Stamboom Janssen-Frencken | van Helden tot Heden » Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken (1911-1987)

Persoonlijke gegevens Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken 

Bron 1

Gezin van Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken

Hij is getrouwd met Elisabeth Hendrika (Lies) Reinders.

Zij zijn getrouwd op 1 oktober 1940 te Roggel, Limburg, Nederland, hij was toen 28 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. Gerard M.H.M. Frencken  1949-1988 
  4. (Niet openbaar)


Notities over Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken

Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken (1911-1987) werd geboren als zoon van postkantoorhouder Hubertus Theodorus Frencken en Maria Anna Johanna Creemers in Helden. Een man die midden in de gemeenschap stond als burgemeester van Wessem en Voerendaal. Voordat hij tot burgemeester werd benoemd was hij werkzaam als ambtenaar ter secretarie in Roggel.

In Roggel was Sjra Frencken ook actief in het verenigingsleven. Zo was hij voorzitter en medeoprichter van gemengd koor Melodia. Een mooi verhaal is het gebeuren rondom de processie. In de jaren veertig van de vorige eeuw trok die nogal sereen door het dorp. Frencken was wel in voor een grap en zorgde, dankzij een bevriende buurman die in de elektronicabranche werkzaam was, dat er luidsprekers in de kerk geplaatst werden waaruit kerkelijke gezangen kwamen. De deelnemers van de processie wisten niet waar het geluid vandaan kwam maar begonnen spontaan mee te zingen.

Frencken werkte op de secretarie in Roggel maar het had weinig gescheeld of hij was net als zijn broer Siegfried, het onderwijs in gegaan. Hij koos echter voor ambtelijke werkzaamheden en melde zich als ‘volontair’ op de secretarie en behaalde naast zijn werk zowel de diploma’s GA1 als GA2.

Sjra Frencken werd op 1 september 1949 benoemd tot burgemeester van Wessem. In deze tijd droeg deze gemeente nog duidelijke sporen van de Tweede Wereldoorlog. Frencken maakte zich sterk voor de overgang van de landbouw naar de industrie in Midden-Limburg. Dat dit proces moeizaam liep moge duidelijk zijn in het landelijke Limburg. In mei 1952 kwam Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernard naar de regio waar hij met burgemeesters, waaronder Frencken, sprak over dit proces. In Roermond werd de aanzet gegeven om de industrialisering gestalte te geven. Door de ligging van Wessem bij het kanaal was er een belangrijke rol in het proces voor deze gemeente weggelegd. De steenslagindustrie in Wessem kwam langzaam op gang, een proces waar Sjra Frencken zich sterk voor maakte.
Naast de industrie was Frencken een graag geziene persoon bij verenigingen. “Hij kende de bevolking door en door en wist met veel takt en wijsheid oude gevoeligheden te ontgaan”, aldus een artikel in Het Limburgsch Dagblad van 2 september 1958.
De eigenschap rondom takt en wijsheid kwam Sjra Frencken te pas toen er in Wessem de problematiek de kop opstak rondom de verkaveling van de gemeentelijke koeweide. Hij slaagde erin deze problematiek op te lossen. Onder zijn leiding werd ook het gemeentehuis in Wessem verbouwd.

De normalisering van de Panheelderbeek kwam ook van de hand van Frencken evenals de herziening van het uitbreidingsplan van Wessem, zo is te lezen uit diverse artikelen in het Limburgsch Dagblad uit die tijd.

Toen op 16 september 1958 Sjra Frencken als burgervader aan de slag ging in Voerendaal liet hij een mooie gemeente na aan zijn opvolger Alphons Kerckhoffs. Hij werd deze dag met zijn gezin opgewacht aan de gemeentegrens en met twee rijtuigen werd een rondrit door de gemeente gemaakt. Dat hij ad-hoc kon reageren merkten de inwoners meteen bij zijn installatie. Toen een scholier in het Limburgs dialect in rijm een gedicht voordroeg om Frencken en zijn gezin welkom te heten, bestond het dankwoord van Sjra Frencken ook uit een dialect rijmpje.

Het onderwijs in Voerendaal was slecht behuisd. Frencken maakte zich sterk door voor nieuwbouw te zorgen.

Ook rondom toerisme was Sjra Frencken een verbinder. Hij werd door de VVV in 1959 tot buitengewoon lid benoemd.

De oplossing van Sjra Frencken rondom de huisvestingsproblematiek van diverse scholen in Voerendaal werd ook in Maastricht op het Provinciehuis opgemerkt. In maart 1959 kwam de Gouverneur, Frans Houben, poolshoogte nemen. Frencken liet hem de nieuwbouw zien van enkele scholen in de gemeente.

Een nieuw politiebureau evenals ene modern postkantoor werden onder Frenckens’ bestuur gerealiseerd in de Zuid-Limburgse gemeente.

Was in Wessem de verkaveling van de koeweide een heet hangijzer in de tijd dat Sjra Frencken burgemeester was; een soortgelijk iets speelde ook in zijn tijd in Voerendaal. Omdat hij eerder met dit bijltje gehakt had, werd hij in de Provincie Limburg geïnstalleerd als voorzitter van de Commissie Ruilverkaveling.

De verenigingen spraken ook lof over Sjra Frencken. Zo kon in september 1959 Sjra Frencken de nieuwe terreinverlichting ontsteken op de terreinen van RKVV Voerendaal. Dit was een van de eerste verdiensten op sportief vlak van Sjra Frencken. Enkele jaren later, in 1964, nam Frencken stelling tegen een journalist die negatief geschreven had in de ‘Sportkroniek’ over erbarmelijke accommodaties in Voerendaal. “Mensen die niets om sport geven, weten ’t altijd beter!’, aldus de burgervader die hiermee de bevolking achter zich kreeg, temeer omdat de journalist geen goed onderzoek had gedaan daar er vanuit de KNVB en andere nationale instanties fondsen verzameld waren om zaken snel en effectief te laten verlopen, zo is te lezen in het Limburgsch Dagblad van 30 april 1964.

Dat na dit gebeuren de journalisten anders omgingen met bewindspersonen in Voerendaal was meteen merkbaar. Een journalist schreef op 30 april 1964 in het Limburgs Dagblad:

“Op de mooie raadszolder van Voerendaal is een ruit lichtelijk beschadigd en als de wind daarop staat tocht het. Op die tocht zit dan de pers, die vrijmoedig constateert dat het kil is.
Dinsdagavond was het niet kil, maar heerlijk warm omdat burgemeester Frencken in hoogst eigen persoon de kachel voor (niet ‘met’) de pers aanmaakte.
De weldadige infra-roodstralen hebben ervoor gezorgd dat onze correspondent de laatste restjes van zijn spit kwijtraakte. Voor de zonnelamp gisteravond werd gedoofd werd de raadsleden medegedeeld dat voor de verbetering van de verwarming in het raadhuis, een advies was binnengekomen. Waarvan warm akte!

Een maagbloeding zorgde ervoor dat Sjra Frencken even uit de running was. Hij herstelde en kon de laatste weken van 1964 zo trots als een pauw door zijn gemeente lopen. Frencken had een gedenkboek van Voerendaal naar het Vaticaan gestuurd waarvoor Paus Paulus VI een in de Franse taal gestelde dankbrief had gestuurd.

Buiten Voerendaal was Sjra Frencken ook bekend, sterker nog, zijn echtgenote Lies Frencken-Reinders had de eer om in Rotterdam de ‘Voerendaal’ officieel te dopen. De rederij had voor de naam gekozen omdat de naam van al hun schepen met een 'V' begonnen. Bij de officiële tewaterlating op 11 december 1964 schonk Lies Frencken een uit eikenhout vervaardigde plaquette met de tekst ‘Voerendaal ben ik gedoopt’ aan de kapitein van de boot.

Ook de regio Zuid-Limburg vond Sjra Frencken belangrijk. Zo zorgde hij ervoor dat belangrijke wielerwedstrijden door zijn gemeente maar ook door buurgemeenten reden. De samenwerking bevatte daarnaast ook nog andere zaken die gezamenlijk werden opgepakt.

Sjra Frencken werd op 1 februari 1969 eervol ontslag verleend. Tijdens een afscheidsreceptie sprak Frencken de aanwezigen emotioneel toe: “Als ik een muzikale omlijsting bij dit gebeuren kiezen moest, zou mijn keuze noch op de ‘Marche funêbre’, noch op het ‘Haleluja’ van Händel vallen, maar op Verdi’s ‘La forza del destino’: de macht van het noodlot, gedirigeerd door de maagd der gerechtheid, die in dit geval echter niet geblinddoekt hoefde te zijn”. Sjra Frencken werd door Jozef Sieben in Voerendaal opgevolgd als burgemeester.

Hij trad vanaf februari 1969 als inspecteur in dienst bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (A.B.P.) in Eindhoven.

Het zijn slechts enkele anekdotes die we uit artikelen en verhalen konden optekenen. Zoon Huub (1941) is op dit moment gegevens aan het verzamelen over de burgemeesterstijd van zijn vader. "Ik baseer me daarbij op allerlei bronnen en hoop een samenhangend verhaal op hoofdlijnen te kunnen componeren", zo vertelt hij.

Sjra Frencken overleed op 13 februari 1987 op 75-jarige leeftijd in Roggel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. https://genealogie.pieterjanssen.eu/2021/10/27/burgemeester-sjra-frencken-zette-wessem-en-voerendaal-op-de-kaart/
    2. Geboorteregister Helden 1911, aktenummer 147

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 4 december 1911 lag tussen 3,2 °C en 7,5 °C en was gemiddeld 6,2 °C. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
      • 13 januari » Een man hakt met een schoenmakersmes in op het schilderij De Nachtwacht.
      • 13 februari » Oprichting van de Kroatische voetbalclub HNK Hajduk Split.
      • 15 maart » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub FK Austria Wien.
      • 24 mei » In Nederland wordt de eerste vogel van een vogelringetje voorzien.
      • 23 oktober » Italiaans-Turkse Oorlog: Kapitein-Vlieger Carlos Piazza steeg op 23 oktober 1911 om 06:19 uur met zijn Blériot XI op voor een verkenningsvlucht, om zo de Turks-Arabische opmars te lokaliseren. Hierdoor legde Kapitein-Vlieger Carlos Piazza de eerste oorlogsvlucht af in de geschiedenis en was de Blériot XI het eerste militaire vliegtuig dat ingezet werd tijdens een oorlog. Gevolgd door Kapitein-Vlieger Ricardo Moizo in een Nieuport.
      • 27 november » Paus Pius X creëert 19 nieuwe kardinalen, onder wie de Nederlandse Redemptorist pater Willem Marinus van Rossum.
    • De temperatuur op 1 oktober 1940 lag tussen 1,8 °C en 13,5 °C en was gemiddeld 7,3 °C. Er was 10,5 uur zonneschijn (90%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1940: Bron: Wikipedia
    • De temperatuur op 18 februari 1987 lag tussen -1.4 °C en 0.4 °C en was gemiddeld -0.6 °C. Er was 1,6 mm neerslag gedurende 7,0 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1987: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,6 miljoen inwoners.
      • 25 maart » In de EK-kwalificatiereeks loopt het Nederlands voetbalelftal averij op door in Rotterdam met 1-1 gelijk te spelen tegen Griekenland. Ajacied Aron Winter maakt zijn debuut voor Oranje.
      • 4 mei » De minister van buitenlandse zaken van het West-Afrikaanse land Ghana beschuldigt buurland Togo ervan 200 manschappen langs de grens samen te trekken.
      • 13 mei » AFC Ajax wint de Europa Cup II door in de finale te winnen van Lokomotiv Leipzig met 1-0, door een doelpunt van Marco van Basten.
      • 4 juli » Oprichting van de Nationale Democratische Partij in Suriname.
      • 26 juli » De Ierse wielrenner Stephen Roche wint de Ronde van Frankrijk.
      • 18 november » In een eindrapport legt het Amerikaans Congres de verantwoordelijkheid voor het Iran-Contraschandaal bij president Ronald Reagan.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Frencken

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Frencken.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Frencken.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Frencken (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Pieter Janssen, "Stamboom Janssen-Frencken | van Helden tot Heden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-janssen-frencken/I30.php : benaderd 16 april 2024), "Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken (1911-1987)".