Stamboom Hobers » Trijntje Lok (1897-1967)

Persoonlijke gegevens Trijntje Lok 

  • Zij is geboren op 22 oktober 1897 in Veenoord (Sleen).Bron 1
    Geboren: "des nachts te een uren"

    Trijntje is vernoemd naar haar grootmoeder van moeders kant: Trijntje Klaver
  • Beroep: Arbeidster.
  • Vermelding: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Geloof: Gereformeerd.
  • Woonachtig:
    • van 1916 tot 1931: Bargererfscheidenveen in een plaggenhut.
    • van 1931 tot 1965: Erfscheidenweg 12, Nieuw-Amsterdam.
    • van 1965 tot 1967: Sportlaan, Nieuw-Amsterdam.
  • Zij is overleden op 25 mei 1967 in Nieuw-Amsterdam, zij was toen 69 jaar oud.Bron 2
  • Een kind van Lubbert Hendriks Lok en Aaltje Post
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 29 januari 2023.

Gezin van Trijntje Lok

Zij is getrouwd met Willem Hobers.

Zij zijn getrouwd op 15 juni 1916 te Emmen, zij was toen 18 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. Aaltje Hobers  1918-1969 
  2. Albert (Ab) Hobers  1919-1985 
  3. Helena (Lena) Hobers  1921-1990 
  4. Jan Hobers  1924-2003 


Notities over Trijntje Lok

Stamvader Lock
Van stamvader Jan Lock zelf is geen enkele bron nog te vinden. Zijn bestaan blijkt als zijn zoon (ook een Jan Lock) een dochter laat dopen in Beulake:
"1667 den 28e April is gedoopt Grietien
dogter van Jan Jansen Lock d' oude ende Jantien Roeloffs sijn huijsvroúw op t Moer"

De doopvader heet Jan Jansen Lock. Hierdoor weten we van het bestaan van zijn vader Jan Lock, die begin 1600 leeft en werkt in het veen in de kop van Overijssel. We kunnen ons wel een beeld vormen van hoe hij geleefd zal hebben.

Tien generaties Lok
"de Sandbeld", kop van Overijssel
De oma van Wim Hobers (samensteller van deze stamboom) is Trijntje Lok, vrouw van opa Willem Hobers. Dit echtpaar trouwt in 1916 in Nieuw-Amsterdam en heeft als eerste 'woning' een plaggenhut in het veen. Is het wrang, is het bijzonder of gewoon bestemming? Trijntje (10e generatie) is een nakomeling van Jan Lock en alle tien generaties hebben altijd in het veen gewoond; zijn er geboren, getrouwd en zijn er gestorven. Als het veen ontgonnen was, trokken ze verder naar een nieuw te ontginnen veen. Tien generaties trekken in vier eeuwen tijd van de kop van Overijssel naar verschillende plekken in Friesland om tenslotte in Nieuw-Amsterdam te eindigen.

Het eerste spoor vinden we hier in het veen tussen Vollenhove, Zwartsluis, Wanneperveen en Beulake (een in de golven verdwenen dorpje). Daar in dat woeste gebied woont Jan Lock (Generatie 1) en worden zijn kinderen geboren. Zijn zoon Jan Jansen Lock (de oude) (Generatie 2) woont op "op t Moer" waarschijnlijk op de Sandbeld, een buurtschapje midden in het veen. Ook zijn zoon Jan Jansen Lock (de jonge) (Generatie 3) woont aanvankelijk op de Sandbeld, maar trekt via "Roduijtte" (Ronduite) naar Wanneperveen in de "Wester Cluft" waar hij arm en invalide overlijdt:
"Jan Locke .... een out lam man met veele kleijne kinderen kan heel niet betalen 0-10-0 Wester Cluft"

Het laat zich raden hoe dit gezin moest (over)leven in een plaggenhut.

Dochter Aaltje Jans Lock (Generatie 4) woont met haar man Stoffel Geerts weer op de Sandbeld. Het is zeer opmerkelijk dat hun kinderen de naam Lock gaan dragen, de naam van de moeder. Hun zoon Peter Stoffels Lok (Generatie 5) woont met zijn gezin ook op de Sandbeld (het latere Belt - Schutsloot) waar Peter overlijdt.
Vijf generaties Lock wonen dus "op t moer". Ze laten hun vele kinderen dopen en trouwen zelf in één van de aan de rand van of in het veen gelegen stadjes en dorpjes: Zwartsluis, Vollenhove, Beulake of Wanneperveen. Net waar het uitkomt.

Friesland
Weduwe Annigje verlaat na het overlijden van haar man Peter Stoffels Lok met haar kleine kinderen het ontgonnen veen en trekt naar een nieuw te ontginnen veengebied in Friesland. Vlak voor kerst 1779 laat ze zich uitschrijven in Wanneperveen en vertrekt naar Oudehaske.
Attestatie: ""1779 De 31 Janúarij is met Attestatie verteekend de 21 december 1778
tot ons overgekomen van Wanneperveen Annigjen Jacobs Wed(uwe) van Pieter Stoffels Lok"

Weduwe Annigje zal lopend de tocht afgelegd hebben. Eén van de met haar meelopende kinderen is haar zoontje, de 12-jarige Arent Pyters Lok (Generatie 6). Arent zal ook zijn hele leven in het veen werken als "turfmaker". Zijn leefwereld ligt tussen Oudehaske en Tjalleberd waar hij overlijdt.
Zijn in Oudehaske geboren zoon Pieter Arends Lok (Generatie 7) weet zich wat op te werken van "turfmaker" tot "veenbaas" tot "schipper" . Hij overlijdt op 51 jarige leeftijd; van zijn 12 kinderen zijn er nog 10 in leven:
"des avonds ten negen ure te Tjalleberd in de huizinge nummer honder vier en dertig"
"nalatende zijne vrouw en tien kinderen waarvan zes minderjarig"

Eén van die kinderen is de dan 9-jarige Hendrik Pieters Lok (Generatie 8). Hendrik blijft aanvankelijk in Tjalleberd werken maar trekt dan met zijn moeder naar Terband. In 1872 trekt hij met zijn eigen gezin naar Oosterzee (Lemsterland). Daar aan het Tjeukemeer ligt een nieuw veengebied. Met zijn vrouw Jantje krijgt hij acht kinderen van wie er twee een een lijn naar de familie Hobers krijgen: Pieter Hendriks Lok (*1864), Lubbert Hendriks Lok (*1865) (Generatie 9).

Drente
Pieter en Hendrik zijn nog in hun pubertijd als het gezin van Oosterzee via Hellendoorn, Sleen naar Veenoord trekt. Daar is weer werk in het veen.
Pieters dochter Fenna Lok (Generatie 10) trouwt met de schilder Albert Hobers en gaat wonen op de Zwarteweg in Nieuw-Amsterdam. Lubberts dochter Trijntje Lok (Generatie 10) trouwt met Willem Hobers en gaat wonen in de eerder genoemde plaggenhut aan het spoor in Nieuw-Amsterdam.

Tien generaties Lock trokken door het veen van de Sandbeld door verscheidene andere veengebieden en ten slotte naar Nieuw-Amsterdam. Wat opvalt is dat meerdere generaties als weduwnaar of weduwe met kleine kinderen naar een nieuw veengebied trokken. Vluchtelingen in eigen land? Het leven was geen lach voor generaties Lock'en.

Wil je meer lezen over hun afzonderlijke levens, zoals bijv. over de vrouw van Pieter Arends Lok die voor een gevangenisstraf kiest i.p.v. een boete, klik dan door naar de volgende generaties.

Relatie met de familie Hobers
Twee nazaten van Jan trouwen met een Hobers.

*     Fenna Lok trouwt met Albert Hobers.

*     Trijntje Lok trouwt met Willem Hobers. Wim Hobers (samensteller van deze stamboom) is een nakomeling van Jan.

Om die lijn te volgen, klik op zoon Jan de oude.



Willem Hobers en Trijntje Lok hebben hun huis aan de Erfscheidenweg zelf laten bouwen door Hette Aardema uit Veenoord. Hette zal tijdens de bouw niet beseft hebben dat zijn toen nog niet geboren kleindochter Sjoewke later zou trouwen met het eerste kind dat in dit huis geboren zou worden Albert Catrinus. Willem is nog net in dit huis overleden, het is verkocht aan de familie Tietema. Trijntje verhuisde naar de Sportlaan tot aan haar dood in het ziekenhuis in Emmen.

Lees het verhaal over haar gezin bij haar man Willem Hobers.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Trijntje Lok?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Trijntje Lok

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Trijntje Lok

Voorouders (en nakomelingen) van Trijntje Lok


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. BS Sleen
    2. Rouwkaart
    3. BS Emmen

    Over de familienaam Lok

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Lok.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Lok.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Lok (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1742.php : benaderd 23 april 2024), "Trijntje Lok (1897-1967)".