 960-???? 
  2. Tedald van Canossa  ????-1012 


Notities over Adalbert (Atto) van Canossa

Adalbert-Atto van Canossa (ca. 920 - 13 februari 988) was een lage Italiaans edelman die bescherming bood aan de vluchtende koningin Adelheid, zelfs toen zijn kasteel werd belegerd. Hierdoor kwam hij blijvend in de gunst van Adelheid en haar tweede man Otto I de Grote. Hij werd zo een van de machtigste Italiaanse edelen en zijn nakomelingen hebben tot in de twaalfde eeuw een belangrijke rol gespeeld in de politiek van Italië en het Heilige Roomse Rijk.

Adalbert-Atto was een vazal van de bisschop van Reggio toen hij in 951 toevlucht bood aan koningin Adelheid. Koning Otto en Arduin van Auriate, markgraaf van Turijn, dwongen Berengarius II van Italië om het beleg op te heffen. Dit was het begin van Adalbart-Atto's opkomst, en van zijn verbondenheid met Arduin - zijn dochter zou later met Arduins zoon trouwen. In 958 werd Adalbert-Atto benoemd tot graaf van Canossa en in 961 stichtte hij daar het Sint Appoloniusklooster. In 962 is hij ook graaf van Modena en Reggio, en in 977 ook van Mantua. Dit waren allemaal graafschappen die daarvoor onder het gezag van de bisschoppen van die steden vielen. Voor Adalbert-Atto werd voor deze drie graafschappen een regeling getroffen waarbij de bisschoppen de grafelijke rechten over de steden behielden, en Adalbert-Atto de grafelijke rechten over de omliggende gebieden kreeg. Hij koos uiteindelijk Mantua als residentie en zou zich op grote schaal kerkelijke bezittingen hebben toegeëigend. Adalbert-Atto verbond zich met Hendrik II van Beieren (hertog) toen die in 984 probeerde om keizer te worden. Hendrik gaf hem de titel markgraaf, waardoor Adalbert-Atto ook macht kreeg over Parma, Piacenza, Bergamo, Cremona en Brescia. Hoewel het Hendrik uiteindelijk niet lukte om koning te worden lijkt het erop dat Adalbert-Atto ten minste een deel van zijn nieuwe bezittingen heeft kunnen behouden omdat ook zijn zoons daar later functies bekleedden. Adalbert-Atto is begraven in het Sint Appoloniusklooster te Canossa.

Adalbert-Atto was een zoon van Siegfried, een edelman uit Lucca die het kasteel van Canossa stichtte. Adalbert-Atto trouwde met Hildegard (ca. 930 - 11 januari 982), begraven in het Sint Appoloniusklooster te Canossa, vermoedelijk uit de familie van de hertogen van Spoleto. Zij kregen de volgende kinderen:

Rudolf, overleden voor zijn vader en begraven in Canossa
Teodald, (ovl. ca. 1012), markgraaf en graaf van Reggio, steunt keizer Hendrik II de Heilige tegen Italiaanse opstandelingen en verwerft daardoor Ferrara (stad).
Prangarda, gehuwd met Manfred I van Turijn
Godfried, bisschop van Brescia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Adalbert-Atto_van_Canossa

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adalbert (Atto) van Canossa?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Wikipedia

Tijdbalk Adalbert (Atto) van Canossa

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Canossa


    

De publicatie Stamboom Kempin Finken is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I12387.php : benaderd 29 juli 2021), "Adalbert (Atto) van Canossa (± 920-988)".