Stamboom Hans Meijer » Jan Hofsteenge (± 1500-????)

Persoonlijke gegevens Jan Hofsteenge 

Bron 1
  • Alternatieve naam: Jan Hoiffsteinck
  • Hij is geboren rond 1500.
  • (tekst) in het jaar 1527.
    De «b»Etstoel«/b» was tot 1791 het hoogste rechtscollegeinde provincie Drenthe.

    De Etstoel sprak niet alleen recht, het stelde ookregelsvast. Het college was samengesteld uit de drost en24etten, vier voor ieder van de zes dingspillen dietezamende Landschap Drenthe vormden. De etstoel kwam vierkeer perjaar bij elkaar, drie keer in de Jacobskerk teRolde en éénkeer in Magnuskerk te Anloo. In die laatsteplaats wordtdit nog ieder jaar herdacht met een opvoeringvan eenzitting gebaseerd op een werkelijk gebeurde zaak uithetverleden.

    Het rechtssysteem was gebaseerd op het Germaanse recht,watinhield dat ieder die op de hoogte was van eenstrafbaarfeit, verplicht was dit te melden. De Etstoel vondzijnoorsprong in de Saksischevolksvergaderingen.Waarschijnlijk werd daarbij door deleider van dievergadering voor aanvang van een zitting uithetgezamenlijke volk enige oordeelvinders benoemd.Laterwerden deze niet meer per zitting maar voor eenbepaaldetijd aangewezen. Zo ontstond uiteindelijk deEtstoel.

    Naast drost en 24 etten maakten de landschrijver(griffier)en een bijzitter of assessor deel uit van deEtstoel. Deetten werden gekozen uit de voornaamsteingezetenen van hundingspel: "uyt ieder dinxpel vier,wesende eygenerfde inden lande van Drenthe, loofweerdigemannen, sonderonderscheyt van edel ofte onedel, en behoorente connenlesen ende schrijven ende in eygendom te hebbeneenvierendeel waardeels ofte tenminste sijn goet 500carolusguldens waert te wesen". Elk jaar traden de tweeoudsteetten af en werden twee nieuwe gekozen. Deafgetredenenwaren pas het volgende jaar weer herkiesbaar,zodat elkdingspel effectief minstens zes etten had: tweeoude, tweenieuwe en (minstens) twee rustende.

    Iemand die voor 1614 weigerde de benoeming teaanvaardenverbeurde 15 mark aan de drost, en hij of zijnerfgenamenmocht niet weer zitting hebben in de Etstoel. Na1614bedroeg de boete 30 goudguldens, waarvan de helft voordedrost en de helft voor de Etstoel. Indien een ettegeengeldige redenen van absentie gaf, werd de wegblijverbeboetmet een boete van drie goudguldens. Als men nietaanwezigwas bij het luiden van de klok, verbeurde men eenton bier.Ook het verlaten van de vergadering was niettoegestaan,ook hiervoor was de straf een ton bier. De drosten 24etten besloten op 31 maart 1600 dat in het vervolg uitdedomeinen zou worden betaald: aan de drost acht gulden,aande edele etten vier gulden en aan de andere ettentweegulden, om de kosten van hun verteringen te vergoeden.

    Op 30 september 1791 werd de Etstoel vervangen door hetHofvan Justitie, bestaande uit de Drossard en acht Raden.

    N.B.
    Drossaard, drossaert «b»(later drost)«/b»

    Titel van een voormalig rechterlijk en bestuursambtenaartenplattelande. In de Placcaten van Brabant bijvoorbeeldwordtgesproken van "Diversche drossaardijen,schoutetschappen,meyerijen en andere diergelijcke officienvan justicie en inhet Gelders Placaatboek van "DeBailleurs, Proevoesten,Drossaten, Schoutetten ende andereOfficiers van Justitie".
    In zijn ambtsgebied was de drost de justitiëlegezagsdragernamens de soevereine macht; dat is in demiddeleeuwen devorst en ten tijde van de Republiekbijvoorbeeld de Statenvan Holland. Een van de bekendstedrosten in de eerstehelft van de zeventiende eeuw is dedrost van Muiden, P.C.Hooft.

    P.S.
    Voor meer informatie ganaarwww.graafschap-middeleeuwen.nl/adel/hoffuncties.htm
  • (tekst) in het jaar 1527.
    Jan Hoiffsteinck IJhorst/Meppel getuige etstoel Rolde.

    N.B. Dit jaartal geeft ons alleen een indicatie wanneerhijleefde, maar zegt weinig over zijn leeftijd op datmoment.Om op te treden als getuige zal hij toch zekermeerderjarigmoeten zijn gewees (25 jr.). Ik schat zijngeboortejaar dusop rond 1500.
    in de levensboom staat
  • Een kind van Claes Hofstedinck
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 januari 2011.

Gezin van Jan Hofsteenge


Kind(eren):

  1. Hinrich Hofsteenge  ± 1545-???? 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Hofsteenge?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Hofsteenge

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Hofsteenge

Jan Hofsteenge
± 1500-????

Jan Hofsteenge



Onbekend

Hinrich Hofsteenge
± 1545-????
Hinrich Hofsteenge

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Jan Hofsteenge



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Kwartierstaat van Hendrik Willem (Erwin) Uildriks, kwartierstaat Erwin Uildriks / Alice Garritsen

    Over de familienaam Hofsteenge


    De publicatie Stamboom Hans Meijer is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hans Meijer, "Stamboom Hans Meijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I9558.php : benaderd 24 april 2024), "Jan Hofsteenge (± 1500-????)".