Stamboom I.D.M. de Vries » Wynant van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348) (± 1315-1348)

Persoonlijke gegevens Wynant van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348) 


Verwantschap Wynant van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348)


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Wynant van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348)


Gezin van Wynant van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348)

Hij is getrouwd met Yda van Beechoven (onder Oud Roosteren en Dieteren).

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Winand Joncker van Dieteren (Heer te Papenhoven, Leenman te Dieteren 1365-1375-1396)  ± 1340-> 1396 
  2. Heylwigis van Papenhoven (de Dieteren, 1358)  ± 1341-???? 
  3. Goswijn van Dieteren (Knape, 1369 , Leenheer van de Hoeve te Gen Beke te Dieteren 1370)  ± 1343-???? 
  4. Mechtild van Papenhoven (Begijn 1408)  ± 1345-1408


Notities over Wynant van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348)

Regest nr.6, 1335 oktober 11 "Datum anno Domini millesimo trecentesimo tricesimo quinto, die undecima mensis Octobris"
Arnoldus, heer van Steyne, oorkondt, dat hij toestemt in de ruil van anderhalve sille land, te Papenhoven gelegen en allodiaal goed, toebehorend aan abdis Elyzabet van Susteren, tegen anderhalve sille land, eveneens te Papenhoven gelegen en feodaal goed, toebehorend aan Wynandus de Dyteren. Arnoldus verbindt aan deze approbatie echter de voorwaarde, dat het goed, hetwelk Wynandus de Dyteren verkrijgt, feodaal goed wordt en voorts, dat genoemde Wijnandus voor dit nieuwe feodale goed zijn leenheer wordt.
Datering:1335 oktober 11
Hier lezen we over de ruil van leengoederen in 1335 en wordt Wynant Leenheer over de leengoeden te Papenhoven! Die de Laathof van Dieteren of Berlo's hof te Papenhoven werd genoemd. Het is Arnoldus van Steyne die de nieuwe Leenheer te Dieteren wordt en ook een munt met vermelding hierop heeft en deze wordt later weer opgevolgd door Johan Hoen die daarna het leengoed van Dieteren in bezit heeft. Bron inventaris van de archieven van het Kapittel van Sint Salvador te Susteren. Renten en Pachten. 1312-1802
-------------------------------------------------------------------
Jaar 1335, nr 110. Akte van schuldbekentenis door Goyswinus, Heer van Dieteren, aan het kapitel te Susteren van een jaarrente van 1 malder rogge uit de landerijen te Dieteren.
Bron inventaris van de archieven van het Kapittel van Sint Salvador te Susteren. Renten en Pachten.
-----------------------------------------------------------------
Jaar 1340 mei 1 Goyssuyn heer van Dijteren, verklaart dat hij zijn molen te Dyteren die vroeger behoorde bij de hoeve van der Beeck, verkocht heeft aan Jonkvrouw Nesen van Schaesberg onder voorwaarde dat de molen zijn leen blijft en dat bij het overlijden van de leenman hem en 1 pond zwarte Tournois gegeven wordt. Als getuigen treden op Rutger van den Eyghen, Dederijc van Baijchoven, Arnoijt van den Kerkhove, Goijskim van den Hove en Henkijn, de zonen van Johan en Vrouwe Gertrude van Dijteren. evenals een gedeelte van de laten.
Afschrift in "Copiae Literarum Archivii"(inv.nr. 1); fol. 505 Bron; inventaris van het Klooster Kruisheren van Roermond.
-------------------------------------------------------------------
Wynant overlijd op jonge leeftijd 1348.
1348 Heylwigis, abdis van st. Clara te Keulen en, Agnes Abis te Susteren, en Ida, de weduwe van Winandus van Dyteren, gezusters, genoemd van Beechoven, oorkonden dat zij aan het Altaar van st.Paulus kerk te Susteren zes bunder land hebben geschonken, welke haar toebehoren en gelegen zijn in het gebied van de heren van Borne. Bron; inventaris van de archieven van het Kapittel van sint Salvator te Susteren.
------------------------------------------------------------------
65 1375 juli 15 "Gegheven int jaer ons Heren dusent driehondert vijf ende tseventich, des viefteende daechs in den Hoymaent"
Margrite van Heynsbergh, abdis van Thoren(Thorn), verklaart, dat voor haar en haar leenmannen Heynrich van Osen, Coen Ruest van gheen Ende, Johan van der Straten, Jan Wyricks en Heynric Heysterman verschenen is Symon van Strobeke, genoemd Scoutken, die als momber van Heylwig van Beechoven, moniale in het klooster van Sint-Clara te Colen (Keulen), door haar beleend is met zestien bunder te Papenhoven gelegen land, welke Heylwig van Beechoven geërfd heeft van Yda (was overleden), echtgenote van Wynant van Dyeteren. Abdis Margrite verklaart verder, dat voornoemde Symon 2-1/2 bunder van het voormelde goed heeft overgedragen aan het altaar van de H. Nicolaas in de kerk van de H. Gerlacus en dat zij Godard van Dwerhagen, priester, hiermee heeft beleend.
Bron; Regesten klooster st. Gerlach Houthem.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wynant van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wynant van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348)


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Stamboom I.D.M. de Vries is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ger de Vries, "Stamboom I.D.M. de Vries", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I9237.php : benaderd 27 september 2022), "Wynant van Dieteren (Heer van Dieteren tot 1335, daarna Heer te Papenhoven 1335 - 1348) (± 1315-1348)".