Stamboom Hobers » Hermen Jans Hobers (± 1608-< 1670)

Persoonlijke gegevens Hermen Jans Hobers 

  • Hij is geboren rond 1608 in Ane (Gramsbergen).
    De inwoners van Ane lieten hun kinderen dopen in Hardenberg. Hermens doopinschrijving is echter in 1708 verbrand:
    "1708 Den agsten meij is deese stadt ten enemaal afgebrant door een oude vrouwe genaamt Aeltje Kraak, alias Otten, en niets gebleven als het huijs van de weduwe Krols, de kerke en schole etc., in welke tijdt ook het trouw- en doopboek weggeraakt sijn"
  • Hij is overleden voor 1670.Bron 1
    In dat jaar trouwt zoon Koert in Amsterdam. De akte vermeldt "ouders doot"
  • Een kind van Jan (Johann) Hobers en NN
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 mei 2023.

Gezin van Hermen Jans Hobers


Kind(eren):

  1. Jannetje Hermense Hobers  ± 1638-> 1698 
  2. Koert Hermense Hobers  1640-1685 
  3. Fennegien Hobers  1651-????


Notities over Hermen Jans Hobers

Van Hermen Hobers zelf is geen primaire bron bekend. Bij de grote brand in Hardenberg in 1708 zijn de doop- en trouwboeken verloren gegaan. Zijn bestaan moet dus gereconstrueerd worden uit bronnen buiten Hardenberg:

In 1670 trouwt in Amsterdam ene Koert Harmense uit Ane:
"Den 13 Sept 1670
Coert Harmense van Aen backergesel oud 30 jare, ouders doot, geass met sijn peet Geesie Jans woont bij de beurs & Dirckie Willems van A[msterdam], oud 25 jare, ouders doot, geass met hare stiefmoeder Rijckie Opkens
woont in de Laurierstraet"

Beiden naamtekenen: "koert harmens dirckie willems"

"peet Geesie Jans" blijkt tante Geesje Jans (Hobers) te zijn, de zus van vader Hermen Hobers. Uit de ondertrouwinschrijving van de 30-jarige Koert Harmense blijkt dus dat er in Ane omstreeks 1640 een 'Koert' zoon van 'Harmen' geboren is. Deze Koert en Dirckie krijgen later een zoon Jan die zich Jan Hobers noemt. Koert, zoon van Hermen, blijkt dus in Ane op 't erve Hobers geboren te zijn. Maar wat weten we van "peet Geesie Jans" .

Testament tante Geesje Jans
In 1702 woont in Amsterdam "Inde blomstraat op de hoeck vande accolijstraat" ene Geesje Jans, oorspronkelijk afkomstig "van den Hardenberg". Dat we hier het buurtschap Ane onder moeten verstaan, blijkt uit de inhoud van haar testament dat ze in dat voorjaar laat opmaken door notaris Slijck. De lange lijst met erfgenamen hebben allemaal een relatie met 't erve Hobers is Ane.

Geesje heeft haar naderend einde blijkbaar voorvoeld want een jaar later overlijdt ze. In 1704 wordt een "Quitantie ten behoeve van de Executeurs" opgesteld door dezelfde notaris. In dit 26 kantjes tellende document wordt de erfenis van Geesje verantwoord naar haar erfgenamen in Amsterdam en in Ane. Voor de ondertekening is zelfs "Jan Egbers Hobers" uit Ane overgekomen naar Amsterdam. Ook andere Hobers'en zetten hun handtekening. De notaris begint te schrijven:

"Inde name Godes Amen
inden Jare 1702 op den 27 dagh vande maand meij in de namiddagh de klocke omtrent drie uur"
stelt notaris Joannes Slijck het testament op van Geesje Jans. "door hoge ouderdom swack van lichaam doch egter met ons goed staande haar verstand memorie en uijtspraak"

Op het moment dat de notaris haar laatste wil noteert, is Geesje 82 jaar oud. Ze somt al haar erfgenamen op, onder wie:
Hindrick en fredrick Jans hoberts woonende alhier, Jan Janse hoberts, Albert Janse hoberts en Hendrickje Janse hoberts alle vijff kinderen van Jannetje Hermense Hoberts geprocureert bij Egbert Jans woonende de drie laatste in Overijssel.

Egbertje Hermens en Jan Hermens mede kinderen van van Jannetje Hermense Hoberts geprocureert bij Albert Hermens woonende mede in Overijssel."

Van de eerste twee kinderen ("alhier wonende" = Amsterdam) 'hoedemacker' Frederick Hobers en 'backer' Hendrik Hobers is veel bekend, omdat zij naar Amsterdam vertrokken en daar trouwden en kinderen kregen. Daar blijkt dat deze zonen NIET aangeduid worden als Hindrick en Frederick Jans Hobers, maar als Hindrick en Frederick Egberts Hobers. Deze laatste notatie klopt met de werkelijkheid, hun vader heet Egbert Jans. Toen vader Egbert introuwde op 't erve Hobers nam hij, zoals gebruikelijk in Salland, de naam van de boerderij aan en hun kinderen dus ook. Geesje was 82 toen ze lange lijst met erfgenamen opsomde en gebruikt in het verre Amsterdam de oorspronkelijk naam van vader Egbert Jans.

Als haar erfgenamen noemt ze van dit gezin:
"Hendrick en Fredrick Jans hoberts woonende alhier
Jan Janse hoberts, Albert Janse hoberts, Hendrickje Janse hoberts alle vijff kinderen van Jannetje Hermens Hoberts geprocureert bij Egbert Jans, woonende de drie laaste in Overijsel.
Egbertje Hermens en Jan Hermens, mede kinderen van van Jannetje hermense Hoberts geprocureert bij Albert Hermens woonende meede in Overijsel."

Dat met Overijsel het buurtschap Ane bedoeld wordt, blijkt het Poorterboek van de stad Amsterdam. Als de hier genoemde Hendrick Hobers poorter wordt vermeldt de inschrijving:
"10 Meij 1695; Hendrik Hober van Anna (Ane !) backer, heeft als getrout hebbende Annetie Hermans weduwe van Steven Stevensz in sijn leven mede backer en poorter".

Deze opsomming van erfgenamen geeft dus een precies beeld van de samenstelling van dit gezin en wie van de kinderen in 1702 in leven is. De volledige transcriptie van het testament, de inventaris en de quitanie staat (komt) bij Geesje Jans.

In de directe omgeving van Ane is maar één bron bekend. De doop in Gramsbergen van Hermens dochter Fennegien op 25 januari 1651:
"25 jann. op saterdach na gedane lijchpredicht van Gerrit Goicking zijn gedoopt ... ende Fennegien, dochter van Hermen Hobers te Aene"


Dit zijn de bronnen die zijn bestaan aantonen en op grond waarvan zijn gezin is te reconstrueren.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hermen Jans Hobers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hermen Jans Hobers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Hermen Jans Hobers

Voorouders (en nakomelingen) van Hermen Jans Hobers

Jan (Johann) Hobers
± 1572-> 1622

Hermen Jans Hobers
± 1608-< 1670



Onbekend


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Ondertrouwregister Amsterdam

Over de familienaam Hobers

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hobers.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hobers.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hobers (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1250.php : benaderd 29 maart 2024), "Hermen Jans Hobers (± 1608-< 1670)".