genealogieonline

Stamboom I.D.M. de Vries » Mathildis (Machteld) van Saffenberg (Hertogin van Limburg)

Persoonlijke gegevens Mathildis (Machteld) van Saffenberg (Hertogin van Limburg) Vrouwelijk


Verwantschap Mathildis (Machteld) van Saffenberg (Hertogin van Limburg)


Afbeelding(en) Mathildis (Machteld) van Saffenberg (Hertogin van Limburg)


Gezin van Mathildis (Machteld) van Saffenberg (Hertogin van Limburg)

Zij is getrouwd met Hendrik II van Limburg (Hertog van Limburg 1139-1167, Markgraaf van Arlon en Graaf van Wassenberg 1139-1165, voogd van klooster Rode ) in het jaar 1136.

Kind(eren):

  1. Margaretha van Limburg (Hertogin van Brabant)  ± 1135-???? Tree 8
  2. Hendrik III (de Oude) van Limburg (Hertog van Limburg 1170 en Luxemburg, Markgraaf van Arlon, Graaf van Wassenberg 1167-1194 en heer te Herzogenrath)  ± 1138-1221 Tree 8

Het echtpaar is voor 1152 gescheiden.


Notities bij Mathildis (Machteld) van Saffenberg (Hertogin van Limburg)

In 1136 jaar gaf Adolf, de voogd van klooster Rolduc, zijn dochter Mathilde als vrouw aan Hendrik, de zoon van Walram, hertog van Limburg, waarbij hem als bruidsschat gegeven werden het vrij-eigengoed dat bestond uit deze parochie en het vrij - eigengoed dat hij in Haspengouw bezat, en een omvangrijk leen dat hij van het hoofd van de Keulse kerk in leen had. En met het eromheen liggende vrij - eigengoed stond hij hem eveneens de voogdij over dit klooster af, en wel met dezelfde bepalingen waarmee zijn vader de voogdij had ingesteld, zoals in het voorafgaande beschreven is.
Hendrik is dus bezitter van dit vrij-eigengoed geworden en voogd van het klooster, nadat dit alles hem door graaf Adolf overgedragen was, toen deze hem Mathilde tot vrouw gaf. Annales Rodenses Rolduc.
Volgens deze kwartierstaat heeft zij als wapen een zwarte horizontale balk met een zwarte vis en horizontaal boven op het deksel een doek met zwarte vis en eruit steken drie pauwveren. Dit was het wapen van Fischenich.
Dit wapen komt veelvuldig voort bij de familie van Fischenich maar dan met een hond op de helm, hier zien we een vaas met iets erop.
Fischenich is gelegen tussen Keulen en Bruhl als buurdorp. deze familie was een hoogaangeziene Ministeriale familie in dienst van de bisschop van Keulen.
http://de.wikipedia.org/wiki/Fischenich, Maar ook in Luxemburg gelegen.
Mogelijklijk stamt de familie van Fischenich af van Saffenenberg want ik kom nergens in de akten van voor die tijd deze naam tegen.
Wel in een oorkonde van 1130 aan de abdij van Steinfeld kom ik een schenking van Vischebach tegen door haar schoonvader Duc Walram van Limburg, bron; Histoire du Limbourg door Ernst. Deze bach Vichebach stroomt aan de zuidgrens van Ripuarien Ahrstreek met de Plaats Vischel bij Altenahr in het kanton van Ahrweiler het Presidium van Theodor van Are.
Machteld werd 1136 uitgehuwelijkt. Bron; http://anduin.kgv.nl/wiki/index.php/tx:Annales_Rodenses/Toelichtingen
In het jaar van de menswording des Heren 1151 schonk hertogin Jutta, de vrouw van hertog Walram van Limburg, en moeder van Hendrik, diens zoon, de bezitsrechten over de kerk te Lommersum aan het klooster en na het kloosterkleed aangenomen te hebben is zij door de gelofte af te leggen opgenomen in onze gemeenschap, maar korte tijd daarna is zij overleden en begraven midden in de kerk voor het Kruisaltaar, waar zij rust in vrede. Zuster Jutta, de adellijke vrouwe, stierf de 25ste juni. Links van haar hoofd ligt Mathilde begraven, die de vrouw was van Hendrik, de zoon van Jutta, en de moeder van Hendrik junior. Hoewel zij vijf jaar eerder gestorven was, is eerst in dit jaar door Hendrik, die eens haar echtgenoot was, om wille van haar een hove land geschonken aan het klooster. Deze hove ligt bij Spekholz, aan de linkerkant van dit bos, ongeveer op een pijlschot afstand van de met steen bestrate weg. En de tienden daarvan zijn reeds vroeger door graaf Adelbert aan het klooster geschonken. Mathilde stierf de 2de januari. bron; KVG annalles rodenses.

Tijdbalk Mathildis (Machteld) van Saffenberg (Hertogin van Limburg)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Van Saffenberg (Hertogin van Limburg)


    ?


De publicatie Stamboom I.D.M. de Vries is samengesteld door (neem contact op).