genealogieonline

KEDDE – genealogie van generaties voor 1800

Foto van John Buursink

De publicatie KEDDE – genealogie van generaties voor 1800 is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 236 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 13 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


De familie Kedde is een oude familie, die al uit de late Middeleeuwen bekend is.  Deze publicatie gaat vooral over de oudste generaties van de familie Kedde, van ca 1400 tot ca 1800.  

Er zijn nu eenmaal geen BS of DTB-registers in de Middeleeuwen, en familierelaties blijken lang niet altijd duidelijk uit de regesten en akten die uit die tijd bewaard gebleven zijn.  Deze publicatie presenteert daarom de oudste generaties Kedde en hun familierelaties onder zeker voorbehoud. Alle bekende personen Kedde zijn in het meest logische familieverband geplaatst op basis van de beschikbare gegevens, maar de situatie kan in werkelijkheid hier en daar wat anders gelegen hebben. Toekomstig, meer gedetailleerd, onderzoek kan dus wijzigingen in de genealogie Kedde nodig maken.

De Kedde’s woonden van oudsher op verschillende plaatsen in het Duits-Nederlandse grensgebied van Westfalen - Gelderland.  De oudste aanwijzingen van het bestaan van Kedde komen uit Coesfeld, waar Mette Kedde al in 1440 als burger werd ingeschreven.  Het ziet er naar uit dat van daaruit, na 1500, sommige Kedde’s naar het nabije Bocholt trokken, en daar burger waren.  Vervolgens werd de grens overschreden en we vinden Kedde’s terug in Winterswijk, in de Gelderse Achterhoek.  Als laatste stap vestigden bepaalde Kedde’s zich in Deventer.  De reeks Coesfeld-Bocholt-Winterswijk-Deventer vormt in grote lijnen de hoofdtak Kedde.

Maar er waren belangrijke zijtakken, zoals de zes generaties Arnhem zijtak (ca 1500-1750) en de kleinere zijtak Bredevoort (ca 1500-1550), die hier ook opgenomen zijn. Verder zijn oude Kedde’s bekend uit Emmerich (ca 1650-1730), maar er zijn onvoldoende gegevens om deze mensen in te passen in de Kedde stamboom.  De Emmerich gegevens zijn hier vermeld in een van de bijgaande VERHALEN.

Een sleutelfiguur is Gerhard Kedde, die in 1683 als burger van Deventer werd ingeschreven.  Hij is een soort zandloperfiguur, op het dunste punt van de zandloper.  Hij behoort tot de laatste (meest recente) van de oudste generaties Kedde en is de enige met huidige nakomelingen.  Tegelijkertijd staat hij aan het begin van alle stamreeksen van de meer recente Kedde’s.  Twee stamreeksen zijn al gepubliceerd:  

Kedde, G.J. 1970. Stamreeks Kedde (Deventer). Gens Nostra, nov 1970, p.333 en 334.

Naafs, I. 2018. Parenteel van Gerhard Kedde.(Reacties zijn welkom op ikenaafs@xs4all.nl).

In deze publicatie vervolgen we, na Gerhard Kedde, de stamboom alleen in beperkte zin, tot zijn huidige nakomelingen in Leiden, mijn directe familieleden.

We wijzen er verder nog op dat in de "Persoonlijke Gegevens" onder het hoofd "beroep" vaak andere gegevens dan beroep zijn vermeld. 

Tenslotte vermelden we dat er twee Keddehuysen zijn ontdekt, een in Arnhem en een in Deventer.  Een gedetailleerd verslag over deze huizen en hun relatie tot Kedde staat in een van de bijgaande VERHALEN.

 

 

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7.500 genealogen gingen u voor!