Stamboom Janssen-Frencken | van Helden tot Heden » Hubertus Theodorus Frencken (1873-1928)

Persoonlijke gegevens Hubertus Theodorus Frencken 

Bron 1

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Hubertus Theodorus Frencken


Gezin van Hubertus Theodorus Frencken

Hij is getrouwd met Maria Anna Johanna Creemers.

Zij zijn getrouwd op 8 juni 1903 te Helden, Limburg, Nederland, hij was toen 30 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

 1. Siegfried Hendricus Gerardus Antonius (Sief) Frencken  1907-1974 
 2. Maria Johanna Hubertina Engelberta (Maria) Frencken  1908-1920
 3. Hendrikus Gerardus Mathijs (Hendrik) Frencken  1910-1911
 4. Gerardus Jacobus Hendrikus (Sjra) Frencken  1911-1987 
 5. Hubertina Maria Petronella (Bertha) Frencken  1917-1920


Notities over Hubertus Theodorus Frencken

Tegenwoordig kunnen we het ons allemaal nauwelijks voorstellen, maar begin vorige eeuw moesten allerlei zaken buitenshuis geregeld worden. Ook contact opnemen met iemand anders was niet zo eenvoudig. Telefoons waren nog geen gemeengoed en van bijvoorbeeld What’s App had men begin 1900 nog nooit gehoord. Een postkantoor was eind 1800 in de communicatie een onmisbare schakel. Reeds in 1898 beschikte Helden over een telefoonverbindingskantoor. De eerste posthouder van Helden was Hubertus Frencken (1873-1928).

Hoewel het eerste postkantoor eind 1898 opende, werden al in januari van dat jaar voorbereidingen getroffen. In ‘De Nieuwe Koerier’ van 25 januari 1898 is te lezen dat de burgemeester van Helden, Jan Janssen, pogingen in het werk stelde om van de ‘Hooge Regeering’ te verkrijgen, dat er een Telephonische verbinding van Helden naar Venlo gerealiseerd zou worden.

Op 19 april van datzelfde jaar werd bekend dat het postkantoor in Helden-Dorp maar ook in Panningen er zou komen. In Helden vond men Hubertus Frencken bereid als posthouder aan de slag te gaan. Toch duurde het nog meer dan een half jaar voordat de installatie geïnstalleerd werd en Hubertus aan de slag kon.

Hubertus was bedreven in het schakelen tussen de enkele telefoonlijnen die in het huis van zijn peetoom, Siegfridus Frencken (1839-1907) aan de Molenstraat in Helden binnen kwamen. Deze woning stond bekend als Helden-Dorp 545/707. Enkel enkele notabelen hadden de beschikking over een telefoontoestel. Het waren diezelfde notabelen die in 1899 een verzoek indienden om te komen tot de vestiging van een hulppostkantoor. Tot op dat moment werd de post afgehaald op het station te Reuver en via Helden naar het hulppostkantoor te Panningen gebracht. Als voornaamste reden werd opgegeven de snellere en kortere verwerkingstijd van de poststukken.

De eerste dag van opening had Hubertus Frencken het erg druk als postkantoorhouder. Hij moest maar liefst 19 telegrammen versturen, zo blijkt uit een artikel in De Nieuwe Koerier van zaterdag 1 oktober 1898.

In 1907 kwam Siegfridus, die kleermaker van beroep was, te overlijden. Hubertus Frencken ging in de woning aan de Molenstraat wonen, samen met zijn echtgenote, Maria Anna Creemers (1872-1935) en stichtte een gezin.

De eerste jaren liep het hulppostkantoor rustig, totdat in 1911 een noodlottige brand roet in het eten gooide. Het postkantoor werd door brand verwoest. Blussen ging nog niet zo snel, want het water moest van De Pool in emmers naar de Molenstraat gebracht worden. Het huis, waar het hulppostkantoor in gevestigd was, werd herbouwd en in 1912 ging de dienstverlening door vanuit het pand dat vele jaren later dienst zou doen als bakker (Bakkerij Peeters) en nog vele jaren later als cafetaria. In ‘De Nieuwe Koerier’ van die tijd staat te lezen:

‘Tegelijk met de opening van den tram zal het nieuwe telefoonkantoor met annexe huizing van den heer H. Frencken gereed zijn. ’t Heele gebouw levert voor ons dorp een draaien aanblik op. Tegen Paschen kan de telefonische verbinding Venlo-Helden (dorp) weer plaats hebben.

In Nieuws- en Advertentieblad Midden Limburg van zaterdag 17 april 1926 staat een verslag van de gemeenteraadsvergadering van de week daarvoor te lezen. Hieruit blijkt dat op de betreffende vergadering gesproken is om het postkantoor in Panningen om te vormen tot hulppostkantoor. Financieel gewin zou hieraan ten grondslag liggen. Onder voorzitterschap van burgemeester Frans Peter Mathis van Cann, laat wethouder Janssen in het verslag van bijna 100 jaar geleden optekenen dat hij meent dat Hubertus Frencken voor het hulppostkantoor in zijn woning te hebben, 80 à 90 gulden krijgt. Dit zou een bezuiniging kunnen zijn wanneer men dezelfde constructie in Panningen zou toepassen. Zover kwam het echter niet, in Panningen kwam een groot postkantoor op de markt.

Hubertus Frencken overleed op 16 december 1928. Het hulppostkantoor bleef echter in de woning aan de Molenstraat, want Frencken’s echtgenote, Maria Creemers woonde er nog. Enkele Heldenaren werkten in het postkantoor maar een vastere vorm was gewenst. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog lagen de prioriteiten elders.

Net na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het hulppostkantoor van de Molenstraat naar het Mariaplein in Helden, recht tegenover de kerk. In het huis van ‘Kranes-Hein’ was Nelly Kranen in 1906 geboren. Zij was in 1938 getrouwd met Siegfried (Sief) Frencken, de zoon van de eerste postkantoorhouder van Helden. En Nelly had een jongere zus, Mia Kranen (1922).

Sief stelde schoonzus Mia voor deze dat zij de functie van postkantoorhouder uit zou gaan oefenen en zo geschiedde. Het was wel druk in het huis van Kranes-Hein. Zoon Jac woonde in zijn ouderlijk huis samen met zijn vrouw Nell Reijnders, zij namen de ouders, Kranes-Hein en zijn vrouw, in huis. Kranes-Hein (Hendrik Josef Kranen) was kapper, Jac werkte hier mee. Daarnaast had zus Mia dus het hulppostkantoor dat ook in het gebouw gevestigd was. “Ik kan me nog wel het een en ander herinneren”, zo vertelt dochter Mia Kranen. Opa en oma Kranen woonden bij mijn ouders Jac en Nell in en hadden op de eerste verdieping een kamer en op de gang aldaar een mini-keuken voor zichzelf.”

Toen in 1949 Nelly Kranen kwam te overlijden was zus Mia steeds meer in het huishouden van Sief Frencken te vinden om voor de kinderen te zorgen waardoor er geen tijd meer over bleef om in het hulppostkantoor te werken.

Het (hulp)postkantoor verhuisde weer, ditmaal naar de van Hövellstraat. Begin jaren vijftig was Mia Schers, die trouwde met Karel Absil een graag gezien gezicht rondom brieven, postzegels, rekeningen en zo meer. ‘Mia van de Post’, zo werd ze liefkozend genoemd, oefende tot eind 1988 de functie uit. In dat jaar ging ze met de VUT. Hiermee verdween het postkantoor in Helden als zelfstandig gebeuren en werd eerst een mobiel postkantoor gelanceerd dat enkele malen per week in Helden te vinden was; naderhand werd in de lokale supermarkt een postfaciliteit ingericht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hubertus Theodorus Frencken?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. https://genealogie.pieterjanssen.eu/2021/11/26/eerste-postkantoor-in-helden-bij-huize-frencken/
 2. Geboorteregister Helden 1873, aktenummer 42
 3. Overlijdensregister Helden 1928, aktenummer 97
 4. Huwelijksregister Helden 1903, aktenummer 22

Tijdbalk Hubertus Theodorus Frencken

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Frencken

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Frencken.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Frencken.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Frencken (onder)zoekt.

Historische gebeurtenissen


 • De temperatuur op 12 april 1873 lag rond de 9,9 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 70%. Bron: KNMI
 • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
 • In het jaar 1873: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
  • 1 januari » Japan gaat over op de gregoriaanse kalender.
  • 2 februari » Bisschopswijding van Edmond Dumont, 97-ste bisschop van het bisdom Doornik.
  • 28 februari » Armauer Hansen ontdekt de bacil die verantwoordelijk is voor de ziekte lepra
  • 4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
  • 26 maart » Nederland stelt de sultan van Atjeh een ultimatum, zie Atjehoorlog.
  • 21 juli » In Adair, Iowa beroven Jesse James en de James-Younger gang een trein. Dit is de eerste succesvolle treinberoving in het westen van de Verenigde Staten. In totaal US$3,000 werd gestolen van de Rock Island Express.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 8 juni 1903 lag tussen 7,2 °C en 20,3 °C en was gemiddeld 14,7 °C. Er was 8,4 uur zonneschijn (51%). Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
 • In het jaar 1903: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 5,3 miljoen inwoners.
  • 4 augustus » Kardinaal Giuseppe Sarto wordt gekozen tot Paus Pius X.
  • 15 september » Drie schepen uit Arnemuiden vergaan tijdens stormweer, 10 vissers verdrinken.
  • 1 oktober » Oprichting van de Duitse voetbalclub SV Babelsberg 03.
  • 31 oktober » Eerste opvoering van Rose Bernd van Gerhart Hauptmann.
  • 31 oktober » Opening van Hampden Park, een voetbalstadion in de Schotse hoofdstad Glasgow.
  • 3 december » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Torino FC.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 16 december 1928 lag tussen -3,6 °C en -0,4 °C en was gemiddeld -1,9 °C. Er was 0,1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
 • In het jaar 1928: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 7,6 miljoen inwoners.
  • 19 februari » Canada verslaat Zwitserland met 13-0 in de finaleronde van het olympisch ijshockeytoernooi in St. Moritz, en prolongeert de olympische én de wereldtitel.
  • 28 februari » De Indiase natuurkundige Chandrasekhara Raman ontdekt het naar hem vernoemde ramaneffect.
  • 14 maart » Florentino Feliciano, Filipijns rechtsgeleerde en rechter († 2015)
  • 7 juni » Karel Dubois, een kanunnik uit Roeselare, sticht de KSA als onderdeel van de Katholieke Actie (KA) en vervanger van de AKVS.
  • 15 juli » De Luxemburgse wielrenner Nicolas Frantz wint de 22e editie van de Ronde van Frankrijk.
  • 22 november » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub Be Quick '28 uit Zwolle.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 19 december 1928 lag tussen -5,1 °C en -0,3 °C en was gemiddeld -1,9 °C. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
 • In het jaar 1928: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 7,6 miljoen inwoners.
  • 28 februari » De Indiase natuurkundige Chandrasekhara Raman ontdekt het naar hem vernoemde ramaneffect.
  • 11 maart » Voor de eerste maal kan op de radio, dankzij de AVRO, worden geluisterd naar het verslag van een voetbalwedstrijd, Nederland-België. De verslaggever in het Olympisch Stadion in Amsterdam is Han Hollander.
  • 1 april » Oprichting van Van Doorne's AanhangwagenFabriek, later bekend als Van Doorne's AutomobielFabriek (DAF).
  • 13 juli » Bij een mijngasontploffing in de Staatsmijn Hendrik in Limburg (Nederland) vallen dertien doden.
  • 12 augustus » Sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Amsterdam.
  • 21 oktober » Opening van het Stadio Sandro Cabassi in Carpi, Italië.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia
Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter Janssen, "Stamboom Janssen-Frencken | van Helden tot Heden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-janssen-frencken/I10.php : benaderd 27 januari 2023), "Hubertus Theodorus Frencken (1873-1928)".