Stamboom I.D.M. de Vries » Raso I "Raes, Rogier" van Cortessem (Ridder 1176, Kastelijn van Colmont, Heer van Hof van Houte) (± 1160-????)

Persoonlijke gegevens Raso I "Raes, Rogier" van Cortessem (Ridder 1176, Kastelijn van Colmont, Heer van Hof van Houte) 


Voorouders (en nakomelingen) van Raso I van Cortessem (Ridder 1176, Kastelijn van Colmont, Heer van Hof van Houte)


Gezin van Raso I "Raes, Rogier" van Cortessem (Ridder 1176, Kastelijn van Colmont, Heer van Hof van Houte)

Hij is getrouwd met N. van N. (Dame van Cortessem - Houte).

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Aleidis van Houte (Dame van Cortessem)  ± 1194-> 1259
  2. Lennallus van Houte (Heer te Cortessem, Hof van Houte)  ± 1197-< 1261 
  3. Rasso van Houte (Ridder 1218, Orde de teutonic 1238, Cortessem)  ± 1199-????
  4. Godfried van Cortessem (Ridder 1219, Kastelijn van Colmont, Senechal du comte de Looz 1230)  ± 1204-???? 


Notities over Raso I "Raes, Rogier" van Cortessem (Ridder 1176, Kastelijn van Colmont, Heer van Hof van Houte)

Wilhelmus de Altena, proost van het kapittel van Kortessem, oorkondt dat Lutgardis, weduwe van Lennallus van Houthe, en haar zoon Raso in de kerk van Kortessem een beneficie stichten t.e.v. de Verlosser en de H. Maagd.
Grauwels III nr. 1810
101. 1277 mei
Jan graaf van Loon verklaart dat Willem heer van Horne, Altena en Kortessem en diens oudste zoon Willem verkopen aan Raso van Houte, ridder, het vruchtgebruik van al hun goederen en cijnzen binnen de heerlijkheid Kortessem.
Getuigen: zie akte d.d. heden (nr. 100)
Coenen nr. 2131 en 2132; Grauwels III nr. 1814
9. 1277 mei 4
Willem van Horne en Altena en zijn oudste zoon Willem verklaren aan het kapittel van Kortessem dat zij de heerlijkheid van Kortessem en het patronaatsrecht en het begevingsrecht
van de prebenden voor de tijd van diens leven hebben verkocht aan Raso van Houte, ridder.
Coenen nr. 2126; Grauwels III nr. 1813 Regesten Gem Roermond.
106. 1281 juli 22
Raso de Houte, heer van Kortessem, schenkt aan zijn zuster Agnes de Baxen, zijn zuster Mechtildis de Berghe goederen bij testament; verder aan minderbroeders, predikheren en begijnen alom (Roermond niet genoemd), verder aan kloosters o.a. te Thorn. Getuige o.a. Daniel van Horn (Hammale). deze laatste Daniel zou vlg's Grauels geen van de fam.van Horne zijn! zie volgende oorkonde Daniel van Hamale familie.
Grauwels III nr. 1820 Regesten Gem Roermond.
111. 1283 juni 11
Henricus de Baxen en Daniel de Horn borgen voor Daniel de Hammale c.s. ridders van de Duitse Orde te Biezen inzake verwerving van goederen te Kortessem.
Grauwels III nr. 1822

1 aout 1281. — Charte de Guillaume de Printhagen. Raes, chevalier de Houte, son vassal et parent (Bloedverwant), etant entré dans l'Ordre Teutonique, donna à cet Ordre sa ferme de Houte avec tous ses biens. Comme cette ferme etait un fief de Guillaume de Printhagen , celui-ci consentit à la donation, mais sous la reserve que la commanderie constituerait un homme vassal, oblige de faire hommage au seigneur et de lui preter serment de fidelite aux epoques habituelles. L'acte est passe à Bernissem. {V. Hennes, II, 241.)
106. 1281 juli 22
Raso de Houte, heer van Kortessem, schenkt aan zijn zuster Agnes de Baxen, zijn zuster Mechtildis de Berghe goederen bij testament; verder aan minderbroeders, predikheren en begijnen alom (Roermond niet genoemd), verder aan kloosters o.a. te Thorn. Getuige o.a. Daniel van Horn.
Grauwels III nr. 1820
Regesten Gem Roermond.
120. 1285 maart 8
Wilhelmus de Horn, heer van Kortessem, oorkondt de goederen van de hof van Houte, vroeger in bezit van Raso de Houte, broeder van de Duitse Orde, en de goederen behoren tot de kapel van Kortessem, vroeger in bezit van Gerardus de Dipereide, en de goederen afkomstig van Wilhelmus de Printhagen, alle door Raso geschonken aan de kommanderij van Biezen, te maken tot cijnsgoederen tegen 12 denarii Luiks ’s jaars. Bevestigen deze oorkonde: Arnold graaf van Loon, Wilhelmus heer van Horn, vader der oorkonder.
Getuigen o.a. Daniel de Hurne.
Grauwels III nr. 1823
Coenen nr. 2311

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Raso I "Raes, Rogier" van Cortessem (Ridder 1176, Kastelijn van Colmont, Heer van Hof van Houte)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Raso I "Raes, Rogier" van Cortessem (Ridder 1176, Kastelijn van Colmont, Heer van Hof van Houte)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Cortessem (Ridder 1176, Kastelijn van Colmont, Heer van Hof van Houte)


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Stamboom I.D.M. de Vries is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ger de Vries, "Stamboom I.D.M. de Vries", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I7731.php : benaderd 27 september 2022), "Raso I "Raes, Rogier" van Cortessem (Ridder 1176, Kastelijn van Colmont, Heer van Hof van Houte) (± 1160-????)".