Stamboom Janssen-Frencken | van Helden tot Heden » Joannes Stercken (± 1600-????)

Persoonlijke gegevens Joannes Stercken 


Voorouders (en nakomelingen) van Joannes Stercken

Joannes Stercken
± 1600-????

1631

Maria NN
± 1600-????

Maria Stercken
1631-< 1635

Gezin van Joannes Stercken

Hij is getrouwd met Maria NN.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1631 te Helden, Limburg, Nederland.


Kind(eren):

 1. Maria Stercken  1631-< 1635
 2. Petrus Stercken  1633-????
 3. Joannes Arnoldus Stercken  1634-1679 
 4. Maria Stercken  1635-1681 
 5. Johanna (Jehenna) Stercken  1642-????


Notities over Joannes Stercken

De familienaam Stercken zoals deze voor 1700 gebruikt werd, moet een bepaalde herkomst hebben.
Een eerste aanname is dat de stamvader uit Sterksel afkomstig was en bij zijn komst in Helden 'Stercken' genoemd werd.

Er is ook een andere insteek:
In Buggenum woonde ook een familie die men ‘Stercken’ noemde. Er is (tot nu) nog geen verwantschap hierin ontdekt, maar de reden waarom deze mensen Stercken genoemd werden is dat deze mensen staatsontvanger, oftewel ontvanger van de gemeentebelasting waren. In die tijd noemde men in deze regio de gemeenteontvanger een ‘man van de wet’ ook wel ‘Stercken’, en daar in die tijd vele familienamen te herleiden waren naar een beroep zal dat ook hier het geval geweest zijn.

In 1600 was de functie van staatsontvanger duidelijk omschreven binnen het lokaal bestuur. De staatsontvanger diende begrote inkomsten te innen. Die inkomsten bestonden niet alleen uit belastingen. Ook de pachtgelden van landerijen en de opbrengsten van verpachtingen van diensten en instellingen als bijvoorbeeld een Bank van Lening waren voor een gemeente een bron van inkomst. Verder ontving de gemeente bijvoorbeeld nog gelden door opbrengsten van de verkoop van hakhout, gewassen en dergelijke. Het zal voor Joannes Stercken een heel belangrijk werk geweest zijn waar knap denkwerk aan te pas kwam. Ten tijde van de Republiek had immer elk gewest zijn eigen munt. Dat betekende niet dat elke provincie ook zijn eigen muntstelsel had. Integendeel, de munten in de zeventiende en achttiende eeuw leken alle sterk op elkaar en waren in de gehele republiek te gebruiken. Omdat de waarde van een munt destijds werd bepaald door het gehalte aan zilver of goud, waren er ook nogal wat buitenlandse munten in omloop.
Met behulp van tarievenboekjes was het mogelijk om van Duitse, Franse, Spaanse of andere muntstukken de juiste waarde te berekenen.
Na 1851, maar toen was de naam Stercken al van het toneel verdwenen in Helden, werd de functie aangeduid met ‘gemeenteontvanger’.

Met een sterke aanname is het vermoeden dat de familie haar oorsprong in Sterksel heeft maar een tweede veronderstelling is dat ‘deze’ tak ook haar oorspronkelijke familienaam aan dit beroep zoals hier beschreven te danken heeft.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes Stercken?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joannes Stercken

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Stercken

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Stercken.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Stercken.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Stercken (onder)zoekt.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter Janssen, "Stamboom Janssen-Frencken | van Helden tot Heden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-janssen-frencken/I146.php : benaderd 24 september 2023), "Joannes Stercken (± 1600-????)".